De stad Berlijn is altijd een grote inspiratie geweest voor schrijvers. Dit heeft voor een groot deel te maken met de rijke geschiedenis en het feit dat Duitsland heel direct bij twee wereldoorlogen betrokken was. Toch moeten we niet onderschatten hoe groot de invloed van Berlijn ook de laatste tientallen jaren is geweest. Daarom zijn ook de laatste jaren nog veel boeken over Berlijn verschenen.

Boeken over Berlijn

De stad Berlijn is zo uniek en bijzonder dat er ook de laatste jaren steeds weer nieuwe boeken met verfrissende onderwerpen op de markt zijn gekomen. Berlijn is dusdanig fascinerend dat er nog steeds veel mensen naar de pen grijpen en hun liefde voor de stad op papier zetten. In digitale vorm is deze blog natuurlijk niets anders dan een boek met mijn opsomming van de leuke plekjes die Berlijn te bieden heeft.

Geschreven door insiders

Opvallend is dat de meeste schrijven van boeken over Berlijn zelf al jaren in de stad wonen. Iedereen die al langer in deze stad woont kan beamen dat er elke keer weer nieuwe hotspots en fijne locaties te verkennen zijn. Omdat (ex)-inwoners uiteindelijk de echte tips en mooie plekjes van een stad kennen richten we ons in dit artikel specifiek op boeken over Berlijn van insiders. Het is een mix geworden van verschillende thema’s: Moderne reisgidsen, muziek, geschiedenis en meer. Suggesties zijn natuurlijk welkom!

Ben je overigens op deze pagina belandt omdat je op zoek bent naar kadotips, kijk dan ook even naar mijn artikel over leuke Berlijnse Souvenirs.

1. Marjolein van der Kolk – Mijn Berlijn

Velen van jullie zullen de naam Marjolein kennen van haar blog: Berlijn-Blog. Wanneer je algemene vragen over Berlijn hebt, is haar blog echt een perfecte plek om informatie te vinden. Marjolein woont ook in Berlijn en heeft door de jaren een geweldig aantal leuke tips en toffe plekjes weten te verzamelen. Dit heeft ze gebundeld in het boek met de naam: Mijn Berlijn.

Marjolein van der Waal - Mijn BerlijnMijn Berlijn – Marjolein van der Kolk

Mijn Berlijn heeft tot nu toe enkel positieve reviews ontvangen en nadat ik het boek gelezen heb kan ik me daar alleen maar bij aansluiten. Het boek is simpelweg een perfecte verzameling voor iedereen die meer van Berlijn wil zien als de Brandenburger Tor en de Reichstag. Marjolein schrijft erg leuk en weet ook duidelijk hoe ze met haar camera overweg moet. Als laatste pluspunt heeft het boek ook nog een hele redelijke prijs.

Auteur: Marjolein van der Kolk
Titel: Mijn Berlijn
Jaar: 2015
Pagina’s: 240
Prijs: 17,95
Boek kopen?: Klik Hier

2. Cees Nooteboom – Berlijn 1989 – 2009

Een heel ander boek maar zeker ook de moeite waard staat bekend onder de titel Berlijn 1989 – 2009. Het boek is geschreven door de bekende Nederlandse schrijver Cees Nooteboom. Hij heeft verschillende prijzen gewonnen met zijn boeken waaronder ook de Prijs der Nederlandse Letteren. Cees Nooteboom woont al jaren in Berlijn en heeft onder andere de val van de muur mee mogen maken. Hij kan met recht een echte insider genoemd worden.

Berlijn 1989 - 2009 Cees NooteboomBerlijn 1989 – 2009 van Cees Nooteboom

Berlijn 1989 – 2009 boek is vooral interessant voor mensen die geinteresseerd zijn in de geschiedenis van Berlijn. Cees Nooteboom is na de val van de muur begonnen met het schrijven van de eerder verschenen boeken Berlijnse Notities I, II en III. Deze zijn in dit nieuwere boek wat uitgekomen is in 2009 samengebracht. Het boek beschrijft Berlijn met tussenpozen van 10 jaar (1989, 1999 en 2009) en laat glashelder zien wat voor bijzondere ontwikkeling de stad heeft doorgemaakt. Aangezien meneer Nooteboom een geweldige schrijver is, is dit boek een genot om te lezen voor iedereen die fan is van Berlijn.

