Als bezoeker van Berlijn kun je meerdere dagen zoet zijn met het bekijken van de verschillende attracties en bezienswaardigheden. Iedereen moet natuurlijk de grote en bekende bezienswaardigheden die in elke toeristengids weergegeven worden een keer gezien hebben (Reichstag, Brandenburger Tor, Tv-Toren). Maar als je wat langer in Berlijn bent en je wilt je graag even terugtrekken uit de drukke stad, zijn er ook minder toeristische activiteiten te vinden. De Teufelsberg is zo’n bezienswaardigheid die je niet alleen doet ontspannen maar ook de mogelijkheid geeft een prachtig uitzicht over Berlijn te hebben.

Een geweldig uitzicht over Berlijn

Zoals in een eerder artikel al te lezen was, is de Tv-Toren het hoogste gebouw in Berlijn. De toren kan beklommen worden en dan kan je over Berlijn kijken vanaf ruim 200 meter hoogte. De Teufelsberg, in het voormalige West-Berlijn haalt het qua hoogte niet bij de Tv-Toren maar geeft met zijn 88 meter hoogte toch een heel mooi uitzicht over Berlijn. Omdat je een stukje buiten de stad bent en midden in de natuur bent, is de ervaring op de Teufelsberg daarbij veel ontspannender als in de rij staan voor een ritje in een lift bij Alexanderplatz.

Het uitzicht vanaf de Teufelsberg
Het uitzicht vanaf de Teufelsberg

Midden in het bos van Grünewald

Als je van natuur houdt kun je gerust een halve dag uittrekken om de Teufelsberg te bezoeken. De berg zelf neemt niet persé zoveel tijd in beslag maar aangezien hij midden in het prachtige bos van Grünewald gelegen is, is het de moeite om er een flinke wandeling aan vast te plakken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om langs het water (de Havel) te lopen maar ook een echte boswandeling of het voeren van zwanen en eenden kan tot de activiteiten behoren.

Een drankje in een biergarten

Wanneer je trek krijgt kun je bij één van de restaurants/biergartens aan het water wat drinken en eten. De Teufelsberg zelf is ook een perfecte plek om tussendoor een picknick te ondernemen. Hieronder zie je een foto van één van de biergartens direct aan de Havel, een prachtige plek met hele redelijke prijzen.

Biergarten at Havel
Eén van de biergartens in Grünewald, niet ver van Teufelsberg weg

Het bos Grünewald

Grünewald is een deelstaat in het westen van Berlijn en heeft een oppervlakte van 22,3 vierkante kilometer. Het feit dat er niet veel meer dan 10.000 mensen wonen geeft aan hoe groen dit gedeelte van Berlijn is. De naam van het wald stamt af van een oud kasteel uit 1543. Later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden vanuit het treinstation in Grünewald meer dan 50.000 Joden naar concentratiekampen gedeporteerd. Nu zijn hiervan alleen nog gedenktekens terug te vinden.

Picknicken en vliegeren

Naast het geweldige uitzicht kun je bovenop de Teufelsberg ook geweldig vliegeren. Aangezien de berg zo hoog ligt is er voldoende wind en daardoor is het een populaire plek voor alle vliegeraars in en rondom Berlijn. Ook zie je veel groepjes picknicken, er is bijna geen beter plek om lekker een broodje te eten: Het uitzicht is prachtig en je kunt je op de Teufelsberg echt even terugtrekken uit de stad.

Teufelsberg Berlijn
Het waait best stevig bovenop de Teufelsberg, daarom is de plek perfect voor vliegers

Het ontstaan van de Teufelsberg

Het ontstaan van de Teufelsberg heeft indirect ook te maken met de Tweede Wereldoorlog. De grote schade die de oorlog aan had gericht moest weer hersteld worden. Het puin wat daarbij verwijderd moest worden uit de stad is terecht gekomen onder de Teufelberg.  De Teufelsberg heeft een omvang van maar liefst 12 miljoen kubieke meter. Deze omvang is voldoende voor circa 400.000 gebouwen en geeft dan ook weer hoe groot de schade na de Tweede Wereldoorlog moet zijn geweest.

Teufelsberg Berlijn
Op de achtergrond het afluisterstation van de US

Afluisterstation van de US geheime dienst

Wanneer je naar de andere kant kijkt, zie je vanaf het topje van de Teufelsberg het afluisterstation van de Amerikaanse geheime dienst. Dit afluisterstation wordt natuurlijk al geruime tijd niet meer gebruikt maar geeft nog wel de mogelijkheid voor het schieten van mooie plaatjes. Je kunt dit afluisterstation ook van dichtbij bekijken en dat is zeker de moeite waard: Het valt een beetje in het rijtje met vele andere verlaten gebouwen in Berlijn.

Tot rust komen buiten de drukte

De Teufelsberg is met zijn 80 meter een stuk hoger dan de hoogste natuurlijke berg in de regio Berlijn (de Kreuzberg). Als je lekker een dagje tot rust wilt komen, is het zeker een aanrader om hier je tijd door te brengen. De frisse lucht en de mooie omgeving zal je goed doen. Het is bijzonder dat een combinatie van het Grünewald en het prachtige uitzicht op de Teufelsberg zo dichtbij een wereldstad te vinden is.

De Teufelsberg is een perfecte plek voor een romantische middag
De Teufelsberg is een perfecte plek voor een romantische middag
Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.