Vanaf Berlijn kun je verschillende landen erg makkelijk bereiken. Je bent binnen enkele uren in Polen en Tjechie en zelfs Denemarken ligt op bereidbare afstand. Wanneer je ervoor kiest om een trip naar Tjechië te maken zul je er geen spijt van krijgen de hoofdstad Praag te bezoeken.

Heerlijke stad in Europa: Praag

Als je een fan van Berlijn bent, kun je Praag ook zeker waarderen. Ten eerste is de hoofstad van Tjechië heel makkelijk te bereiken: Je bent in 4 uur met de auto in Praag. Ten tweede is Praag best wel vergelijkbaar met Berlijn: De prijzen zijn heel redelijk, de stad heeft een lange en mooie geschiedenis en er zijn een groot aantal prachtige bezienswaardigheden. Praag heeft overigens ook een aantal hele toffe clubs.

Bezienswaardigheden

Met zijn 1,3 Miljoen mensen is Praag ongeveer 3x zo klein als Berlijn. Toch heeft de stad een prachtig verleden en daardoor zijn er ook heel veel mooie attracties en bezienswaardigheden te vinden. Hieronder is een greep uit de verschillende bezienswaardigheden te vinden:

Prague Castle

Wanneer je in Praag bent moet je absoluut een bezoekje doen aan het Prague Castle. Het kasteel van Praag stamt uit 880 en staat in het Guiness Book of Records als de grootste “ancient castle” ter wereld (!). De burcht bevind zich in de stadswijk Hradčany en bezit in totaal een gebied van 70.000 m², daarom kun je je voorstellen dat je dit op een kaart van Praag niet snel zult missen. Op dit gebied bevinden zich onder andere de Sint-Jorisbasiliek, de St. Vitus Cathedral en de New Royal Palace.

  [row][column width=”50%”]Praag National Museum[/column][column width=”50%”]Sint-Vituskathedraal Praag[/column][/row]De St. Vitus Cathedral van binnen en het nationaal museum op Wenceslas Square

Het spreekt voor zich dat bijna alle toeristen die naar Praag komen een kijkje nemen op het terrein van Prague Castle. Cultureel gezien is dit ook het mooiste plekje van de stad. Wanneer je overigens verschillende bezienswaardigheden op het terrein van Prague Castle wilt bekijken kun je het beste een zogenaamd Long Visit Ticket kopen.

[AdSense-A]

Long Visit Ticket: Dit ticket geeft je toegang tot 7 verschillende bezienswaardigheden en kost 350 kronen (13-14 euro). Het gaat om de volgende bezienswaardigheden:  St. Vitus Cathedral, Old Royal Palace, Prague Castle Photo Gallery, St. George’s Basilica, Golden Lane, Powder Tower en Rosenberg Palace. Wanneer je dus van plan bent om meerdere bezienswaardigheden te bekijken is dit de voordeligste optie. Op deze website vind je meer informatie

Old Town Square

Wanneer je in en rondom Prague Castle genoeg cultuur gesnoven hebt kun je lekker even bijkomen op Old Town Square. Dit plein is gelegen tussen Wenceslas Square en de Charles Bridge en bruist in de zomer van de toeristen. Persoonlijk zou ik hier vooral genieten van de gezelligheid en de bezienswaardigheden links laten liggen. Als je er toevallig rond een uurwisseling bent kun je een kijkje nemen bij de Astronimische Klok, maar langer dan 10 minuten zou ik niet wachten omdat het spektakel naar mijn mening tegenviel.

De binnenstad PraagDe binnenstad van Praag in Panorama

Sint Petrus en Pauluskerk (Vyšehrad)

Een gedeelte van Praag wat mij wel heel erg goed bevallen is, is het gebied rondom Vyšehrad (ook wel Visegrad). Het woord Vyšehrad betekent burcht in het Tjechisch en deze burcht is gelegen aan de zuidoostelijke kant van de stad. Een groot voordeel vond ik persoonlijk dat het in dit gebied een stuk rustiger was als rondom Prague Castle. Daarbij is de Vyšehrad gelegen op een berg direct aan de Vltava rivier dus heb je een geweldig uitzicht over Praag en het water. Op het terrein van de burcht kun je onder andere genieten van de prachtige Sint Petrus en Pauluskerk en ook het Vyšehrad kerkhof bevind zich op loopafstand.

