In grote steden als Amsterdam, Madrid en Berlijn is graffiti op vele plaatsen terug te vinden. Omdat de kwaliteit van de creaties nogal verschilt zijn een groot aantal mensen tegen graffiti en daarmee ook tegen street-art. Toch heeft deze vorm van kunst een stad als Berlijn gemaakt tot de stad die het nu is.

Street-art of Vandalisme?

Over het algemeen kun je graffiti opdelen in twee groepen: street-art en vandalisme. Helaas valt een aanzienlijk deel in de laatste groep omdat veel jongeren het nodig vinden om de naam van hun voetbalclub, vriendin of gang achter te laten op bepaalde muren in de stad. Zoals een hond zijn behoefte doet wanneer hij  zijn territorium afbakenen wil, zo zetten deze vandalisten hun stempel op alles wat ze tegenkomen. Voor dergelijke schilderingen wordt geen tijd genomen en ze zien er dan ook vaak niet bijzonder mooi uit.

In tegenstelling tot het hierboven beschreven vandalisme, bestaat er ook een mooie vorm van graffiti, namelijk de street-art. Een stad als Berlijn kan van geluk spreken dat een groot deel van muurversierselen gemaakt is door artiesten en valt onder de categorie street-art. Street-art is de artistieke kant van het spuiten van graffiti. Dit zijn geen ondoordachte handtekeningen maar schilderingen met een boodschap. Het onderstaande filmpje laat op een mooie manier zien dat street-art iets totaal anders is dan vandalisme.


Video of street-art in Berlin

The city of design

Het feit dat er veel street-art in Berlijn te vinden is heeft voor een deel te maken met de geschiedenis van de stad. Omdat Berlijn de onfortuinlijke bezitter is geweest van de Berliner Wall, is de stad altijd nauw verbonden geweest met graffiti. De overgebleven stukken van de muur bleken na de val namelijk de perfecte locatie voor creatieve geesten. De stukken muur werden veelvuldig gebruikt voor het uiten van politieke standpunten en ook werd er vaak de spot gedreven met andere bevolkingsgroepen. Momenteel zijn veel van deze stukken nog terug te vinden in Berlijn en dit werkt weer inspirerend voor de huidige generatie “Streetartiesten”

street artPolitieke street-art in Berlijn (copyright: Travelingcanucks.com)

Dat de graffiti in Berlijn niet alleen negatief in het nieuws komt bleek nadat Berlijn door UNESCO tot de City of Design gedoopt werd. De UNESCO heeft toegegeven dat de stad deze eervolle naam voor een deel te danken heeft aan de geweldige street-art die in Berlijn terug te vinden is.

Waar is Street-art in Berlijn te vinden

Als je interesse hebt om street-art met eigen ogen te aanschouwen is het aan te raden om op de plekken hieronder eens een kijkje te nemen:

[AdSense-A]

East Side Gallery
Naast Kunsthaus Tacheles is er in het midden van Berlijn nog een toeristische attractie te vinden die bijna volledig bestaat uit street-art. De East Side Gallery is het langste gedeelte van de muur wat nog in tact is en is beschilderd door maar liefst 118 verschillende kunstenaars.  De beschilderingen zijn zo creatief en verschillend dat iedereen deze manier van graffiti kan waarderen. Het is ook niet voor niets dat de East Side Gallery jaarlijks door miljoenen toeristen bewonderd wordt.

East side galllery in BerlinDe East Side Gallery

Teufelsberg
In mijn artikel over de Teufelsberg heb ik me voornamelijk gericht op de natuur en het mooie uitzicht. Toch is de Teufelsberg ook voor street-art een geweldige plek. Vooral het afluisterstation van de Amerikanen ligt er verlaten bij en is daarom een plek waar je veel mooie straatkunst kunt bewonderen. Hieronder is een voorbeeld te zien. Een lekkere wandeling is natuurlijk perfect te combineren met een bezoek aan het afluisterstation.

