Op het gebied van restaurants heb je het in Berlijn voor het uitkiezen. Naast sushi, pizza, curryworst en kebab zijn er enorm veel lekkere burger-restaurants in de stad te vinden. Voor dit artikel hebbFren wij tientallen burgers in Berlijn getest en zijn tot de volgende ranking met de 11 lekkerste burgers in Berlijn Friedrichshain gekomen.

De opkomst van de Burger

Door grote fastfood-ketens als McDonalds en Burger King heeft de hamburger lange tijd in een slecht daglicht gestaan. De hamburger werd als ongezond betiteld en de fastfood-restaurants waren ook niet bepaald gezellig. De laatste jaren ploppen er echter steeds meer gezellige burger-tentjes uit de grond in grote steden als Berlijn, Hamburg en München. Deze kleine restaurants bieden huisgemaakte burgers aan voor een vergelijkbare prijs en maken het daarmee de fastfood-ketens lastig.

Burger Berlijn Friedrichshain
Burgers in Berlijn Friedrichshain

Burgers in Friedrichshain

Berlijn is op veel gebieden een voorloper voor andere grotere steden in Europa. Ook de hierboven beschreven trend rondom hamburger kwam in de Duitse hoofdstad al vroeg op gang. Er zijn daardoor op dit moment meer dan honderd verschillende burger-restaurants in Berlijn. In dit artikel concentreren we ons echter alleen op tenten in de de bezirk Friedrichshain. Dit is één van de leukste buurten van Berlijn met ook veel toffe feestjes en goedkope bars.

Vlees en vegetarisch

Een andere positieve trend die we de laatste jaren zien is dat steeds meer mensen bewust met vlees omgaan. Naast bio-vlees bieden de Berlijnse burger-tenten ook altijd vegetarische burgers aan. Deze bestaan uit verschillende ingrediënten als halloumi, tofu, aardappel of zelfs reuzepaddestoelen en rode biet. In dit artikel richten we ons naast vleesburger ook op vegetarische burgers in Fried.

Vegetarische Burgers in Berlijn
Vegetarische Burgers in Berlijn Friedrichshain

Genoeg uitleg, hier komen de 11 lekkerste burgers in Berlijn-Friedrichshain. Als je direct naar je favoriete burgertent scrollen wil kun je hieronder één van de links klikken.

1. Burgeramt

De laatste tijd hebben we veel vrienden en collega’s gevraagd wat hun favoriete burgers in Friedrichshain is. Een naam die elke keer weer genoemd wordt is Burgeramt. Zelf waren we al langer fan van de overheerlijke burgers van dit restaurant aan Boxhagener Platz. Het restaurant is leuk ingericht en er hangt een gezellige Berlijnse sfeer doordat er ook bijna altijd veel te doen is. De burgers smaken top en bestaan uit verse ingredienten. Wat ik persoonlijk erg goed vind aan Burgeramt is het feit dat de kaart net even wat veelzijdiger is als vele andere burgertenten in Berlijn. Zo kun je kiezen uit meer dan 20 verschillende burgers die ook vooral creatief zijn samengesteld: Van de traditionele hamburger tot pittige kipburgers en van Köfteburgers tot teriyaki-burgers, je kunt het in Burgeramt allemaal proberen.

De Burgers van Burgeramt
De Burgers van Burgeramt

Een populaire tent als Burgeramt kan de prijzen natuurlijk rustig wat verhogen maar toch vallen de burgers qua prijs in de middenmoot van dit artikel: Je hebt voor 6 Euro namelijk al een prima burger voor je neus staan. De frietjes zijn niet erg speciaal maar met een beetje saus prima te eten. Het is trouwens wel aan te raden om te reserveren als je bij Burgeramt wilt eten want zoals al aangegeven is deze burgertent vaak erg vol. Ze verkopen in Burgeramt overigens ook zelfgebrouwen bier.

Vegetarisch: Burgeramt zorgt ook goed voor zijn vegetarische bezoekers. Er zijn 6 vegetarische burgers met verschillende vervangende ingredienten.
Onze Tip: Als je friet bij je burger bestelt kun je rustig één portie delen met twee personen. Je krijgt namelijk echt een enorm bord friet als je de grote portie bestelt.

