De wereld is de laatste jaren steeds kleiner geworden. Waar onze ouders vroeger nog opgroeiden, studeerden en werkten in dezelfde omgeving, verspreid onze generatie zich over de hele wereld. Vooral tijdens de studententijd kiezen veel jongeren ervoor een periode in het buitenland te wonen. Voordat je echter in het buitenland kunt studeren, moeten er wel wat dingetjes geregeld worden. Wij hebben daarom enkele handige tips en feitjes op een rijtje gezet voor buitenlanders die willen gaan studeren in Berlijn.

Verdiep je in het Duitse schoolsysteem

Ook al liggen Nederland en Duitsland naast elkaar, toch zijn er best wat verschillen tussen de landen. Ook het Duitse schoolsysteem is anders dan in Nederland en daarom is het verstandig om je vooraf te verdiepen. We helpen je alvast op weg:

  • Fachhochschulen: Waar ze in Nederland over het HBO spreken, heb je het in Duitsland over zogenoemde Fachhochschulen.
  • Andere Semesterindeling: De semesters beginnen in Duitsland op andere momenten dan in Nederland. Het wintersemester begint bijvoorbeeld in Oktober, terwijl we in Nederland dan al lang begonnen zijn.
  • Meer vrijheid: Ook is er in Duitsland geen bindend studieadvies en kun je daarom in verhouding nog meer je eigen vakken uitkiezen. Je kunt dus lekker zelf bepalen hoe je je leertraject plant.
  • Kostenverschil: Tot 2005 was het voor buitenlanders meestal gratis om in Berlijn te studeren maar dat is niet meer het geval. Vraag na hoeveel kosten studeren in Berlijn voor jou met zich meebrengt.
De verschillen in onderwijssystemen (© euregioschool.eu)

Begin vroeg met zoeken naar accommodatie

Het is de laatste Jaren erg moeilijk om een appartement in steden als Amsterdam en Utrecht te vinden. In Berlijn is dat jammer genoeg niet anders. Al zijn veel dingen in Berlijn goedkoper dan in Nederland, de appartementen zijn in verhouding best prijzig. Je moet al snel met een huur van 500 Euro voor een klein kamertje in een niet zo’n goede buurt rekenen. Daarom raden wij aan om erg vroeg op zoek te gaan naar accommodatie: Minimaal 6 maanden van tevoren is aan te raden, beter nog langer. Een studentenkamer heet overigens een WG (Wohngesellschaft) in Duitsland. Als je in Google wilt zoeken naar een gezellige studentenwoning is het dus verstandig om iets als “wg berlin” in te typen.

Een rij naar boven om een woning te bekijken (© bz-berlin.de)

Gebruik de ervaring van anderen

You are not alone! Vraag dus om hulp en leer van de ervaringen van andere studenten. Er zijn Facebook-groepen voor Studenten en ook specifiek voor Nederlanders in Berlijn. Verder zijn er naast dit blogartikel vele anderen te vinden en zijn er ook speciale instanties die je veel informatie kunnen geven. Zo kun je bijvoorbeeld eens een kijkje nemen bij Education First, deze onderneming ondersteunt buitenlanders die willen studeren in Berlijn. Ook kun je eens navragen bij je vrienden en familie, misschien wist je niet eens dat een bekende ook in Berlijn gestudeerd heeft en daar nog mensen kent.

Hopelijk helpen deze tips en feitjes je een beetje als je van plan bent om in Berlijn te gaan studeren. Als je nog twijfelt moet je gewoon even rondkijken op deze blog, dan zul je hopelijk gemotiveerd worden een tijdje in Berlijn te zijn. Succes!

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.