Het is altijd heerlijk om te zien hoe een stad als Berlijn verandert als de zon begint te schijnen. Zodra de temperaturen stijgen lopen de parken, terrassen en zwembaden vol met blije mensen. Daarnaast is het geniaal om buiten te kunnen feesten in plaats van in een zweterige en donkere club. In dit artikel hebben we de beste open air feestjes en clubs in 2023 op een rijtje gezet.

Open Air Arena Badeschiff
Open Air bij het Badeschiff (© berliner-zeitung.de)

Eenmalige open airs in Berlin

Het is geen nieuws dat Berlijn een bruisend nachtleven heeft: je kunt feesten in honderden clubs, geweldige weekend-festivals bezoeken en in de zomer elk weekend een open air bezoeken. Sommige van deze open-airs vinden op wekelijkse basis plaats maar anderen worden pas op de dag van het evenement gecommuniceerd. Het vinden van de juiste openlucht feestje kan een uitdaging zijn als je niet in Berlijn woont. Hopelijk kan dit artikel je verder helpen.


Open Air Feestjes in 2023

Naast een groot aantal regelmatige open airs in clubs, zijn er elk jaar ook eenmalige open air feestjes in Berlijn te vinden. Voor deze feestjes moet je meestal vooraf een kaartje kopen. We zullen proberen deze lijst zo vaak mogelijk bij te werken om ervoor te zorgen dat je je dosis open airs in Berlijn hoog kunt houden.

Lichtpark Berlin Open Air Bar

Vandaag een open air in Berlijn bezoeken?

De tofste open airs in Berlijn vinden maar één keer plaats. Ze zijn spontaan en worden pas op het laatste moment gecommuniceerd. Als je geen connecties hebt, kan het lastig zijn zulke open airs te vinden. Als je toch graag vandaag naar een open air in Berlijn wilt, kun je de volgende facebook-pagina’s in de gaten houden:

Claptone open air Berlijn

Open Air @ Garten der Welt – 30.06

Garten der Welt is een hotspot voor toeristen maar niet veel mensen weten dat ze hier ook jaarlijkse openlucht evenementen organiseren. In de zogenaamde Arena beginnen zulke evenementen meestal rond 18.00 uur en gaan door tot 22.00 uur. Enkele voorbeelden in 2023 zijn DJ Claptone en een 90s Open Air party. Meer info hier.

Paul Kalkbrenner live

Paul Kalkbrenner Open Air – 23.07

Paul Kalkbrenner is een DJ die over de hele wereld bekend is. Op zondag 23 juli treedt hij op in Berlijn. De Wuhlheide is een geweldige openluchtlocatie in het oosten van de stad. Tickets beginnen bij 75€ en in het voorprogramma staat Monolink, wat ook zeker de moeite waard is.

Veryl Festival

VERYL Festival – Zondag 27.08.2023

Het laatste weekend van Augustus wordt in Werneuchen het VERYL Festival georganiseerd. Omdat dit slechts een half uurtje van het centrum van Berlijn weg is, kan het een idee zijn om hier alleen voor een Zondag heen te rijden. Een Zondagticket kost 49€ en je kunt dan genieten van verschillende podia met elektronische muziek.

Open Air Clubs

Naast eenmalige open air feestjes zijn er in Berlijn ook veel clubs die in de zomer elk weekend outdoor feestjes organiseren. Deze clubs openen meestal hun deuren op vrijdag en sluiten pas weer op maandag. Als je ervoor weet te zorgen dat je op een gunstig moment naar binnen gaat, hoef je niet in de rij te staan en kun je tot de volgende ochtend blijven feesten. Hier komen onze favoriete open air clubs in Berlijn:

1. ELSE – Toffe open air club naast Treptower Park

ELSE is het kleine outdoor zusje van de beroemde Berlijnse club Wilden Renate. In de zomer van 2013 is deze open air locatie in Berlijn tot leven geroepen en sindsdien niet meer weg te denken. De outdoor feestjes vinden onder de Elsenbrücke plaats en zijn daarom niet ver van het Treptower Park weg. Zoals je hieronder op de afbeeldingen kunt zien is de ELSE op een creatieve manier ingericht en kun je heerlijk in de open lucht dansen of lekker met een stoeltje aan de kant van de Spree gaan zitten.

De Berlijnse Open-Air ELSE (© https://www.facebook.com/elseklub)
De Berlijnse Open-Air ELSE (© https://www.facebook.com/elseklub)

Outdoor club met goede DJs

De ELSE richt zich op elektronische muziek en hier draaien wekelijks hele talentvolle DJs. In 2023 kun je DJs als Pan-Pot, Mano le Tough en Peter van Hoesen gaan genieten. Als je wilt weten wie er dit weekend gaat optreden, kun je het beste een kijkje nemen op de facebook-pagina van de ELSE. De open airs in Else beginnen meestal tussen 12.00 en 14.00 uur en gaan door tot de volgende ochtend vroeg.

Naam: ELSE
Adres
: An den Treptowers 10
Openingstijden: 12:00 – 06:00
Prijs: 15-25€
Dagen van de week: Zaterdag & Zondag
Website: ELSE


2. SISYPHOS – Beroemde Berlijnse club met een grote open air tuin

In ons artikel over de beste technoclubs in Berlijn hebben we de Sisyphos op positie 1 gezet. Deze club heeft het allemaal: Solide line-ups, geweldige sfeer en de unieke Berliner stijl waar we allemaal zo van houden. Je weet wat de Sisyphos ook heeft: een grote tuin voor buitenfeesten in Berlijn. Enkele van de meest legendarische openluchtevenementen zijn hier in Berlijn-Rummelsburg georganiseerd.