[row][column width=”50%”]
Prijs: € 6-9
Formaat: 7/10
Burger: 9/10
Vegaburger: 8/10
Sfeer: 8/10
Samengevat: Een leuk restaurant met een hele goede burger en een gezellig Berlijns sfeertje. Waarom zou je hier niet een keer gaan eten?
Eindcijfer: 8,5

Naam: Burgeramt
Adres: Krossener Straße 21-22
Website: Burgeramt [/column][column width=”50%”]

De ingang van Burgeramt
De ingang van Burgeramt

[/column][/row]

[AdSense-A]

2. 5places

De Simon-Dach straße is één van mijn favoriete straten in Friedrichshain. Naast veel gezellige kroegjes kun je in de aangrenzende Revaler Straße vele toffe clubs toffe clubs vinden. Als je voor of na he stappen dan een heerlijke burger wilt eten kun je bij 5Places terecht. Een kleine imbiss met heerlijk burgers die vers bereid worden en een hele redelijk prijs hebben. Naast burgers worden er vijf heerlijke sauzen aangeboden en kan je ook je eigen burger samentellen.

5places Burger Berlin
5places Burger in Berlijn Friedrichshain

De burgers van 5places beginnen bij 3,80€ en lopen op tot meer als het dubbele. Dan heb je echter ook een heerlijk Angus Burger met vlees uit Nieuw Zeeland. Extra frietjes zijn voor een bescheiden 2€ te krijgen en de standaard sauzen (Mayo, Ketchup) krijg je er gratis bij. Er zijn bij 5Places twee kleine tafeltjes voor de ingang te vinden en binnen is plek voor ongeveer 10 man. Al met al genoeg reden om een keer uit te stappen bij Warschauer Brucke en via de Revaler Straße in de Simon-Dach Straße deze heerlijke burger bij 5Places uit te proberen.

Vegetarisch: Er staan twee verschillende vegetarische burgers op het menu van 5Places. De één is een echte veggie-burger en de andere is een Halloumi burgfer. De laatste schijnt vooral een aanrader te zijn.
Onze Tip: Als je een keer echt honger hebt moet je de Double Beef Burger proberen. De vijf zelfgemaakte sauzen zijn ook echt de moeite waard.

[row][column width=”50%”]
Prijs: 3,80€ – 7,50€
Formaat: 8/10
Burger: 9/10
Vegaburger: 8/10
Sfeer: 7/10
Samengevat: Een scherpe prijs en simpelweg één van de beste burgers in Berlijn. Aanrader!
Eindcijfer: 8,8

Naam: 5Places Friedrichshain
Adres: Simon-Dach Straße 30
Website: 5Places [/column][column width=”50%”]

5Places Friedrichshain Berlin
5Places Berlijn

[/column][/row]

3. Piri Piri Chicken

Een burger die officieel niet in Friedrichshain te vinden is maar wel bereikbaar is in slechts 10 minuutjes vanaf station Warschauer Brücke, is Piri Piri Chicken. De naam doet je misschien vermoeden dat het hier enkel om kipburgers gaat, maar ze maken hier ook runderburgers. Het vlees van deze burgers maakt het één van mijn favorieten: Je krijgt hier namelijk meer een soort tartaar op je broodje in plaats van een perfect gepreste burger. Extra lekker wordt de burger bij Piri Piri nog gemaakt doordat er al bij het bakken kaas over de burger wordt gelegd, waardoor je perfecte gesmolten kaas op je broodje hebt.

Piri Piri Burger
De Piri Piri Burger met gekruide frietjes

De prijzen bij Piri Piri Chicken zijn wat aan de hogere kant. De goedkoopste burger kost 6,50€ en de burgers lopen op tot ruim boven de 10 Euro maar dan heb je ook een flinke maaltijd. De grootste burger van 14 Euro schijnen zeer weinig mensen in één maaltijd te kunnen verorberen. Qua smaak hoort Piri Piri zonder twijfel op het podium van burgers in Berlijn, deze burger moet je absoluut een keer geproefd hebben! De restaurant/imbiss is knus en leuk ingericht en er is plek voor ongeveer 15 personen. Piri Piri won in 2014 overigens een prijs voor de beste burger van Berlijn.

