In een artikel van CNN staat Berlijn op de tweede plek als het aan komt op de beste plek om te feesten ter wereld. Alleen Ibiza staat hoger in hun lijst. Het is de mix van extreme openingstijden, acceptabele prijzen en geweldige muziek die de hoge ranking verklaart. Natuurlijk zou dit allemaal niet mogelijk zijn zonder de geniale techno-clubs in Berlijn.

Techno-clubs in Berlijn

Mensen van over de hele wereld bezoeken Berlijn voor het unieke nachtleven. Als je Berlijn voor een korte periode bezoekt, is het handig om wat insider-tips te krijgen over de beste techno-clubs in de stad. Omdat we maandelijks de beste feestjes in Berlijn op een rij zetten, hebben we al veel clubs in Berlijn mogen bezoeken. Deze ervaringen hebben we gebruikt om het onderstaande lijstje met de beste techno-clubs in Berlijn te maken.

  1. Sisyphos
  2. Berghain
  3. About:Blank
  4. Wilde Renate
  5. Kater Blau
  6. Tresor

1. Sisyphos

Onze favoriete club in Berlijn heet Sisyphos. De club ligt in het oosten van Berlijn, niet zo ver van station Ostkreuz. Je kunt er naartoe lopen vanaf Ostkreuz of ervoor kiezen de tram te nemen. The Sisyphos staat bekend om zijn extreme openingstijden met veel verrassende acts en veelzijdige muziekstijlen. Techno wordt meestal in minstens één van de ruimtes gespeeld. Verwacht een gezonde mix van bekende dj’s en lokaal talent in deze Berlijnse club.

De beroemde deuren van de Sisyphos in Berlijn
De beroemde deuren van de Sisyphos in Berlijn

Grote tuin voor open airs

De Sisyphos is een van de Berlijnse clubs die in de zomer nog net een beetje leuker worden. De grote tuin maakt het mogelijk om de zon op te zien opkomen na een heerlijk nachtje doorhalen. De club heeft een capaciteit van ongeveer 1500 mensen en er zijn verschillende floors.

Lange wachtrij en streng deurbeleid

De Sisyphos heeft een streng deurbeleid. De club is zo populair dat mensen moeten worden afgewezen om ervoor te zorgen dat de club niet overvol raakt. Dit kan moeilijk te accepteren zijn voor mensen die nieuw zijn in het nachtleven van Berlijn, maar zodra je binnenkomt zul je begrijpen dat dit ook zijn voordelen heeft. Ik ben intussen sinds 2010 aan het feesten in Berlijn en heb nog nooit een vechtpartij gezien.

Club: Sisyphos
Adres: Hauptstraße 15
Entree: 15-20 Euro
Capaciteit: 1500 Mensen
Deurbeleid: Streng
Muziek: Techno, House
Link naar de club: Sisyphos Website


2. Berghain/Panorama Bar

Als u op zoek bent naar een club die alle positieve aspecten van techno-clubs in Berlijn combineert, kun je niet om de Berghain heen. Niet voor niets is deze club meer dan eens uitgeroepen tot beste club ter wereld. Mensen van over de hele wereld bezoeken Berlijn om deze club meegemaakt te hebben. Uiteindelijk is het de combinatie van een geweldige locatie met een spectaculaire line-up en extreme openingstijden die deze club in Berlijn zo populair maakt.

De rij bij de Berghain
De rij in het weekend bij de Berghain kan best groot worden (© Telefgraph.co.uk)

Main Floor & Panorama Bar

De Berghain bestaat uit een Main Floor en de Panaroma Bar. De Main Floor biedt meestal techno en de Panorama Bar richt zich toch wat meer op melodieuze elektronische muziek. Op vrijdag is meestal alleen de Panorama Bar open en op die dag zijn de feesten meestal wat netter dan op zaterdag. Zoals sommigen van jullie misschien weten, is de Berghain van oorsprong een homoclub en kunnen sommige evenementen behoorlijk wild zijn.

Hoe kom ik binnen in de Berghain?

