De stad Berlijn is door de jaren heen menig maal gebruikt als set voor het opnemen van een film. Veel films over Berlijn hebben een historisch verhaal maar er zijn ook enkele hollywood-films in Berlijn opgenomen. Vandaag stellen we een lijst samen met de vijf must-see films over Berlijn. Het is een mix geworden tussen historische films waarin de val van de muur centraal staat en films over het nachtleven van Berlijn.

1. Das Leben der Anderen

De film Das Leben der Anderen, of The Lives of Others, speelt zich af in 1984 en vertelt het verhaal van een officier van de Duitse veiligheidsdienst (Stasi) die de opdracht krijgt om de schrijver Georg Dreyman in de gaten te houden. De film speelt zich in zijn geheel af in Oost-Berlijn en laat op een bijzondere manier zien hoe de Stasiofficier, Gerd Wiesler genaamd, langzaam sympathie begint te krijgen voor de schrijver en zijn vriendin. Dit gaat op een gegeven moment zo ver dat hij strafbare feiten begint te verbergen tegenover zijn chef en alles uit de hand dreigt te lopen.

Das leben der anderenDas Leben der Anderen is de beste film over Berlijn (© moviepilot.de & eagainst.com)

Das Leben der Anderen is een spannende en intrigerende film die een waslijst aan oscarnominaties heeft ontvangen.  Uiteindelijk won de film in 2007 de titel “Beste Buitenlandse Film” en de film staat ook op de 63e plaats van de beste films allertijden op IMDB (Internet Movie Database). Aangezien de film uit Berlijn komt en het verhaal op een mooie manier weergeeft hoe het er 30 jaar geleden in Berlijn aan toe ging, is het zeker de moeite waard om deze film een keer gezien te hebben als je van Berlijn houdt.

IMDB cijfer: 8,5
Trailer: Link
Jaar: 2006
Regisseur: Florian Henckel von Donnersmarck
Hoofdrolspeler: Ulrich Mühe
Film Kopen? Link naar Bol.com (8,99€)

2. Berlin Calling

Wanneer je als jongere besluit om de stad Berlijn te bezoeken, zul je waarschijnlijk ook benieuwd zijn naar het beruchte nachtleven en de verschillende clubs in Berlijn. Wanneer dat het geval is, is het een geweldige aanrader om voor je bezoek aan Berlijn in de sfeer te komen met de film Berlin Calling. De hoofdrolspeler in de film is niemand minder dan Paul Kalkbrenner die in de film als DJ Ickarus verschillende clubs bezoekt en zijn leven verliest aan het nachtleven. De film speelt zich voor een groot deel af in Berlijn en je ziet bijvoorbeeld club Maria voorbij komen (deze club heet ondetussen overigens Magdalena).

Berlin Calling Kalkbrenner
De Film Berlin Calling met Paul Kalkbrenner (© abload.de + 2.bp.blogspot.com)

De muziek in deze film over Berlijn komt van het gelijknamige album Calling Berlin van Paul Kalkbrenner. Door de muziek en de verschillende scenes uit het nachtleven van de hoofdstad zal je na het zien van deze film alleen maar meer zin krijgen om Berlijn te bezoeken.

IMDB cijfer: 7,2
Trailer: Link
Jaar: 2008
Regisseur: Hannes Stöhr
Hoofdrolspeler: Paul Kalkbrenner
Film kopen? Link naar Bol.com

3. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo

In dit lijstje met must-see films over Berlijn is de film Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (We Children from Bahnhof Zoo) verreweg de meest aangrijpende. De film laat zien hoe het jonge meisje Christiane F. verslaafd raakt aan drugs en in korte tijd haar leven weet te vergooien. De film Wir Kinder vom Bahnhof Zoo speelt zich af aan het einde van de jaren 70, Berlijn was op dat moment een walhalla voor drugsverslaafden. Dat dit voor veel jongeren verkeerd is afgelopen wordt wel duidelijk door de keiharde en confronterende beelden van Christiane F.