Vegetarisch: Piri Piri Chicken richt zich voornamelijk op vleesburgers maar ze hebben ook meerdere vegatarische burgers op het menu. Deze beginnen al vanaf 5 Euro en hebben als vervangend ingredient Tofu. Er zijn zeker betere vegetarische burgers in Friedrichshain te vinden, de tofu-burgers ok.
Onze Tip: Neem een menu! De burgers zijn aan de prijzige kant maar voor extra friet en een drankje betaal je slechts 3 euro extra. Je krijgt een heel grote portie friet.

[row][column width=”50%”]
Prijs: 6,5 – 14€
Formaat: 8/10
Burger: 9/10
Vegaburger: 7/10
Sfeer: 7/10
Samengevat: Wat prijziger maar zonder twijfel bij de top-3 beste burgers in Berlijn.
Eindcijfer: 8,8

Naam: Piri Piri Chicken
Adres: Wiener Straße 31, Friedrichshain
Website: Piri Piri Chicken [/column][column width=”50%”]

Menu Piri Piri Chicken
Menu Piri Piri Chicken

[/column][/row]

[AdSense-A]

4. Schiller Burger

Schiller Burger is een Berlijns restaurant die ondertussen op 9 verschillende locaties in de Duitse hoofdstad te vinden is. Het restaurant in Friedrichshain ligt in de Wühlischstraße en daarom op loopafstand van de Warschauer Brücke. Schiller Burger garandeert dat het vlees van de burgers 100% van Duitse boeren komt en de broodjes worden elke dag vers gebakken. Het brood is dan ook één van de redenen waarom deze burger zo verschrikkelijk lekker smaakt.

Schiller Burger Chili Cheese Burger
Schiller Burger Chili Cheese Burger

De prijzen bij de filialen van Schiller Burger liggen rond het gemiddelde van deze lijst. De normale hamburger begint bij 5 Euro en de prijzen lopen op tot 8 Euro voor een zeer uitgebreide burger. Het “restaurant” zelf is klein en gezellig maar heeft niet de toffe stijl van Burgeramt of Burgermeister. Toch gaat het hier om de smaak van de burger en die is top!

Vegetarisch: Met vier vegetarische burgers en twee vegane burgers is de keus bij Schiller Burger erg goed voor mensen die liever geen vlees eten. De vegetarische burger die wij geproefd hebben (met Halloumi) smaakte zeer goed.
Onze Tip: Schiller Burger heeft zelfgemaakte sauzen die echt heel goed zijn. Probeer bijvoorbeeld eens de Honing-Mosterd of Mango-Fresh saus.

[row][column width=”50%”]
Prijs: 5 – 8€
Formaat: 7/10
Burger: 9/10
Vegaburger: 8/10
Sfeer: 7/10
Samengevat: Als je echt een lekkere en frisse burger wilt eten ben je bij Schiller Burger aan het goede adres.
Eindcijfer: 8,7

Naam: Schiller Burger Friedrichshain
Adres: Wühlischstraße 41
Website: Schiller Burger [/column][column width=”50%”]

Restaurant Schiller Burger Friedrichshain Berlin
Schiller Burger Friedrichshain

[/column][/row]

5. Rembrandt Burger

Een Berlijns burger-restaurant die zich heeft laten inspireren door Nederland is Rembrandt Burger. Naast Nederlandse frietjes worden er ook burgers met Nederlandse kaas en frikadellen, kroketten en kaassouffles aangeboden. De burgers worden op frisse broodjes geserveerd en je kunt kiezen tussen volkoren- of wit-brood. Het kleine restaurantje van Rembrandt Burger is gezellig ingericht en de burgers smaken heerlijk fris en er is keus genoeg!

De Rembrandt burger met sußkartoffeln
De Rembrandt burger met sußkartoffeln

Rembrandt Burger biedt burgers aan vanaf 7,50€, wat wel wat boven het gemiddelde van dit artikel ligt. Maar daarvoor krijg je goed vlees, verse ingredienten en een gezellig locatie. Het blijft als Nederlander natuurlijk ook leuk om af en toe een keer “terug naar ons kikkerlandje” te gaan en lekkere Hollandische fritten te eten.

