De Brandenburger Tor is de bekendste bezienswaardigheid van Berlijn. Het staat symbool voor de stad en zijn rijke geschiedenis. Door zijn centrale ligging kan een bezoek met veel andere activiteiten gecombineerd worden.

Wat is de Brandenburger Tor?

Zoals de naam al doet vermoeden is de Brandenburger Tor een poort. Hij staat aan het einde van de Friedrichstraße, één van de beste plekken om te shoppen in Berlijn. Aangezien de poort 65 meter breed en 26 meter hoog is, kun je er onderdoor lopen en foto’s van alle kanten maken. Op het plein voor de Brandenburger Tor is genoeg ruimte om even te gaan zitten en hier staan ook wel kunstenaars en artiesten die proberen een zakcentje te verdienen.

Brandenburger Tor Panorama Berlijn
Een panorama-foto in de winter

Geschiedenis van de Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is gebouwd tussen 1788 en 1791. Het gebouw in Berlijn is geïnspireerd door de Griekse bouwstijl (Acropolis in Athene). Na 1961 stond de muur in een afgelegen plek tussen de muur waar zowel toeristen als lokale bezoekers niet bij konden. Mede daarom stonden de mensen in 1989, toen de muur gevallen is, symbolisch op de muur voor de Brandenburger Poort (zie foto onder). Na de val van de muur is de Brandenburger Tor vooral een toeristische attractie gebleven. In alle winkels die souvenirs verkopen, kun je vele variaties van deze bezienswaardigheid kopen.

De val van de muur bij de Brandenburger Tor
De val van de muur bij de Brandenburger Tor (© historianet.nl)

De Quadriga

Bovenop de Brandenburger Tor staat de Quadriga, het symbool van de overwinning in de vrijheidsoorlogen. Quadriga staat voor vierspan en duidt dan ook op een met vier paarden bespannen renwagen. Bijzonder genoeg heeft Napoleon in 1807 een poging gedaan de Quadriga te stelen, deze is echter later weer terug gehaald door de Duitsers.

Winter Brandenburger Tor

Veelgestelde vragen

Als je van plan bent om de Brandenburger Tor te gaan bezoeken kun je hieronder enkele vragen en antwoorden vinden je misschien verder helpen.

Hoe kun je Brandenburger Tor het beste bereiken?

Aangezien parkeren rondom de Brandenburger Tor niet zo makkelijk is, raden wij aan het openbaar vervoer te nemen. Er is zowel een U-bahn als een S-bahn station genaamd Brandenburger Tor waar je kan uitstappen en meteen je camera tevoorschijn kan toveren.

Waarom staat de Quadriga naar het oosten gericht?

De richting van de Quadriga staat voor de richting van de succesvolle oorlogstroepen die weer naar huis kwamen.

Wat kost de jaarwisseling bij de Brandenburger Tor?

In ons artikel met beste feestjes tijdens Oud en Nieuw in Berlijn, staat de Brandenburger Tor en de Partymeile op plek 1. Miljoenen mensen komen jaarlijks op dit evenement af en het is gewoon een geweldig spektakel. De entree is helemaal gratis.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.