Het jaarlijkse Festival of Lights is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende evenementen in Berlijn. In de maand Oktober, waar de verschillende zomeractiviteiten net een beetje af beginnen te nemen, is er toch een hele goede reden om de hoofdstad van Duitsland te bezoeken: Berlijn is dan namelijk de thuishaven van één van de grootste licht-festivals ter wereld. Zelf zijn we intussen al vele malen bij dit geweldige evenement aanwezig geweest en hebben in dit artikel enkele feiten en tips op een rijtje gezet.

Festival of Lights

Wat is nu precies het Festival of Lights? Tijdens dit jaarlijkse festival worden een groot aantal verschillende locaties in Berlijn op een speciale manier verlicht. Rondom historische plekken, toeristische attracties, beroemde gebouwen en andere interessante objecten zullen lichtshows te zien zijn die opgezet zijn door nationale en internationale artiesten. Deze lichtshows veranderen vaak door de avond heen dus het is vermakelijk om langer bij één locatie te blijven. Het Festival of Lights zal van de stad Berlijn één grote artistieke tentoonstelling maken.

Brandenburger Tor Festival of LightsBrandenburger Tor tijdens Festival of Lights 2012
Dit jaar zal het Festival of Lights voor de 13e keer georganiseerd gaan worden. Het festival werd in 2005 voor het eerst georganiseerd en sinds die editie zijn er elk jaar meer mensen naar Berlijn gekomen om het spektakel met eigen ogen te aanschouwen. Afgelopen jaar kwamen er meer dan 2 miljoen bezoekers op het Festival of Lights af en in totaal werden er maar liefst 650.000 extra overnachtingen geboekt tijdens het licht-festival. Een geruststellende gedachte is, dat deze miljoenen mensen over de hele stad verspreid zijn en niet allemaal op dezelfde dag naar de lichtshows gaan kijken. Toch is het indrukwekkend dat zoveel mensen dit spektakel in Berlijn komen aanschouwen.

Dagelijkse lichtshows

Het Festival of Lights zal dit jaar plaats vinden van 6 tot 15 Oktober 2017. The lichtshows beginnen elke avond rond 19.00 en zijn tot middernacht te bewonderen. Over de gehele stad verspreid zijn tijdens het lichtfestival meer dan 70 verschillende objecten op een speciale manier verlicht. Van de Fernsehturm tot de Berliner Dom en van de Brandenburger Tor tot Hauptbahnhof, Berlijn zal in Oktober de hoofdrolspeler in zijn eigen show zijn. Wanneer je een volledige lijst wilt zien van alle lichtshows, kun je het beste een kijkje nemen op de Festival of Lights Website.

[row][column width=”50%”]Berliner Dom Berlijn festival of lights[/column][column width=”50%”]Berlijnse Dom Festival of lights[/column][/row]Lichtshows op de Berliner Dom tijdens de Festival of Lights

Start van het Festival – Lights On

De eerste jaren dat wij het Festival of Lights in Berlijn bezocht hebben, was er altijd een Grand Opening op de Potsdamer Platz. De laatste jaren heeft de organisatie er echter voor gekozen een gezamenlijk lights-on moment te kiezen waarop alle lichtshows in Berlijn gelijktijdig zullen starten. Dit wordt vanzelfsprekend een spectaculair moment dus het is zeker de moeite om 6 Oktober al vast in je agenda te zetten en te plannen waar je dit moment wilt vieren. Potsdamer Platz blijft nog steeds een aanrader omdat hier zoveel indrukwekkende gebouwen naast elkaar staan.

Fernsehturm Festival of Lights
De Fersehturm tijdens Festival of Lights (© Enjoy-Berlin.nl)

Georganiseerde tours

Als je graag wat meer informatie wilt en georganiseerd van het Festival of Lights wilt genieten kun je ervoor kiezen om één van de vele tours te boeken. Je kan de lichtshows van het Festival of Lights met de bus, boot, benenwagen, segway en op vele andere manieren bewonderen. Vanzelfsprekend verschillen de tours in prijs, locaties en startplaats dus het is daarom aan te raden om een kijkje te nemen op de hierboven genoemde website, daar kun je namelijk alle tours op een rijtje zien en vergelijken. Persoonlijk ga ik eigenlijk liever met een paar vrienden op pad maar dan kan het wel handig zijn om je goed voor te bereiden.

