De laatste paar jaren is stand up paddling heel populair geworden in Berlijn. Deze zomer hoef je maar langs de Spree te lopen en je ziet waarschijnlijk enkele mensen op een board over het water drijven. Stand up Paddling (of suppen zoals sommige mensen het afkorten) geeft je de mogelijkheid even weg te komen van de drukte in de stad en ook nog aan je lichaam te werken. In dit artikel hebben we de beste plekken voor stand up paddling in Berlijn op een rijtje gezet.

Weinig tijd en geen zin in een introductie? Druk dan op de volgende links en spring meteen naar onze selectie van fijne plekken om te stand up paddlen in Berlijn:

Waar komt het vandaan?

Stand up paddling komt origineel uit Hawaii. Terug in de tijd wilde vissers verder van de kust vissen vangen maar hadden geen geld om dure boten en materiaal te kopen. Daarom gebruikten ze een soort stevige surfboards waarop ze staand aan het vissen waren. Vele jaren later, in 2013, werd stand up paddling in Amerika als nieuwe sport met de grootste groei gekroond. Een paar jaren daarna kwam het Suppen ook naar Europa en behoort intussen zeker tot één van de favoriete activiteiten in de zomer in Berlijn.

Genieten van het uitzicht tijdens Stand up Paddling (© Enjoy-Berlin)
Genieten van het uitzicht tijdens Stand up Paddling (© Enjoy-Berlin)

Wat is stand up paddling

Uiteindelijk is stand up paddling niets meer dan het staan op een surfboard en daarbij afstanden afleggen op het water met behulp van een peddel. Het is natuurlijk heel fijn dat je geen bijzondere ervaring of talenten nodig hebt om deze sport te kunnen beoefenen. Je moet je evenwicht kunnen houden en niet bang zijn voor water en dan komt het allemaal wel goed. In het begin kun je ook lekker gaan zitten op het board of een tijdje op je knieen wennen aan de omgeving en je board. Dan op een gegeven moment ga je staan en merk je dat je nog best wat spiergroepen moet gebruiken om je evenwicht te houden en goed voorwaarts te komen. Stand up paddling is dus ook een hele fijne work-out. De meeste mensen in Berlijn vinden het ook vooral een fijne afwisseling: Van de drukke toeristische plekken naar lekker rustig op het water dobbelen.

Prachtige bezienswaardigheden zoals de Molecule Man (© Enjoy-Berlin)
Prachtige bezienswaardigheden zoals de Molecule Man (© Enjoy-Berlin)

Stand up paddling in Berlin

Natuurlijk zijn er in Berlijn verschillende aanbieders, die sup-boards uitlenen en je kunnen adviseren als het om stand up paddling gaat. Enkele van deze plekken zitten direct in het centrum en andere zitten bij de verschillende meren die om Berlijn heen liggen (e.g. Wannsee, Müggelsee). Omdat de aanbieders best een beetje verschillen qua materiaal, aanbod, prijs en locatie, hebben wij ze voor jullie op een rijtje gezet zodat je hier een keus kunt maken voordat je gaat stand up paddlen in Berlijn. Als je nog tips bent of iets bent tegengekomen wat we hier nog niet in het lijstje hebben, horen we het heel graag.

Hieronder komen vier fijne plekken om een sup-board te horen in Berlijn:

1. Stand Up Club (Spree)

Natuurlijk is het heerlijk om tijdens het stand up paddling een paar gave toeristische bezienswaardigheden te zien. In het oostelijke deel van de Spree kun je tijdens het stand up paddling genieten van de Warschauer Brücke, de Molecule Man en je hebt in de verte zelfs zicht op de Fernsehturm. Het bedrijfje wat boards uitleent, is deel van het bekende Badeschiff. Dit betekent dat je een rondje stand up paddling heel goed kunt combineren met een duik in dit unieke zwembad. Een nadeel is echter wel dat je de entree van het zwembad ook moet betalen als je alleen wilt gaan suppen.

Suppen op de Spree in Berlijn (© Enjoy-Berlin)
Suppen op de Spree in Berlijn (© Enjoy-Berlin)

De huur van het sup-board kost in het eerste uur bij de Stand Up Club 12 Euro en elk daarop volgende uur kost 10 Euro. Als je een board voor een hele dag wilt huren (8 uur), moet je 50 euro betalen. Je kunt er ook voor kiezen om een Big Board te huren, daar passen vier mensen tegelijk op. Hier zijn er echter niet zoveel van aanwezig. Persoonlijk denk ik dat je, zeker als je pas net begint met stand up paddling, geen hele dag hoeft te boeken. Na 2-3 uurtjes heb je het wel weer gezien en wordt het ook best zwaar.

Naam van het Water: Spree (Eastern Part)
Verhuurbedrijf: Stand Up Club
Adres: Eichenstraße 4, 12435 Berlin
Prijs per uur: 12 Euro + Entrance Badeschiff
Openingstijden: Weekdays 12.00 – 21.00; Weekend 10.00 – 20.00
Website: standupclub.de

[AdSense-A]

2. Steh Paddler (Schlachtensee)

De Schlachtensee is één van de mooiste plekken rondom Berlijn om te gaan zwemmen op een warme zomerdag. Het water is heel schoon en je kunt direct aan de kant van het water liggen met je handdoekje. Je kunt de Schlachtensee vrij makkelijk met de S-Bahn bereiken: Vanaf station Friedrichstraße duurt het ongeveer 35 minuten. Naast genieten van het water kun je bij dit meer ten zuid-westen van Berlijn ook stand up paddlen en het verhuurbedrijf heet Steh Paddler.

