Tennis kan in Nederland wel gezien worden als één van de echte volksporten. Ook in het land van Boris Becker is de racketsport erg populair en de sport wordt dan ook door meer dan 15% van de bevolking uitgeoefend. Met het recente succes van de Duitse speelster Sabine Lisicki leeft de sport op dit moment opnieuw op en kiezen veel mensen ervoor om weer eens een balletje te gaan slaan.

Tennis in Berlijn

Alleen in de provincie Brandenburg zijn al bijna 200 geregistreerde tennisverenigingen te vinden. Vanzelfsprekend is een groot deel van deze tennisverenigingen in Berlijn terug te vinden. Doordat Berlijn jarenlang gescheiden is geweest door dé muur en het westen meer welvarend was, zijn de meeste tennisclubs in Berlijn in het westen te vinden. Tennis is na de oorlog ook voor best een lange tijd een exclusieve sport voor de rijkere bevolking geweest. Gelukkig is tennis in Berlijn op dit moment voor iedereen betaalbaar.

De vijf beste tennisclubs in Berlijn

Je kunt overal in Berlijn tennissen maar de clubs verschillen best wel in prijs, formaat en locatie. Daarbij komt dat de meeste tennisclubs in Berlijn gravel als ondergrond hebben, maar er voor de liefhebber ook wel grasbanen te vinden zijn. Wanneer je van plan bent een potje te gaan tennissen, kun je hieronder een lijst vinden met de vijf beste tennisclubs in Berlijn. Onderaan het artikel is een samenvatting van het geheel te vinden en ook een kaart met de locatie van de vijf tennisclubs die gekozen zijn.

1. Voordelig en centraal: SV Berliner Brauereien

De tennisclub SV Berliner Brauereien wordt ook wel “The club of the people” genoemd. Zoals aangegeven was er lange tijd een groot verschil te zien tussen oost- en westberlijn. Het verhaal gaat dat SV Berliner Brauereien de sport tennis terug heeft gegeven aan de normale mens in (oost) Berlijn. De tennisclub is gelegen in Prenzlauer Berg en staat bekend als één van de gezelligste tennisverenigingen in Berlijn.

Tennis Berlin Berliner Brauereien
Het kost 12 euro per baan om een uur op één van de 6 gravelbanen van SV Berliner Brauereien te spelen. Wanneer je echter als gast meekomt met een lid van de vereniging, betaal je slechts 5 euro. Als je er voor wilt kiezen om lid te worden kost het voor een volwassene 200 Euro per jaar. Daarbij komt dan nog eenmalig een kostenpost van 100 Euro registratiekosten.

Een groot voordeel van deze club is de verlichting; veel clubs hebben geen verlichting maar hier kun je dus tot laat in de avond tennissen in Berlijn. Voor meer informatie kun je terecht op de website van SV Berliner Brauereien.

[row][two-thirds]Naam: SV Berliner Brauereien
Adres:
Hohenschönhauser Str. 76, 10369 Berlin
Ondergrond:
Gravel
Banen:
6 stuks
Eenmalig:
12 euro per veld (5€ als gast)
Lidmaatschap:
200€ (140€ student)
Registratiekosten:
100 Euro
Website:
www.svbb-tennis.de[/two-thirds][one-third]Berliner Brauereien Tennis Berlin[/one-third][/row]

2. Multiculturele tennisclub: TC Berlin Mitte

Berlijn is een multiculturele stad en daardoor zijn er ook tennisspelers van over de hele wereld te vinden. TC Berlin Mitte presenteert zichzelf als een internationale tennisclub en er spelen in totaal 23 verschillende nationaliteiten. Deze club is één van de kleinere tennisclubs in Berlijn met slechts 200 leden. De club bestaat sinds 1989 en TC Berlin Mitte heeft 7 banen waarvan er zich 3 in een hal bevinden. Daardoor kan er bij deze club ook in de winter getennist worden in Berlijn. Buiten is naast de gravelbanen overigens ook een hardcourtbaan te vinden. Met drie verschillende ondergronden heeft deze club dus zeker voor iedere tennisspeler wat wils.

