Veel mensen die in de stad Berlijn komen wonen spreken bij aankomst nog geen Duits. Al hebben Nederlanders het voordeel dat ze zonder veel moeite een goed deel van de taal kunnen begrijpen, toch is het een belemmering als je ergens woont en de taal niet spreekt. Daarom zetten we in dit artikel wat tips op een rijtje voor mensen die de Duits taal in Berlijn willen leren.

Waarom Duits leren belangrijk is

Entschuldigung? Dit was één van de Duitse woorden die ik in de eerste maanden in Berlijn veel gebruikt heb. Ik verstond een groot deel van de vrouwen wel maar de mannen waren moeilijk te verstaan met hun binnenmondse gebrabbel. Al vind ik dat Duitsers tegenwoordig goed Engels spreken, toch werd ik in openbare gelegenheden anders behandeld. Het kontakt maken met locals was ook niet makkelijk en ook op mijn werk ondervond ik dat het leren van de Duitse taal belangrijk is.

german-facts
Duits leren is belangrijk (© www.inlingua.edu.sg/)

Duits leren in Berlijn: Mijn Tips

Hieronder volgen enkele tips om de Duitse taal sneller onder de knie te krijgen. We hebben hierbij geprobeerd te vermelden wat de kosten zijn en hoe effectief de methodes zijn.

Tip 1: Begin meteen

Ondertussen ben ik 5 jaar in Berlijn en ik ben eigenlijk pas 2 jaar geleden intensief met de Duitse grammatica begonnen. Dit is niet verstandig. Er zijn best een hoop dingen die ik nu verkeerd heb aangeleerd en daar moet je voor oppassen. Daarom is het verstandig om het meteen goed te doen en vanaf dag 1 in Berlijn met de Duitse taal aan de gang te gaan.

Tip 2: Laat je omringen door Duitsers

Omdat ik voor een Duitse vrouw naar Berlijn gekomen ben, ben ik vanaf het begin door Duitsers omringt geweest. Dit is een heel groot voordeel. Je kunt altijd wel een groepje landgenoten vinden maar daarmee isoleer je jezelf enorm qua taal. Daarnaast zijn Duitse vrienden en collega’s de goedkooopste manier om Duits te leren op een leuke manier. Schaam je ook in het begin niet om Duits te praten, alleen zo kunnen ze je helpen.

Duitse vrienden hoeven er niet zo uit te zien (© http://www.bierfestival-berlin.de/)
Duitse vrienden hoeven er niet zo uit te zien (© http://www.bierfestival-berlin.de/)

Tip 3: Maak gebruik een tandem

Als je geen Duitse vrienden hebt en in een internationaal bedrijf werkt, is de tweede tip natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wat je dan nog kunt doen is een tandem zoeken. Hier leer jij een Duits iemand Nederlands en diegene leert jou dan Duits. Hier moet je natuurlijk een beetje geluk hebben met de persoon maar het kan heel goed werken en kost uiteindelijk ook niets. Er is een speciale facebook-pagina voor het vinden van Tandems.

Tip 4: Lees Duitse boeken en kijk Duitse TV

Ook dit is een methode die je geen geld kost maar toch heel goed kan bijdragen als je Duits wil leren. In het begin is het misschien moeilijk maar je kunt de moeilijkheidsgraad zelf uitzoeken. Je kunt ook met films en boeken voor kinderen beginnen. Als je iets niet begrijpt zoek je het even op en heb je er weer een Duits woord bijgeleerd.

Tip 5: Probeer de grammatica te leren

De eerste vier tips zijn belangrijk maar je leert er meestal nog niet echt de Duitse grammatica mee. Een groot probleem voor Nederlanders zijn de Duitse naamvallen. Die kun je alleen leren als je erg veel aanleg en discipline hebt of een leraar zoekt. Er zijn een aantal goede sites die het mogelijk maken om de Duitse taal flexibel te leren. Degene die ik persoonlijk erg fijn vind is Lingoda: Hier kun je zelf besluiten wat voor soort lessen je wilt nemen (privé of in een groep) en krijg je ook een persoonlijk adviseur toegewezen. Het grootste voordeel is waarschijnlijk dat je het lekker thuis in je eigen omgeving kunt doen en dat de kosten veel lager liggen als een traditionele Duits cursus in Berlijn.

Ik hoop dat deze tips je een beetje kunnen helpen je Duits te verbeteren. Het begin is altijd zwaar maar als je je daar doorheen knokt zullen je er later erg veel profijt van hebben. Als de basis goed opgezet is, gaat de rest vanzelf. Viel Erfolg!

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.