De meeste clubs in Europa hebben een vergelijkbare setting. Dezelfde soort ruimtes, mooie disco-lichten en goede dj´s zijn het recept voor vele feesten in Europa. In Berlijn gaat dit allemaal een tikkeltje anders. Clubs worden geopend op de meest unieke plaatsen en met de meest uiteenlopende stijlen. Zo zijn er clubs die eruit zien als een ondergronde bunker (Tresor), clubs die een zwembad herbergen (Sage) of clubs met zo´n grote binnenplaats dat ze bijna een klein dorpje voorstellen (Sisyphos). De mogelijkheden in Berlijn zijn eindeloos.

De erfenis van Bar25

Maar ook bij clubs heb je altijd baas boven baas. Lange tijd was een club genaamd Bar25 de beroemdste club in Berlijn. Bar25 was meer dan een club alleen, het was bijna een religie. Vele fans gingen op vrijdagavond naar binnen en kwamen er pas op maandagochtend weer uit. Het 72 uur lange feest was een symbool van de club en werd omarmd door een groot deel van Berlijn. Helaas kwam eind 2009 het verdrietige nieuws dat de club gesloten moest worden. Er ontstonden veel demonstraties maar deze konden helaas niet voorkomen dat de club in 2010 toch echt zijn deuren sloot. Het onderstaande filmpje geeft een indruk van de cultuur rondom Bar25. Helaas is de club niet meer te bezoeken maar de oprichters hebben gelukkig voor een geweldige vervanger gezorgd: Kater Holzig.


De teaser voor het afsluitfeest van Bar25

Kater Holzig neemt het stokje over

Het was zeker geen gemakkelijke taak. Als erfgenaam van Bar25 waren de verwachtingen rondom de opening van Kater Holzig hooggespannen. Vele feestgangers waren kritisch en gaven Kater Holzig geen kans omdat Bar25 toch niet te evenaren was. Echter, op het moment dat dit artikel geschreven wordt is de Kater Holzig ruim een jaar geopend en zeker succesvol te noemen. De club is wederom opgeklommen tot één van de bekendste namen in het nachtleven van Berlijn en ik kan uit eigen ervaring aangeven dat het één van de gaafste clubs in Berlijn is.
(Bron afbeelding: Katerholzig.de)

Creativiteit in clubs in Berlijn

Eén van de redenen waarom ik Kater Holzig een geweldige club vindt is de creativiteit. Zoals in het begin van dit artikel al geschreven werd zijn de mogelijkheden in Berlijn eindeloos en dit komt in deze club zeker naar voren. Met verschillende grote en kleine ruimtes, een uniek outdoor-gedeelte en verschillende grappige versieringen is Kater Holzig origineel en totaal anders dan wij in het buitenland gewend zijn. Een goed voorbeeld is de ruimte waar je boven een dansvloer een biertje kunt drinken en die niet vee meer dan 1 meter hoog is: Misschien niet heel logisch of gemakkelijk maar wel dubbel zo uniek en grappig. Ditzelfde denk je wanneer je midden in een ruimte een tweepersoonsbed tegen komt of buiten alle graffiti op de muren ziet en gebruik kunt maken van een fotomachine.

In een tijd waarin we allemaal al vele honderden clubs van binnen hebben mogen bekijken springt Kater Holzig toch in het oog. Een laatste voorbeeld van de creativiteit komt naar voren in “Het Kleine Kamertje”. Deze kleine bungalow die buiten op het terrein staat heeft plek voor niet meer dan 15 personen. Met muziek van de Backstreet Boys, Scooter en Vengaboys komen er alleen liefhebbers op af en ontstaat er een geweldige sfeer waar je alle personen in het kamertje aan kunt kijken. Dit kamertje is zeker een aanrader als je even wat anders wilt!
[row][column width=”50%”]Low room Kater Holzig[/column][column width=”50%”]Kater Holzig Berlijn[/column][/row]Twee voorbeelden van de creativiteit van de club Kater Holzig

Tips en praktische informatie

Als je een fan bent van het feesten in Berlijn moet je zeker een bezoek aan Kater Holzig brengen. De woorden in dit artikel klinken leuk maar je krijgt pas echt een beeld als je het zelf hebt mogen ervaren. De club is niet moeilijk te bereiken want je kunt met de S-bahn naar station Jannowitzbrucke of Ostbahnhof reizen. De Kater Holzig kan gevonden worden op Michaelkirchstrasse 23.
Als tip kan ik vast aangeven dat de Kater Holzig een erg streng deurbeleid heeft. Het is aan te raden om je als man te verenigen met enkele vrouwen of in erg kleine groepjes te arriveren. Daarnaast kan het ook helpen om wat vroeger bij de Kater te arriveren en zo je kansen te vergroten. Echter, er is altijd een beetje geluk nodig want uitsmijters in de grote clubs in Berlijn weigeren mensen om de meest uiteenlopende redenen.

De Kater Holzig Experience

Grappig genoeg, draagt het moeilijk binnenkomen in de Kater Holzig een beetje bij aan de vreugde. Wanneer het uiteindelijk gelukt is om de Kater Holzig te betreden voel je toch een beetje speciaal. Gelukkig is dit niet de enige reden waarom je de Kater Holzig moet bezoeken. De club staat er om bekend dat er erg veel beroemde en getalanteerde dj´s komen draaien. Mede hierdoor zijn er altijd veel toeristen te vinden wat de sfeer in de Kater te goede komt. Verder liggen de prijzen net een beetje boven het gemiddelde van Berlijn maar zijn zeker nog redelijk te noemen. De entree kost tussen de 10 en 15 euro en een biertje kost 3 euro.

Wanneer je de website bekijkt zie je dat de club een geheel eigen stijl heeft. Ook komt naar voren dat de Kater Holzig niet alleen een club is maar ook vele andere dingen aanbiedt (Bioscoop, Restaurant).

Let op: Helaas is Kater Holzig sinds begin Januari 2014 gesloten. Hier kun je meer lezen of de toekomst van de Kater Holzig!


Feiten Kater Holzig

Adres: Michaelkirchstrasse 23
Website: www.katerholzig.de
Entree: 10-15 euro
Bierprijs: 3 euro (Beck’s)
Muziek: House/Techno (Tom Clark, Gunnar Stiller, Channel X)

Kater Holzig berlijn buitenDe ingang van Kater Holzig

Kater Holzig binnen berlijnOp de bovenverdieping in een zaal is een bed te vinden

Klein huisje Kater Holzig BerlijnHet drukke maar gezellige “kleine kamertje”

[row][column width=”50%”]DJ Kater Holzig Berlijn[/column][column width=”50%”]DJ Kater Holzig[/column][/row]Getalenteerde Dj’s zijn voldoende aanwezig in Kater Holzig

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.