tc berlin mitte
De prijzen bij de tennisclub Albert Gutzmann vallen erg mee. Wanneer je eenmalig wilt spelen kun je vanaf 12 Euro terecht. Wanneer je samen met een lid komt kost een potje tennis als gast slechts 5 Euro. Binnen in de hal verschillen de kosten en lopen op tot 15 Euro. Lidmaatschap bij deze vereniging kost slechts 210 Euro per jaar maar je moet wel eenmalig een bedrag van 210 Euro betalen voor de registratiekosten. Het loont zich dus vooral als je meerdere jaren bij deze tennisclub in Berlijn wilt gaan spelen.

Meer informatie over de prijzen en de tennisvereniging kun je vinden op de volgende website.

[row][two-thirds]Naam: TC Berlin Mitte Albert Gutzmann
Adres: Melchiorstraße 19, 10179 Berlin-Mitte
Ondergrond: Gravel, tapijt en hardcourt
Banen:
7 stuk
Eenmalig: 12 Euro per veld (5€ als gast)
Lidmaatschap: 210 Euro
Registratiekosten: 210 Euro (eenmalig)
Website: www.tc-berlin-mitte.de[/two-thirds][one-third]Tennis Berlin[/one-third][/row]

3. Grote club in Charlottenburg: SCC Berlin

Eerder gaf ik al aan dat tennis in Berlijn en Duitsland best een elite-sport is geweest. Je kunt ook nog steeds duidelijk zien dat het westen van Berlijn meer grote verenigingen heeft met een groot aantal banen en mooie clubhuizen. Onder deze categorie valt ook de tennisvereniging SCC Berlin in Charlottenburg. De club heeft 750 leden en 19 banen (14 buiten en 5 binnen). Naast een eigen restaurant met plek voor 300 man heeft het park een mooi terras, een gaaf clubhuis en zelfs een eigen beachvolleybal-veld.

SCC Tennis Berlijn
Dat SCC Berlin een iets luxere club is komt ook naar voren in de prijzen. Al is de club nog lang niet de duurste plek om tennis in Berlijn te spelen, toch kost een lidmaatschap maar liefst 470 Euro per jaar. Het huren van één van de banen in de hal kost in de zomer echter slechts 5,50 per persoon per uur. In de winter kan deze prijs zich verdubbelen omdat er veel meer vraag is. Via de website van de tennisclub kun je online reserveren en meer informatie opvragen over deze tennisclub in Berlijn.

[row][two-thirds]Naam: Tennis-Club SCC
Adres: Waldschulallee 45, 14055 Berlin
Ondergrond: Gravel, softcourt
Banen:
19 stuk
Eenmalig: 5,50 per persoon per uur (binnen)
Lidmaatschap: 470 Euro
Registratiekosten: 250 Euro (eenmalig)
Website: www.tcsccberlin.de[/two-thirds][one-third]2-sonnenterrasse-center[/one-third][/row]

4. Tennis in Volkspark Friedrichshain: SG Am Hain

Een tennisclub in Berlijn die ook zeker niet mag ontbreken is SG am Hain. Deze club ligt letterlijk in het midden van Volkspark Friedrichshain en heeft daardoor misschien wel de fijnste ligging van alle clubs in dit lijstje met beste tennisclubs in Berlijn. Door de ligging kun je een potje tennis op deze banen heerlijk combineren met een middagje in het park. Helaas heeft de tennisclub in het volkspark beperkte capaciteit doordat ze maar drie grasbanen bezitten. Wees er dus vroeg genoeg bij wanneer je wilt reserveren.

Tennis Volkspark Friedrichshain
Het kost bij SG am Hain slechts 80 Euro per jaar om lid te zijn. Helaas is het door de beperkte capaciteit op dit moment niet mogelijk om je aan te melden als lid bij deze tennisvereniging. Gelukkig kun je nog wel terecht voor een normaal potje tennis en dit kost 15 euro per baan per uur. Op deze website kun je online reserveren wanneer je van plan bent om te gaan tennissen in Volkspark Friedrichshain.