Het is goed om een ​​Plan B te hebben als je de Berghain gaat bezoeken. Vooral tijdens de spits (01.00 – 04.00 uur) is de kans groot dat je niet binnen komt. Het is maar goed dat de andere clubs in deze lijst binnen 30 minuten bereikbaar zijn met de taxi en het openbaar vervoer. Hier zijn enkele tips om de Berghain binnen te komen:

  1. Niet proberen binnen te komen op het drukste moment (01.00 – 04.00)
  2. Ga niet met een grote groep in de rij staan
  3. Zorg dat je in het clientele van de Berghain past. In Berlijn dragen veel mensen zwart.
  4. Weet wie er gaat optreden: Meestal zeggen de uitsmijters niets maar heel soms willen ze testen of je ook een beetje weet wat je gaat bezoeken.

Club: Berghain
Adres: Am Wriezener Bahnhof 70
Entree: 20-30 Euro
Capaciteit: 1500 People
Deurbeleid: Heel streng
Muziek: Techno
Link naar club: Berghain Website


3. About:Blank

Een club aan de westkant van het station Ostkreuz te vinden is heet About:Blank. Deze club bestaat al een flink aantal jaren en heeft een grote tuin (capaciteit ca. 800 personen) en een kleinere binnenruimte (300 personen). Deze Berlijnse techno-club biedt meerdere floors met een veelzijdige mix van house- en technomuziek. In de zomer kun je hier leuke open-airs bezoeken.

De ingang van de About:Blank bij Ostkreuz
De ingang van de About:Blank bij Ostkreuz

Soepeler deurbeleid

Het deurbeleid in de About:Blank is niet zo streng als dat van de Sisyphos en de Berghain. Een groter percentage mensen mag ook echt naar binnen nadat je in de rij hebt gestaan. Toch is het aan te raden deze techno-club in Berlijn buiten de spitsuren (01.30 – 03.30) te bezoeken. De rij kan tijdens deze uren soms behoorlijk lang worden.

Club: About Blank
Adres: Markgrafendamm 24c
Entree: 12-18 Euro
Capaciteit: 1100 People (inside + outside)
Deurbeleid: Medium strict
Muziek: Techno and other electronic music
Link naar Website: Website


4. Wilde Renate

Een andere beroemde techno-club in Berlijn is de Wilde Renate. Deze club werd opgericht in 2007 en is sindsdien niet meer weg te denken uit het nachtleven van Berlijn. De club heeft een unieke setting met veel kleinere kamers en het beroemde “huiskamergevoel” waar we allemaal zo dol op zijn in Berlijn. Daarnaast is er een grote tuin waar je ook na een lange nacht door kan blijven feesten als het warm genoeg is.

Eén van de vele ruimtes in de Wilde Renate (© jumpberlin.com)
Eén van de vele ruimtes in de Wilde Renate (© jumpberlin.com)

Lokaal talent en perfekte atmosfeer

De Wilde Renate heeft niet vaak hele grote namen op de line-up staan. De club richt zich veel op lokaal talent en persoonlijk vind ik dit geweldig. Deze dj’s willen zich bewijzen en komen vaak met de beste livesets op de proppen. Omdat er veel verschillende ruimtes zijn, is het voor de meeste van ons geen probleem een muziekstijl te vinden die je kunt waarderen. Het deurbeleid van deze Berlijnse techno-club is vrij streng, maar als je met het juiste gezelschap en op het juiste moment aankomt moet het goedkomen.

Club: Wilde Renate
Adres: Alt Stralau 70
Entree: 15 Euro
Deurbeleid: Strict
Muziek: House & Techno
Link naar Club: Wilde Renate Website


5. Kater Blau

Een van de beroemdste clubs in Berlijn is altijd de Kater Holzig geweest. Wij hebben deze legendarische club nog mogen bezoeken maar intussen is hij al best wat jaren dicht. Gelukkig vond de organisatie van deze techno-club een andere locatie en opende een nieuwe club met de naam Kater Blau. Het is geen verrassing dat ook deze club sinds de opening een groot succes is.