Stand up Paddling op de Schlachtensee (© Steh-paddler.com)

De kosten per uur zijn hier iets hoger dan aan de Spree: Je betaald voor een uur 15 Euro. Een voordeel is wel dat je zelf kunt kiezen wat voor board je wilt, dus als je het al vaker gedaan hebt kun je misschien een board voor gevorderden gebruiken. Je krijgt trouwens één Euro korting als je online boekt (zie website hieronder) en een hele dag kost 60 Euro. Als ik zelf zou moeten kiezen wanneer ik zou gaan stand up paddlen in Berlijn, zou ik altijd de avond kiezen. De temperaturen zijn daar aangenaam en je kunt de zon onder zien gaan vanaf je board.

Naam van het Water: Schlachtensee
Verhuurbedrijf: Steh Paddler
Adres: Fischerhüttenstraße 136, 14163 Berlin
Prijs per uur: 15 Euro
Openingstijden: 10.00 – 20.00
Website: steh-paddler.com

3. Nalani (Müggelsee)

Nog een optie voor stand up paddling in Berlijn is te vinden aan de Müggelsee in het oosten van de stad. Met het openbaar vervoer is dit water een beetje ingewikkelder te bereiken maar ik vind het oosten persoonlijk een heerlijk deel. Zo kun je nog een stop maken in het prachtige Köpenick of onderweg in de Rummelsburger Bucht gaan kijken. Een bijkomend voordeel is ook dat de prijzen van de sup-boards hier een stukje lager liggen. De Müggelsee is trouwens ook een perfecte plek om een vlot te huren en van het water te genieten.

Müggelsee Berlin supping (© nalani-supsurfing.com)
Müggelsee Berlin supping (© nalani-supsurfing.com)

Het verhuurbedrijf heet Nalani Supsurfing en je kunt al een board huren vanaf 10 Euro per uur. Ook hier verschillen de boards in kwaliteit maar als beginner kun je prima op een simpel board aan het werk. Het is ook niet erg als je er met een lekker zonnetje erbij vanaf valt, want de Müggelsee is een prima plek om te zwemmen. Wil je toch liever een board voor gevorderden? Dan kost het je 15 euro per uur. Normaal gaat Nalani om 20.00 dicht maar op warme zomeravonden blijven ze vaak open tot de zon onder is. Dit is een prachtige ervaring.

Naam van het Water: Müggelsee
Verhuurbedrijf: Nalani
Adres: Müggelseedamm 216, 12587 Berlin
Prijs per uur: 10 Euro
Openingstijden: 10.00 – 20.00 in the summer
Website: nalani-supsurfing.com

[AdSense-A]

4. Stand Up Wannsee (Wannsee)

Zoals je kunt merken, zitten de meeste verhuurbedrijf op dit moment nog bij de meren aan de rand van Berlijn. Dit lijkt nadelig qua reistijd maar het is natuurlijk een prachtige omgeving en als je toch een dagje verfrissing zoekt, is 30 minuten met de trein geen probleem. Neem bijvoorbeeld Stand Up Wannsee: Hier kun je vanaf Alexanderplatz direct heenrijden met de S-Bahn. Je hoeft alleen nog 2,5km te lopen en je bent aan het water. Je kunt er ook voor kiezen om Bus 114 te nemen en je krachten te sparen voor het stand up paddlen.
De Wannsee is vooral bekend als stadstrand en meer informatie kun je lezen in ons volledige artikel.

Stand Up Paddling op de Wannsee (© standup-wannsee.de)
Stand Up Paddling op de Wannsee (© standup-wannsee.de)

In verhouding met het strand aan de Wannsee zit het verhuurbedrijf Stand Up Wannsee precies aan de andere kant. Je moet dus, wanneer je uit de S-Bahn stapt, niet achter alle strandgasten aanlopen als je wilt stand up paddlen in Berlijn. Aangezien je waarschijnlijk geen hele dag gaat suppen, kan het toch de moeite zijn om aan beide kanten van de Wannsee wat tijd te verbrengen. De prijzen van de sup-boards bij Stand Up Wannsee liggen bij 12 Euro per uur.

Naam van het Water: Wannsee
Verhuurbedrijf: Stand Up Wannsee
Adres: Am Großen Wannsee 58 B, 14109 Berlin
Prijs per uur: 12 Euro
Openingstijden: 10.00 – 20.00 (Closed on mondays!)
Website: standup-wannsee.de

Supping in Berlin samengevat

Zoals te lezen is, heb je ondertussen al best wat keus als het om stand up paddling in Berlijn gaat. De prijzen liggen allemaal niet ver uit elkaar, zeker niet als je maar 1-2 uur gaat suppen. Persoonlijk denk ik dat het voor veel toeristen het handigst is om gewoon bij de Stand Up Club te gaan huren: De locatie is gewoon erg voordelig. Als je echter graag een hele dag op pad gaat of iets uitdagendere omstandigheden wilt, kun je ook bij de Müggelsee, Schlachtensee of Wannsee gaan stand up paddlen. Het kan bijna niet anders als dat er nog meer verhuurbedrijven bij zullen komen de komende tijd, daarom zal dit artikel regelmatig geupdate worden.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.