[row][two-thirds]Naam: SG am Hain
Adres: Marienburger Strasse 30, 10405 Berlin
Ondergrond: Gras
Banen:
3 stuk
Eenmalig: 15 Euro per veld
Lidmaatschap: 80 Euro
Website: www.sgamhain.de[/two-thirds][one-third]Tennis Berlin Friedrichshain[/one-third][/row]

5. Gelegen in het groen: TC Grün-Weiß-Grün

Als je het geen probleem vind om een stukje te rijden is het zeker een aanrader om een keer te gaan kijken bij de Berlijnse tennisclub Grün-Weiß-Grün. Deze club is omringt door natuur en ligt niet ver van het water af. Het clubhuis was vroeger een paardenstal en mede hierdoor straalt de club enorm veel gezelligheid en sfeer uit. De club heeft 6 banen met verschillende ondergronden en heeft ook enkele aparte banen voor spelers die nergens lid zijn (freizeitspieler).

Tennis Berlin Tegel
Wanneer je met een lid meekomt naar deze tennisclub in Berlijn, kun je voor 8 Euro per uur spelen. Zoals hierboven al aangegeven kun je sinds 2009 ook zonder lidmaatschap terecht bij deze club, dan kost een uur slechts 10 Euro per baan. Het lidmaatschap bij Grün-Weiß-Grün kost 320 Euro per jaar. Meer informatie is terug te vinden op deze website.

[row][two-thirds]Naam: TC Grün-Weiß-Grün 1919 Tegel e.V.
Adres: Gabrielenstr. 74, 13507 Berlin
Ondergrond: Gravel, Gras
Banen:
6 stuk
Eenmalig: 10 euro per uur per baan
Lidmaatschap: 320 Euro
Registratiekosten: 250 Euro (eenmalig)
Website: www.tc-gwg.de[/two-thirds][one-third]tennis berlin grun weiss grun[/one-third][/row]

Samenvatting van het tennis in Berlijn

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er genoeg mogelijkheden om te tennissen in Berlijn. Wanneer je eenmalig wilt spelen loont het zich vooral om vrienden te maken met iemand die lid is bij een tennisclub. Vaak mag je dan onbeperkt spelen en uit ervaring weet ik dat een uur tennissen niet zo erg lang is.

Al je lid wilt worden kan het ook verstandig zijn om nog eens goed te vergelijken. Bij de ene tennisclub kun je al vanaf 200 euro per jaar terecht, maar er zijn ook clubs waar lidmaatschap meer dan 1000 Euro per jaar kost. Om de prijzen van het tennis in Berlijn samen te vatten is hieronder nog een klein tabelletje te vinden met de verschillende clubs en hun prijzen.

Eenmalig Met een lid Lidmaatschap Banen
Berliner Brauereien 10€ 5€ 200€ 6
TC Berlin Mitte 12€ 5€ 210€ 6
SCC Berlin 11€ ? 470€ 19
SG am Hain 15€ 7,50€ 80€ 3
Grün-Weiß-Grün 10€ 8€ 320€ 6

Verder kun je de verschillende tennisclubs in Berlijn hieronder nog een keer op de kaart terugzien.

[google-map-v3 width=”450″ height=”300″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Hohenschönhauser Str. 76, 10369 Berlin{}number_1.png{}Berliner Brauereien|Melchiorstraße 19, 10179 Berlin-Mitte{}number_2.png{}TC Berlin Mitte|Waldschulallee 45, 14055 Berlin{}number_3.png{}Tennis SCC|Marienburger Strasse 30, 10405 Berlin{}number_4.png{}Volkspark Tennis Berlin|Gabrielenstr. 74, 13507 Berlin{}number_5.png{}Grun weiss grun” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.