Wanneer het om vakantie in Duitsland gaat, kiezen de meeste mensen ervoor een stedentrip naar Berlijn, München, Hamburg of één van de andere interessante steden te maken. Onze oosterburen hebben echter nog veel meer te bieden dan alleen mooie steden. In het midden van Duitsland ligt bijvoorbeeld een groot natuurgebied met de naam Harz en dit is echt een aanrader voor iedereen die van natuur en wandelen kan genieten.

Het natuurgebied Harz

Het natuurgebied Harz is in totaal meer dan 2000 vierkante kilometer groot en bestaat voornamelijk uit groen. Het gebied ligt ongeveer 130 kilometer zuidelijk van Hannover en is daarom vanuit Nederland in 3-4 uur te bereiken. Je kunt er prachtig wandelen en rondom het gebied zijn verschillende gezellige dorpjes te vinden. Inwoners van Berlijn kiezen er regelmatig voor om hier hun ontspannende vakantie te vieren.

Het (mistige) uitzicht vna één van de vele bergen van Harz

Hoogste berg Brocken

De hoogste berg van het natuurgebied Harz ligt op 1.141 meter en heet Brocken. De wandeling richting dit punt is erg de moeite waard en ook een uitdaging voor mensen die vaker lange wandelingen maken. Je kunt er echter ook voor kiezen een skilift of trein naar boven te nemen. Zo is de omgeving ook te verkennen voor iedereen die geen zin heeft meerdere uren te lopen. Toch zou ik er persoonlijk zeker voor kiezen de prachtige wandeling naar boven te maken. Wij hebben de Harzer-Hexen-Stieg gedaan en vonden het echt de moeite waard.

Trein Harz Nationaal Park
De trein op de Brocken is een alternatief voor een stevige wandeltocht

Wintersport en wellness

Omdat er zulke hoge bergen in Harz te vinden zijn, kun je er in de winter ook skien en snowboarden. Het skigebied is klein maar als afwisseling tussen enkele dagen wandelen is het zeker de moeite waard om een keer de berg af te glijden. Er zijn meerdere liften te vinden en een skipas kost niet zoveel als een skipas in skigebieden als bijvoorbeeld Mayrofen in Oostenrijk. Naast wintersporten kun je in de meeste hotels rondom Harz genieten van goede sauna’s, massages en andere vormen van Welness.

Ook de lift is een mogelijkheid in het natuurgebied Harz
Ook de lift is een mogelijkheid in het natuurgebied Harz

Veelzijdige vakantie

Al met al is een trip naar Harz iets wat ik iedereen aan kan raden. De combinatie van prachtige natuur en goede wandelroutes maakt het tot een fijne vakantiebestemming in Duitsland. Voor onze trip heb ik wat inspiratie van de website van SNP gehaald, die zijn namelijk goed op te hoogte als het gaat om wandelvakanties in Duitsland.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.