Auteur: Cees Nooteboom
Titel: Berlijn 1989 – 2009
Jaar: 2009
Pagina’s: 304
Prijs: 23,90
Boek kopen?: Klik Hier

[AdSense-A]

3. Wouter Meijer & Merlijn Schoonenboom – Berlijn voor gevorderde

Na een boek wat zich wat meer op de geschiedenis richt, zijn we met Berlijn voor gevorderde weer terug bij een moderne reisgids over Berlijn. Dit boek is samengesteld uit de fascinatie voor Berlijn van 8 verschillende Nederlandse journalisten. Vanzelfsprekend komen daardoor alleen de beste tips naar voren en Berlijn voor gevorderde staat dan ook vol met nuttige tips en mooie plekjes om te bezoeken in Berlijn.

Boek Berlijn voor gevorderdeBerlijn voor gevorderde

Op maar liefst 224 pagina’s kom je de leukste plekjes in Kreuzberg en de lekkerste restaurants in Charlottenburg tegen. In totaal staan er 175 geheime tips in dit boek over Berlijn en daarnaast komt er ook nog veel achtergrondinformatie naar voren. De schrijfstijl van 8 ervaren journalisten is natuurlijk vanzelfsprekend heel goed en daarom is dit boek ook voor elke liefhebber van Berlijn een echte aanrader.

Auteur: Wouter Meijer & Merlijn Schoonenboom (+6)
Titel: Berlijn voor gevorderde
Jaar: 2012
Pagina’s: 224
Prijs: 22,50€
Boek kopen?: Klik Hier

4. Leonor Jonker – Muziekreis door Berlijn

De verschillende boeken over Berlijn hebben allemaal een heel verschillende insteek maar dat past wel bij de veelzijdigheid van de stad. Leonor Jonker heeft een erg uitgebreid boek (bijna 200 pagina’s) over Berlijn en zijn muziek geschreven. Dit boek neemt je mee nar bijzondere momenten in de geschiedenis en gaat ook in op de clubcultuur van de laatste jaren, de loveparade en de Berliner punkers.Muziekreis door Berlijn van toen en nu, zoals het boek volledig heet, is een echte aanrader voor de mensen die van de combinatie muziek en Berlijn houden.

Muziekreis Berlijn toen en nuEen boek over muziek en Berlijn 

Leonie Jonker schrijft op een leuke manier over feiten en de verschillende muziekstromingen. Je leert in dit boek dat de muziek een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Berlijn tot de stad die het nu is. Het boek ligt in een iets hoger prijsklasse maar is dan ook de enige in zijn soort en als muziekliefhebber hoort hij eigenlijk in je boekenkast thuis.

Auteur: Leonor Jonker
Titel: Muziekreis door Berlijn toen en nu
Jaar: 2010
Pagina’s: 192
Prijs: 42,99
Boek kopen?: Klik Hier

[AdSense-A]

5. Frederick Taylor – De Berlijnse Muur

Berlijn zal altijd nauw verbonden blijven met de muur. De muur heeft een enorme invloed op de stad gehad en die is tot op de dag van vandaag goed merkbaar. Het boek De Berlijnse Muur van Frederick Taylor vertelt eigenlijk de gehele biografie van de muur. Er komt veel geschiedenis maar de schrijver gaat ook op een mooie manier in op de gevoelens die de muur bij vele mensen los heeft gemaakt.

Berlijnse MuurFrederick Taylor – De Berlijnse Muur

Als je een liefhebber van Berlijn bent, moet je eigenlijk meer weten over de geschiedenis van de muur. Dit boek is een absolute must-have als je je op dit gebied beter wilt inlezen. Het boek is gelukkig niet op een saaie manier geschreven waardoor de 520! bladzijden best goed te doen zijn.

Auteur: Frederick Taylor
Titel: De Berlijnse Muur
Jaar: 2013
Pagina’s: 520
Prijs: 29,95
Boek kopen?: Klik Hier

6. J. Zanten  & M. Bevoort – Puur Berlijn

Na de twee moderne reisgidsen op het podium van dit lijstje met Berlijnse boeken, hoort ook de reisgids Puur Berlijn een plekje te krijgen. Een leuk compact boekje met veel verrassende tips over de stad Berlijn. Met 144 pagina’s en meer dan 200 adressen zul je zeker weer wat nieuwe locaties ontdekken. Puur Berlijn is opgesplitst in handige rubrieken als Fair Food, leuke plekken voor kinderen en ook bijzondere logeeradressen.