De open-air tuin van de Sisyphos
De open-air tuin van de Sisyphos

Van open air tot nachtclub

Meestal organiseert de Sisyphos feesten die meerdere dagen non-stop doorgaan. Dit betekent dat je deze Berliner club op elk moment in het weekend kunt betreden. Rond het ontbijt aankomen is eigenlijk een slimme strategie om in de Sisyphos te komen. We hebben het over een van de beste clubs in Berlijn, dus de rij kan hier erg lang worden. Meer over deze openluchtlocatie lees je in deze volledige blogpost over de Sisyphos.

Naam: Sisyphos
Adres
: Hauptstraße 15, 10317 Berlin
Openingstijden: Several days in a row
Prijs: 15-25€
Dagen van de week: Friday till Monday
Website: Sisyphos

  


3. BIRGIT – Een combinatie tussen biergarten en open-air club

De Berliner club genaamd Birgit bevindt zich op loopafstand van station Schlesisches Tor. ‘S Nachts is dit een populaire club en overdag wordt het gebruikt als biergarten en open-air locatie. Meestal biedt één floor elektronische muziek, maar er zijn ook feesten waar je kunt genieten van HipHop, Disco of 80s. Vergeleken met ELSE en Sisyphos is het hier iets makkelijker om binnen te komen. Vooral als je overdag al een biertje gaat drinken, hiermee kun je ook vaak de entree-kosten sparen.

De open air van Birgit
De open air van Birgit

Feestjes van 14:00 tot de volgende ochtend

Bij de Birgit beginnen de feesten meestal om 14.00 uur en gaan door tot de volgende ochtend. Dit betekent dat je eerst enkele uurtjes in de open lucht kunt genieten (althans het grootste deel van de tijd) en daarna naar binnen kunt gaan voor stevige elektronische muziek. De entree begint meestal bij 10€ (early-bird) en verandert in 15€ aan de deur. Als je wilt weten welke evenementen er de komende weekenden plaatsvinden, kijk dan op de onderstaande website.

Naam: Birgit
Adres
: Schleusenufer 3, 10997 Berlin
Openingstijden: Meestal vanaf 14:00 tot de volgende dag
Prijs: 10-15€
Dagen van de week: Elke dag
Website: Birgit


4. About Blank – Techno club met een grote tuin

Een club die naast station Ostkreuz is gevestigd, heet About Blank. Deze Berlijnse club staat bekend om zijn stevige techno-avonden maar er zijn ook open-air feestjes. In de grote tuin kom je allerlei grappige gadgets tegen, je kunt er rustig chillen en vaak staat er zelfs een vuurkorf. Het is een geweldige plek voor after-parties en de feestjes gaan hier soms meerdere dagen achter elkaar door.

About Blank Homopatik
About Blank Tuinfeest (Homopatik)

Heerlijke Techno DJs

In mijn vele jaren in Berlijn heb ik enkele geniale feestjes in de About Blank mee mogen maken. De DJs zijn misschien niet bekend over de Nederlandse grens maar de kwaliteit is heel goed. Er zijn meerdere floors en hier drink je natuurlijk een biertje uit de fles. Wanneer de volgende open-air plaats zal vinden is lastig te zeggen maar als je een feestje ziet die meerdere dagen duurt, is er overdag meestal gezelligheid in de tuin.

Naam: About Blank
Adres
: Markgrafendamm 24c, 10245 Berlin
Openingstijden: afhankelijk van het feestje
Prijs: 15-20€
Dagen van de week: Vrijdag tot Maandag
Website: About Blank


 

5. Klunkerkranich – Geweldig dakterras met af en toe een open air feestje

Een zeer populaire locatie voor mensen die van outdoor-locaties houden is de Klunkerkranich. Eigenlijk bestaat er geen locatie in Berlijn die meer “open air” is dan dit omdat je op het dak van een winkelcentrum staat en op hele hoge hoogte van je biertje kunt genieten. Helaas zijn hier niet wekelijks feestjes te vinden maar een paar keer per jaar kun je hier terecht voor een toffe party. De Klunkerkranich opent zijn deuren om 10 uur in de ochtend en op Zondag pas om 12 uur.

Klunkerkranich Open Air Berlin
Klunkerkranich in Neukölln (© klunkerkranich.org)

Heerlijk dakterras op 5 hoog met af en toe een feestje

De Klunkerkranich is de perfecte plek om heerlijk van de zomer van 2023 te genieten. Je kunt een groot deel van Berlijn zien vanaf dit terras en ze hebben heerlijke drankjes en ook eten. Het programma van Klunkerkranich kun je op hun website vinden (zie onder). De entree van deze open-air locatie verschilt nogal: Heel regelmatig kun je gratis naar binnen lopen maar er zijn ook feestjes waarvoor je moet betalen.

Naam: Klunkerkranich
Adres: Parkdeck der Neukölln Arcaden
Openbaar vervoer: U-Bahn Rathaus Neukölln
Entree: Meestal tussen 0 en 5 Euro
Regelmaat: Onregelmatig (zie website)
Website: Klunkerkranich


Open Airs in Berlijn samengevat

Al met al kunnen we concluderen dat je voor de beste open air in Berlijn connecties nodig hebt. Je moet net iemand kennen die weet dat er vandaag een spontane open air in Berlijn zal plaatsvinden. Als je deze connecties niet hebt, kun je zonder zorgen naar één van de clubs in onze lijst gaan. Als je het geluk hebt om tijdens één van de evenementen in Berlijn te zijn, zou ik aanraden die te bezoeken.


Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

1 Comment

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.