Kinder vom Bahnhof Zoo Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (© bilder.t-online.de & super-8-hobby.de)

Wir Kinder vom Bahnhof Zoo is gebaseerd op de memoire van Christiane F. en vertelt het indrukwekkende verhaal van een 14-jarig meisje wat er alles aan doet om haar volgende shot te krijgen. In de film komt vanzelfsprekend Bahnhof Zoo meerdere keren voorbij, een station in het westen van Berlijn wat op dit moment nog steeds een plek is waar veel dakloze rondhangen.

Belangrijk: De originele spraak van Wir Kinder vom Bahnhof Zoo is Duits.

IMDB cijfer: 7,5
Trailer: Link
Jaar: 1981
Regisseur: Ulrich Edel
Hoofdrolspeler: Natja Brunckhorst
Boek kopen: Link naar Bol.com

4. Good Bye Lenin

De film Good Bye Lenin vertelt het verhaal van de zoon van de Oost-Duitse familie Kerner, Alexander genaamd. Door een voorval komt zijn moeder in een coma te liggen en elke emotionele impuls kan gevaarlijk zijn voor haar leven. Het probleem is echter, dat de wereld in de tijdens haar coma volledige veranderd is: De muur tussen Oost- en Westberlijn is ondertussen gevallen en de DDR bestaat niet meer. Omdat de artsen verwachten dat zijn moeder deze grote veranderingen niet zal kunnen verdragen besluit Alexander de DDR in leven te houden in de slaapkamer van zijn moeder.

Goodbye leninGood Bye Lenin met Daniel Brühl (© thoughtsonfilms.files.wordpress.com)

Good Bye Lenin is een unieke film met geweldig acteerspel die niet voor niets verschillende nominaties en awards gewonnen heeft. Daarbij is dit één van de films over Berlijn die laat zien dat de stad niet altijd zo geweest is als hij nu is.

(In deze film komen onder andere de Karl-Marx Allee en Alexanderplatz naar voren.)

IMDB cijfer: 7,7
Trailer: Link
Jaar: 2003
Regisseur: Wolfgang Becker
Hoofdrolspeler: Daniel Brühl
Film kopen? Link naar Bol.com

5. Wings of Desire

De film Wings of Desire of de Duitse vertaling “Der Himmel über Berlin” is een film uit 1987 en vertelt het verhaal van de twee engelen Damiel en Cassiel. Samen vliegen ze over een getraumatiseerd Berlijn en luisteren naar de trieste gedachten van alle inwoners van de stad. Het verdriet grijpt ze zo aan dat ze besluiten het pijn van de mensen te verzachten. De woorden “In addition to the story of two angels, the film is also a meditation on Berlin’s past, present, and future” vatten deze film over Berlijn op een mooie manier samen.

Wings of DesireWings of Desire is een film uit Berlijn

De regisseur van deze film, Wim Wenders, heeft de Berlijnse muur voor deze film voor een deel gereconstrueerd. Doordat onder andere Potsdamerstrasse, de Gedachtniskirche en Kurfürstendamm voorbij komen is het voor zowel inwoners als bezoekers bijzonder om deze film over Berlijn te bekijken.

IMDB cijfer: 8,0
Trailer: Link
Jaar: 1987
Regisseur: Wim Wenders
Hoofdrolspeler: Bruno Ganz
Film kopen? Link naar Bol.com

Hollywoodfilms over Berlijn

Naast de films hierboven, die niet allemaal even bekend zijn, zijn er ook enkele grote hollywood-krakers opgenomen in Berlijn. Zo is in de film The Bourne Supremacy met Matt Damon een stukje Alexanderplatz en ook Ostbahnhof te zien. Ook de film Unknown met Liam Neeson laat verschillende delen van Berlijn zien. Wanneer je deze beide films nog niet gezien hebt is het zeker de moeite waard om ze eens ze bekijken. Daarbij is het grappig om eens op de omgeving te letten, als je goed oplet zie je Berlijn meerdere keren voorbij komen.

Hollywood Berlin movies
Twee voorbeelden van hollywoodfilms over Berlijn

Hopelijk heb je iets aan de bovenstaande films over Berlijn. Mocht je tips hebben, laat dan even een comment achter!

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.