Ook bij de Kater Blau kan het in het weekend druk worden (© filgezi.com)
Ook bij de Kater Blau kan het in het weekend druk worden (© filgezi.com)

Geweldige techno line-up en rijke geschiedenis

Net als alle andere Berlijnse techno-clubs in deze lijst, heeft de Kater Blau een mooie tuin waar je overdag kunt feesten. De line-up van de club is erg aantrekkelijk als je van populaire dj’s houdt: Hier kun je regelmatig genieten van DJs als Dave Dinger, Dirty Döring en Schleppgeist. De sfeer in deze club in Berlijn is erg goed en kan een beetje vergeleken worden met de toffe Duitse festivals.


Club:
Kater Blau
Adres: Holzmarktstraße 25
Entree: 15-20 Euro
Capaciteit: 800 People
Deurbeleid: Strict
Muziek: Techno, Electro
Link naar club: Kater Blau


6. Tresor

Een van de meest unieke techno-clubs in Berlijn is zonder meer de Tresor. Deze club bevindt zich onder de grond en je hebt daarom het gevoel dat je in een oorlogsbunker aan het feesten bent. Deze Berlijnse club gaat ver terug en werd geopend in 1991. Helaas werd de eerste locatie (in de Leipziger Straße) in 2005 gesloten. Gelukkig werd er in 2007 een nieuwe locatie gevonden: Niet ver van station Heinrich-Heine Straße tussen Berlijn-Mitte en Kreuzberg kun je nu terecht voor stevige techno en veel blacklight.

Een typische techno club in Berlijn: De Tresor (© djmag.com)
Een typische techno club in Berlijn: De Tresor (© djmag.com)

Raw techno club for a special experience

Een bezoek aan de Tresor is een bijzondere ervaring. De combinatie van een ondergrondse bunker, een overdaad aan blacklight en veel goede techno-sounds zal zeker indruk op je maken. Het deurbeleid is niet zo streng als veel andere Berlijnse techno-clubs. De entree voor een feestavond in deze club kost ongeveer 15 Euro en de feesten gaan normaal gesproken door tot lunchtijd de volgende dag.

Club: Tresor
Adres: Köpenicker Straße 70
Entree: 15€
Capaciteit: 600 People
Deurbeleid: Medium Strict
Muziek: Techno
Link naar club: Tresor Website


Waarom zijn Berlijnse clubs so populair?

Hieronder hebben we een aantal redenen op een rijtje gezet waarom clubs in Berlijn over de hele wereld beroemd zijn:

Extreme openingstijden
De verschillende techno-clubs in Berlijn staan ​​over de hele wereld bekend om hun extreme openingstijden. Sommigen van hen openen op vrijdag en sluiten ongeveer 3 dagen later op maandag. Uiteraard is dit veel waar voor je geld omdat u maar één keer entree hoeft te betalen en dan het hele weekend naar binnen mag.

Unieke locaties
Naast de extreme openingstijden zijn het ook de unieke locaties van de clubs in Berlijn die het nachtleven zo bijzonder maken. Clubs in een ondergrondse bunker, een gesloten zwembad of aan het water van de Spree zijn slechts enkele voorbeelden van wat de stad te bieden heeft/had.

Lekkere line-ups
Een andere zeer belangrijke reden voor het populaire nachtleven zijn de heerlijke line-ups van de techno-clubs. Beroemde DJ’s als Sven Väth, Dixon, Pan-Pot, Len Faki, Anja Schneider en Ben Klock draaien regelmatig in Berlijn op feestjes die 15-20€ kosten.

Watergate Mainfloor Sven Väth (© water-gate.de)
Watergate Mainfloor Sven Väth (© water-gate.de)

Redelijke prijzen
Het mooie van Berlijn is dat de entreeprijzen van de clubs niet veranderen afhankelijk van de line-up of openingstijden. Normaal betaal je ongeveer 15 euro om een ​​club in Berlijn binnen te komen en dat is heel redelijk als je bedenkt wat je ervoor terugkrijgt. Het is best een groot verschil tussen Nederland en Duitsland dat de biertjes uit fles hier al vanaf 2,50€ per flesje te krijgen zijn.


Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.