Vegetarisch: Naast 6 vleesburgers staan er ook 3 vegetarische burgers op het menu. Wij probeerden de “Veggie Steak” en deze smaakte erg goed.
Onze Tip: Je kunt de burgers ook allemaal als Mini bestellen waarbij je een kleinere burger krijgt wanneer je niet zoveel honger hebt of ook nog een frikadel wilt proberen.

[row][column width=”50%”]
Prijs: 7,50€ – 9,50€
Formaat: 7/10
Burger: 8/10
Vegaburger: 8/10
Sfeer: 8/10
Samengevat: Rembrandt is een gezellig restaurantje in Friedrichshain en zeker een bezoek waard. Lekkere burgers en prima Hollandse Friet.
Eindcijfer: 8,5

Naam: Rembrandt Burger
Adres: Richard-Sorge-Straße 21
Website: Rembrandt Burger [/column][column width=”50%”]

Het restaurant van Rembrandt Burger
Het restaurant van Rembrandt Burger

[/column][/row]

6. Burgermeister

Onder Nederlanders is de Burgermeister waarschijnlijk de bekendste burgertent in Berlijn. Dit heeft de burgertent naast een heerlijke burger ook een beetje te danken aan de lange geschiedenis, de perfecte locatie (Schlesisches Tor) en de grappige naam. Rond etenstijd sta je bij Burgermeister dan ook al snel een half uur te wachten voordat je aan de beurt bent. Ook midden in de nacht kun je hier een rij aantreffen, aangezien Burgermeister tot 04.00 open blijft en veel feestgangers dit weten.

Burgermeister Burger Berlijn
Burgermeister Burger Berlijn

De Burgermeister maakt al bijna 10 jaar (sinds Mei 2006) burgers in Berlijn en er is in 2015 nog een tweede filiaal geopend bij Kottbusser Tor. De burgers zijn niet zeer groot maar smaken zeer goed. De prijzen zijn ook prima in orde en de chili-cheese-fries zijn een genot voor iedereen die eens lekker pervers calorieën wil tanken.

Vegetarisch: Burgermeister richt zich vooral op vleesburgers. Er staat één vegetarische burger op het menu, dat is de tofu-burger maar die vond ik persoonlijk niet zo bijzonder.
Onze Tip: De Hausmeister is een geweldige burger en ook de chili-cheese-fries moet je geprobeerd hebben.

[row][column width=”50%”]

Prijs: 4,10€ – 6,90€
Formaat: 6/10
Burger: 9/10
Vegaburger: 7/10
Sfeer: 9/10
Samengevat: Burgermeister is cult en je moet hier een keer geweest zijn. Er zijn echter ook betere burgers in Berlijn-Friedrichshain.
Eindcijfer: 8,2

Naam: Burgermeister Friedrichshain
Adres: Oberbaumstraße 8
Website: Burgermeister [/column][column width=”50%”]

Burgermeister Schlesisches Tor
Burgermeister Schlesisches Tor

[/column][/row]

[AdSense-A]

6. Muse Burger

De meeste burger-tenten in Friedrichshain zijn vrij klein en kunnen niet echt een restaurant genoemd worden. Muse is op dat gebied anders, dit is een gezellig aangekleed restaurant wat zich echter toch volledige op hamburgers richt. Bijzonder is vooral dat je de ingrediënten los geserveerd krijgt en daarom je hamburger zelf voor je neus kunt bouwen.

Muse Burger
Muse Burger los geserveerd

De burgers bij restaurant Muse zijn één van de prijzigste van dit artikel: Ze beginnen bij 7,5 Euro en lopen op tot 12 Euro. Daarvoor wordt je echter aan tafel bediend en kun je zelf je burger samenstellen. Mede daarom kun je hier ook met een date of je partner een burger gaan eten en dat is bij veel andere burger-tenten. Klein nadeel van Muse vind ik persoonlijk dat de friet niet erg bijzonder is (zowel de normale friet als de sweet patatoes).

Vegetarisch: Wanneer je bij Muse een vegetarische burger bestelt krijg je een zeer smakelijke reuzepaddestoel (Portobello). Deze smaakt erg goed en ook de vegaburger kun je zelf samenstellen.
Onze Tip: Je kunt bij Muse zelf een burger samenstellen (zie afbeelding hieronder). Met twee ingrediënten kost dit evenveel als de classic burger dus dit is zeker een aanrader.