Puur Berlijn Jessica van Zanten  & Michèle BevoortPuur Berlijn –  Jessica van Zanten  & Michèle Bevoort

Wanneer je op zoek bent naar een fijne compacte reisgids met leuke tips over Berlijn is Puur Berlijn een prima alternatief. De prijs van dit boek over Berlijn is heel redelijk wat de keus ook weer wat makkelijker maakt. Op de site hieronder is ook nog een trailer van dit boek te bekijken.

Auteur: Jessica van Zanten  & Michèle Bevoort
Titel: Puur Berlijn
Jaar: 2013
Pagina’s: 144
Prijs: 12,90
Boek kopen?: Klik Hier

7. Walter Benjamin – Kinderjaren in Berlijn

Het boek van Cees Nooteboom gaat een stukje terug in de tijd maar Kinderjaren in Berlijn neemt de lezer nog een heel stuk verder terug. Walter Benjamin is een Duits-Joodse Cultuurfilosoof die van 1892 tot 1940 geleefd heeft. Door zijn achtergrond heeft Walter een bijzondere jeugd meegemaakt en dat is in het boek Kinderjaren in Berlijn op mooie manier naar voren gebracht. Als je interesse hebt in het verleden van Berlijn, is het boek van Walter Benjamin een aanrader. Er zijn niet veel boeken die op deze manier over die tijd schrijven en deze jeugdherinneringen schilderen op een mooie manier af hoe Berlijn door de jaren heen veranderd is.

Walter Benjamin Kinderjaren in BerlijnKinderjaren in Berlijn van Walter Benjamin

Wat ook Leuk is aan dit boek over Berlijn, is dat een deel van de locaties die beschreven worden in het boek nog steeds te bezoeken zijn. Door middel van oude foto’s is het heel grappig om deze bezienswaardigheden nu te bezoeken. Een lijstje van deze bezienswaardigheden kun je hier vinden.

Auteur: Walter Benjamin
Titel: Kinderjaren in Berlijn
Jaar: 2015
Pagina’s: 112
Prijs: 17,50
Boek kopen?: Klik Hier

[AdSense-A]

8. Ruth Andreas-Friedrich – Ik woonde in Berlijn

Terug naar de geschiedenis. Het boek Ik woonde in Berlijn is gebaseerd op het dagboek van Ruth Andreas-Friedrich. Zij was vanaf oorlogsvoorbereidingen in 1938 tot aan de blokkade in Berlijn in 1948 journalist in Berlijn en schreef alles op wat ze meemaakte. Het boek gaat vooral over het verzet tegen de Duitsers, het helpen van mensen bij onderduiken en andere spannende activiteiten die voor ons nu zo normaal lijken.

Ik woonde in berlijn boekKinderjaren in Berlijn van Walter Benjamin

Ook dit boek van Ruth Andreas-Friedrich is vooral interessant voor de liefhebbers van de geschiedenis van Berlijn. Als lezer wordt je meegenomen naar een tijd waarbij wij ons nu niets meer voor kunnen stellen. Ik woonde in Berlijn is een spannend boek geschreven door de ogen van een dappere vrouw in de Tweede Wereldoorlog.

Auteur: Ruth Andreas-Friedrich
Titel: Ik woonde in Berlijn
Jaar: 2012
Pagina’s: 360
Prijs: 19,95
Boek kopen?: Klik hier

Boeken over Berlijn samengevat

Vanzelfsprekend ligt het natuurlijk enorm aan je interessegebied welk boek uit dit lijstje het beste bij jou past. Er zitten boeken tussen over toen maar ook enkele hele moderne reisgidsen over het Berlijn van nu. De prijzen lopen van 12,90 tot 43 Euro dus dit kan ook nog een aspect zijn waar op gelet kan worden. Persoonlijk zou ik aanraden vooral de uitgebreidere samenvattingen op het internet te lezen en ook de inkijkexemplaren in te zien. Natuurlijk zijn er nog een groot aantal andere mooie boeken over Berlijn, dus suggesties mogen altijd in een commentaar achtergelaten worden.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.