 [row][column width=”50%”]Sint Petrus en Pauluskerk [/column][column width=”50%”]Vyšehrad Praag[/column][/row]Twee voorbeelden van de mooie bezienswaardigheden rondom Vyšehrad

Rondom Vyšehrad is een park te vinden waar je lekker kunt zonnen, picknicken of genieten van het uitzicht. In totaal zijn er 41 kleine en grotere bezienswaardigheden op het terrein van de Vyšehrad te vinden. Onderaan dit artikel is een foto van de plattegrond van Vyšehrad te vinden. Persoonlijk beviel het me vooral heel goed dat dit deel van Praag wat minder toeristisch is.

[AdSense-A]

Dancing House

Als laatste kleine bezienswaardigheid in Praag wil ik nog een kort bezoek aan The Dancing House aanraden. Vooral liefhebbers van bijzondere architectuur zullen dit bijzondere gebouw enorm kunnen waarderen. Je zult hier geen uren van je tijd besteden maar aangezien The Dancing House centraal gelegen is en direct aan de een rivier de Vltava ligt kun je er gemakkelijk even langs lopen.

 [row][column width=”50%”]Praag Powder Tower[/column][column width=”50%”]Dancing House[/column][/row]The Dancing House en de Powder Tower

Tips voor je trip naar Praag

Naast de verschillende tips op het gebied van bezienswaardigheden in Praag zijn hieronder nog enkele adviezen te vinden om je tijd in Tjechië nog beter te laten verlopen.

  • Tjechië is op dit moment nog geen lid van de Europese Unie. Dit betekent dat je nog met Tjechische Kronen moet betalen. Omdat de banken hiervoor extra geld in rekening brengen is het verstandiger om geld mee te nemen en in Praag te laten wisselen. Eén Euro moet (op dit moment) tussen de 25 en 27 Kronen opleveren.
  • Wanneer je s’avonds een hapje wilt eten of een leuke kroeg wilt bezoeken, ga dan op zoek buiten het meest toeristiche gedeelte van Praag. Je komt hier échte Tjechische restaurants en kroegen tegen, het personeel is vriendelijker en de prijzen zijn (veel) lager.
  • Ga niet in het Wax Museum in het centrum van Praag. Het is erg klein en de wax-figuren zijn niet bijzonder goed nagemaakt. Naar mijn mening kun je je geld beter ergens anders aan besteden.
  • Zoals al aangegeven: Wacht niet te lang op een uurwisseling bij de Astronomische Klok, uiteindelijk valt het spektakel best wel tegen.
  • Reis met het openbaar vervoer. Met de tram, metro en trein kun je overal waar je  wilt voor een paar Euro terecht komen. Maar haal altijd een ticket: Er zijn erg veel controleurs onderweg en ook mensen die zich voordoen als controleur om je geld af te troggelen.

 [row][column width=”50%”]Wax Meseum praag[/column][column width=”50%”]Astronomische Klok praag[/column][/row]Twee minder bijzondere attracties: Het Waxmuseum en de Astronomische Klok op Old Town Square

[AdSense-A]

Samenvatting

Praag is een geweldige stad om te bezoeken. De verschillende mooie bezienswaardigheden, gezellige winkelstraatjes en betaalbare restaurants maken het tot een echte reistip. Rond sommige bezienswaardigheden was het wel erg druk maar de verschillende stadsparken geven je de mogelijkheid om tussendoor ook even te rusten zonder toeristen om je heen.

Panorama PraagDe Vltava Rivier

Map VyšehradDe Kaart van Vyšehrad

Praag PanoramaUitkijk over de stad Praag

Praag nachtPraag in de avond

[AdSense-A]

Praag Panorama VltavaPanaroma Vltava Rivier

Praag attractiesPraag heeft veel schattige plekjes zoals deze brug

Praag Panorama VltavaVltava Rivier Panorama

Praag in de nachtPraag at night

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.