[row][column width=”50%”]

Prijs: 7,50€ – 12€
Formaat: 7/10
Burger: 7/10
Vegaburger: 8/10
Sfeer: 9/10
Samengevat: Een prima burger die je voor de afwisseling een keer in een echt restaurant op kunt eten.
Eindcijfer: 8,0

Naam: Muse Burger Berlin
Adres: Immanuelkirchstrasse 31
Website: Muse [/column][column width=”50%”]

Muse Restaurant Berlijn
Het Restaurant Muse

[/column][/row]

8. Devil Burger

Een prima burger voor weinig geld vind je bij Devil Burger in de Ebertystraße. In verhouding met vele andere burgers in Friedrichshain is de locatie niet echt optimaal en daarom ligt de prijs waarschijnlijk wat lager. Als je niet weet dat deze burgertent er zit, loop je de Ebertystraße waarschijnlijk voorbij. Toch is het echt de moeite hier een keer een kijkje te gaan nemen. Je hebt namelijk voldoende keus, een goede sfeer en één van de grotere burgers in Berlijn-Friedrichshain voor een hele scherpe prijs.

[row][column width=”50%”]

Devil Burger Fhain
Devil Burger Fhain

[/column][column width=”50%”]

devil_burger_restaurant
Het café van Devil Burger

[/column][/row]

Wanneer we alleen op de prijs/kwaliteit verhouding van de burgers letten, zou Devil Burger nog een hogere plek op deze lijst verdienen. De burger is echt lekker en een hamburger vanaf 2,90€ krijg je bij de andere tenten in dit lijstje niet voor elkaar. Ook de eigenaar van Devil Burger is trouwens een enorm vriendelijke kerel.

Vegetarisch: Bij Devil Burger bieden ze ook voldoende vegetarische burgers aan (7 stuks om precies te zijn). Vooral de blauwe kaas burger is erg lekker.
Onze Tip: De burgers smaken stuk voor stuk prima en als je zin hebt in friet zou ik voor de kronkelfrietjes gaan.

[row][column width=”50%”]Prijs: 2,90€ – 6,90€
Formaat: 8/10
Burger: 8/10
Vegaburger: 8/10
Sfeer: 7/10
Samengevat: Flinke burgers met zeer lekkere friet geserveerd in een leuk restaurantje.
Eindcijfer: 8,0

Naam: Devil Burger
Adres: Ebertystraße 6, Friedrichshain
Website: Devil Burger [/column][column width=”50%”]

devils_burger_berlin
Lekker krokante frietjes

[/column][/row]

[AdSense-A]

9. Kreuzburger

Naast de Burgermeister en Burgeramt is ook Kreuzburger natuurlijk een grappige naam voor een burgertent in Berlijn. Bij Kreuzburger bieden ze maar liefst 19 verschillende burgers aan. Daarnaast kun je zelf de dikte van het vlees bepalen (100 of 180 gram) en ook voor en bio-burger kiezen.

Kreuzburger Hamburger
Kreuzburger Hamburger

De prijs van de burgers bij Kreuzburger beginnen al bij 3,40 en lopen op tot ongeveer 7 Euro. Naast hamburgers heb je bij Kreuzburger ook Burrito’s, Wraps en Hot-Dogs. Kreuzberger heeft drie verschillende burgerfilialen in Berlijn en het filiaal in Friedrichshain ligt aan de Grünberger Straße.

Vegetarisch: Kreuzburger heeft ook voor vegetariers een groot aantal lekkere burgers in de aanbieding. Halloumi, Feta-Kaas, Spinazie en enkele andere ingredienten staan op het menu.
Onze Tip: Test ook eens de Burrito´s van Kreuzburger, deze smaken ook verrukkelijk.