Foto wedstrijd

Het Festival of Lights is een paradijs voor elke fotograaf. Of je als hobby weleens een foto schiet of al jaren een professioneel fotograaf bent, het Festival of Lights is voor beide groepen de moeite waard. De geweldige attracties in Berlijn, die normaal al indrukwekkend genoeg zijn, zullen in Oktober 2017 pas echt tot leven komen. Als je een mooie foto hebt gemaakt kun je ervoor kiezen om mee te doen aan de foto-wedstrijd van het Festival of Lights. Elk jaar is er een foto-wedstrijd en de winnaar krijgt 1000 Euro, de tweede plek 500 Euro en de derde plek 300 Euro. Daarom is het zeker de moeite om je foto’s op te sturen. De winnaar van afgelopen jaar, kun je hieronder zien en is gemaakt door Fabian Pfitzinger.

Winnaar Fotowedstrijd Festival of Lights 2016
Winnaar Fotowedstrijd Festival of Lights 2016

Tips voor het Festival of Lights 2017

Zoals gezegd zijn wij ondertussen al meerdere malen bij het Festival of Lights in Berlijn aanwezig geweest. Als je van plan bent het festival in 2017 te bezoeken, kunnen de volgende tips eventueel van pas komen.

  • De drukste tijd (vooral doordeweeks) is tussen 19.00 en 21.30. Daarna wordt het rustiger omdat de meeste locals de volgende dagen weer moeten werken. Daarom kan het slim zijn later op de avond te gaan als je toch op vakantie bent in Berlijn.
  • Er staan op verschillende plekken zogenoemde “Guardians of Time” die je op de foto hieronder kunt zien. Omdat ze op verschillende tijdstippen op verschillende locaties staan is het aan te raden om op de officiele website onder het kopje Program even een kijkje te nemen.
  • De grote toeristische attracties zijn ook de drukste plekken in Berlijn tijdens Festival of Lights. Daarom kan het slim zijn om juist een wat minder populaire locatie te bezoeken, bijvoorbeeld het Märkisches Viertel of de Humboldt universiteit.
  • Het Festival of Lights is volledig gratis en je mag ook overal je eigen eten en drinken meenemen. Een kleine picknick met een lichtshow op de achtergrond is natuurlijk de moeite waard.
  • Naast officiele website  kun je ook op Facebook terecht voor het laatste nieuws over het lichtfestival in Berlijn. Als je echt geen genoeg kunt krijgen, kun je ook nog video’s bekijken op youtube.
Guardians of Time
De Guardians of Time (© Enjoy-Berlin.nl)

Onze foto’s van het Festival of Lights

De laatste jaren heb ik ook persoonlijk enorm genoten van het Festival of Lights. Woensdag ben ik langs de Berliner Dom, de Fernsehturm en Alexanderplatz gelopen met mijn camera. Hieronder kun je de resultaten zien. Natuurlijk vinden we het leuk om inzendingen van jullie te ontvangen dus laat even een reactie achter als je een mooie foto geschoten hebt.

Berlijn Festival of Lights Berliner Dom
De Berliner Dom met daarachter de Fernsehturm (© Enjoy-Berlin.nl)

[row][column width=”50%”]

Berlijn Festival of Lights 2013 Fernsehturm
De Fernsehturm (© Enjoy-Berlin.nl)

[/column][column width=”50%”]

Berlijn Festival of Lights 2013 Fernsehturm
De Fernsehturm (© Enjoy-Berlin.nl)

[/column][/row]

Berlijn Festival of Lights 2013 Berliner Dom
Nogmaals de Berliner Dom van dichtbij
Berlijn Festival of Lights 2013 Fernsehturm s bahn
De S-Bahn met de Fernsehturm op de achtergrond (© Enjoy-Berlin.nl)
Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.