Teufelsberg Berlin GraffitiStreet-art bij de Teufelsberg (© www.lightsniper.de)

Kunsthaus Tacheles
Dit kunsthuis in het midden van Berlijn (Oranienburger Strasse) is maar liefst 9000 vierkante meter groot en één van de beste Berlijnse locaties voor een liefhebber van street-art. Kunthaus Tacheles was lange tijd een warenhuis maar na de de val van de muur werd het grote pand bewoond door de vele artistiekelingen in Berlijn. Dit heeft als gevolg gehad dat het pand een geweldig creatieve uitstraling heeft gekregen en elk klein stukje van het kunsthaus is gebruikt voor een creatief doeleinde. Kunsthaus Tacheles behoort zonder twijfel bij de beste creatieve uitstapjes in Berlijn maar helaas is het pand op 4 September vorig jaar ontruimd. Daarom is dit mooie stukje Berlijn niet meer te bezoeken.

[row][column width=”50%”]Tacheles[/column][column width=”50%”]Kunsthaus Tacheles[/column][/row]Street-art in Berlijn (copyright: 10x13berlin.blogspot.com)

Clubs en kroegen
Vele clubs dragen ook bij aan de creatieve uitstraling van Berlijn. Dit geeft de clubs een bijzonder uiterlijk en draagt bij aan het hele “underground” sfeertje” wat Berlijn zo bijzonder maakt. Clubs als Sisyphos, Golden Gate en About Blank zijn omringd door graffiti en street-art. Hieronder is een voorbeeld te zien van de ingang van About:Blank, oordeel zelf of het hier om street-art of vandalisme gaat.

About Blank EntranceIngang van About:Blank

Bekende Steet-art artiesten

Net zoals er sprake kan zijn van een beroemde schilder, zijn er ook enkele beroemdheden in de wereld van de street-art in Berlijn. Deze artiesten zijn veelvuldig terug te vinden in de stad en hebben vaak hun eigen unieke creaties. Hieronder enkele voorbeelden:

[AdSense-A]

El Bocho
Deze artiest is vooral bekend om zijn karakter Little Lucy. Het is niet altijd Little Lucy die centraal staat in de creaties van El Bocho, het is vaak de kat van Little Lucy. Dit schattige meisje heeft namelijk de neiging om haar kat om te brengen op de meest creatieve manieren. Wanneer je in Berlijn goed oplet zul je Little Lucy vaker tegenkomen dan je denkt, ze is namelijk op vele plekken in Berlijn te vinden. Naast little Lucy is El Bocho een groot kunstenaar. Er zijn verschillende tentoonstellingen van zijn werk. Meer informatie kun je vinden op de website van El Bocho zelf.

El BochoEen voorbeeld van Street-Art van El Bocho (Copyright: www.elbocho.net)

XOOOOX
Ook XOOOOX is een grote naam in de street-art wereld.In dit filmpje is onder andere te zien hoe XOOOOX een actie voor H&M uitvoert. Mooi om te zien hoe zo’n kunstwerk stap voor stap tot stand komt.
Naast commerciele acties is XOOOOX ook bekend van zijn vulgaire dames en kleine schoothondjes. In Berlijn zijn enkele urinerende dames terug te vinden en vaak zijn laat deze artiest duidelijk de letters XOOOOX achter rond zijn kunstwerken.

[row][column width=”50%”]xoooox[/column][column width=”50%”]xoooox 2[/column][/row]Voorbeelden van Street-Art van XOOOOX (Copyright: www.emptykingdom.com)

Conclusie Street-Art in Berlijn

Wanneer je de afbeeldingen hierboven bekijkt, begrijp je meteen de titel van dit artikel rondom street-art in Berlijn en mijn standpunt op het gebied van street-art. De discussie blijft natuurlijk altijd bestaan omdat er ook veel slechte street-art in Berlijn te vinden is. Graffiti kan een geweldig mooi middel zijn maar ook op een slechte manier gebruikt worden door oncreatieve mensen.

Street Art Jack Nicholson BerlinCopyright: kaatjeblog.wordpress.com

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.