[row][column width=”50%”]Prijs: 3,40€ – 6,70€
Formaat: 8/10
Burger: 7/10
Vegaburger: 7/10
Sfeer: 7/10
Samengevat: Goede prijs en veel keus: Zowel bij vegetarische burgers als vlees.
Eindcijfer: 7,2

Naam: Kreuzburger
Adres: Grünberger Straße 52
Website: Kreuzburger [/column][column width=”50%”]

kreuzburger_berlin_friedrichshain
Binnen bij Kreuzburger

[/column][/row]

10. Fritiersalon

Een Berlijnse burger die aan de Boxhagener Straße te vinden is, wordt gebakken in de Fritiersalon. De naam hoef je Nederlanders waarschijnlijk niet uit te leggen. De burgers worden gelukkig niet in de frituurpan gemaakt, maar lekker op de grill. De burgers smaken prima maar zijn ook weer niet te vergelijken met de top-drie van dit artikel.

De vegetarische Burger van de Fritiersalon
De vegetarische Burger van de Fritiersalon

De burgers van Fritiersalon beginnen rond de 5 Euro en lopen op tot 7-8 Euro. De patat die je erbij kunt bestellen kan in verschillende variaties bestelt worden. Zo kun je de friet met kaas laten overbakken of er ook voor kiezen om een lekker scherp sausje eroverheen te laten gooien. Al met al heb je in ieder geval genoeg lekkers op je bord liggen.

Vegetarisch: Er zijn 5 vegetarische burgers te krijgen bij de Fritiersalon. Wij proefden de Green Planet, een groenteburger zoals je hem voorstelt.
Onze Tip: De Poutine-Friet is een klassieke manier om friet te presenteren uit Canada. Erg lekker!

[row][column width=”50%”]Prijs: 4,80€ – 7,40€
Formaat: 7/10
Burger: 7/10
Vegaburger: 7/10
Sfeer: 7/10
Samengevat: Prima tent op een goede locatie.
Eindcijfer: 7,0

Naam: Fritiersalon
Adres: Boxhagener Straße 104
Website: Kreuzburger [/column][column width=”50%”]

De ingang van de Fritiersalon
De ingang van de Fritiersalon

[/column][/row]

11. Burger Ring

Een burgertent die op loopafstand van station Ostkreuz ligt is Burger Ring. Deze kleine Imbiss heeft plek voor ongeveer 20 personen en biedt een groot aantal verschillende soorten hamburgers aan. Vooral de Friedrichshainer-Burger met gebakken groente, die hieronder op een foto afgebeeld is, is zeer de moeite waard.

Burger Ring Ostkreuz
De Friedrichshainer-Burger

De prijzen bij Burger Ring zijn erg redelijk. Een hamburger is al vanaf 3,90€ te verkrijgen en de prijzen lopen op tot 7 Euro (voor de Friedrichshainer). Naast burgers worden er bij Burger Ring overigens ook Hot Dogs aangeboden.

Vegetarisch: In totaal worden er bij Burger Ring zeven verschillende vegetarische burgers aangeboden met allemaal verschillende ingrediënten. De smaak is goed maar ook niet uitmuntend.
Onze Tip: De Friedrichshainer is een burger met ingrediënten die je bij andere burger-restaurants in Berlijn niet snel zult vinden. Zeker het proberen waard.

[row][column width=”50%”]Prijs: 3,90€ – 7€
Formaat: 8/10
Burger: 7/10
Vegaburger: 8/10
Sfeer: 7/10
Samengevat: Betaalbare burgers met een prima formaat op een prima locatie bij Ostkreuz.
Eindcijfer: 7,0

Naam: Burger Ring
Adres: Neue Bahnhofstraße 7A
Website: Burger Ring [/column][column width=”50%”]

Ingang Burger Ring Berlijn
Ingang van Burger Ring bij Ostkreuz

[/column][/row]

[AdSense-A]

Burgers in Friedrichshain samengevat

Hopelijk heeft dit artikel je hongerig gemaakt en ga je vandaag nog één van deze heerlijke burgers uitproberen. Zoals je kunt lezen verschillen de burgers in Berlijn Friedrichshain best wel in prijs, ingredienten en formaat. Uiteindelijk hangt het er ook nogal vanaf welke burger je bestelt, we hebben in ieder geval geprobeerd vergelijkbare burgers te testen. Naast de burgers zijn ook de restaurants zelf totaal verschillend qua inrichting, atmosfeer en bediening. Er zijn nog best veel andere burgers in Friedrichshain te vinden dus laat gerust een reactie achter als je nog goede suggesties hebt! Als je niet van burgers houdt, kun je natuurlijk ook ergens anders gaan eten in Berlijn.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.