Elk jaar vieren veel mensen overal in de wereld het zogenaamde Fête de la Musique. Op de dag dat de zomer in Juni officieel begint de start van de zomer, worden overal ter wereld gratis muziekoptredens gegeven op straat. Berlijn is daarbij natuurlijk geen uitzondering en aanstaande zaterdag (21 Juni) zal ook hier de Worldwide Music Day uitgebreid gevierd kunnen worden.

Fête de la Musique

De naam doet het al vermoeden, het feest Fête de la Musique komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het feest is in 1982 in Parijs ontstaan en is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Ruim 30 jaar na de eerste editie verbind het festival 520 verschillende steden met elkaar. Maar liefst 41 van deze steden liggen in Duitsland en 297 in Europa. In deze steden treden verschillende artiesten gratis op en zullen allerlei verschillende muziekstijlen te horen zijn.

jh_fete-de-la-musique_redbull_c_redbull-dirkmathesius_580x237Red Bull stage in Berlijn in 2012 (© Red Bull/Dirk Mathesius)

Het programma in Berlijn

Berlijn is niet vanaf het begin aanwezig geweest bij Fête de la Musique. Pas in 1995 heeft de hoofdstad van Duitsland zich aangesloten bij het Fest der Musik. De eerste editie was meteen een groot succes en sindsdien is het Festival niet meer weg te denken in de lange rij van steden die meedoen aan Fête de la Musique. Het programma van het festival van dit jaar laat zien dat veel meer dan 100 verschillende clubs en locaties meewerken aan het festival. Je kunt daarom zelf je locatie en favoriete muziekstijl uitkiezen en je perfecte festival-dag zelf indelen. Het volledige programma van Fête de la Musique kan hier gedownload worden.

Fête de la Musique in Berlijn
Fête de la Musique in Berlijn (© assets.berlin.kauperts.de)

Rosi’s, Tresor en Cassiopeia

Zoals hierboven aangegeven zullen vele club ook meewerken aan het Fête de la Musique 2014 festival. Op de lijst staan onder andere Badehaus, Cassiopeia, Rosi’s, Tresor en ook bij het Mauerpark zal iets te doen zijn. Persoonlijk lijkt me de open-air in de tuin bij Rosi’s erg gaaf. Als muziekstijlen worden Electro, Indie en HipHop aangegeven en de open-air duurt van 16.00 tot 21.00 waarna natuurlijk nog de wedstrijd Duitsland tegen Ghana gekeken kan worden.

Meer informatie over Fête de la Musique kan gevonden worden op deze website of op de facebook-site van Fete de la Musique. Het festival zal vrijdag 20 Juni rond 16.00 beginnen en de meeste open-airs zullen voor middernacht afsluiten. Maar natuurlijk kun je daarna nog wel een feestje in één van de vele clubs in Berlijn vinden.

Fete2012-1In de avond wordt de sfeer van Fete de la Musique alleen nog beter (© tip-berlin.de)

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

2 Comments

    • Enjoy-Berlin Reply

      Leuk dat je reageert Michelle, wanneer ben je weer in Berlijn?

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.