Wanneer Nederlandse vrienden me komen bezoeken in Berlijn zijn ze eigenlijk altijd vol lof over het clubleven van de stad. Als enige minpuntje komt soms naar voren, dat de grotere clubs in Berlijn minimaal 10/15 euro entree vragen. Aangezien clubs als Kater Holzig en Berghain niet te vergelijken zijn met de “clubs“ die wij in Nederland kennen, is dit eigenlijk niet echt een realistich argument. Maar toch, voor de mensen die liever geen entree willen betalen, behandelen we vandaag  de club Suß war Gestern.

Berlijnse uitstraling

In de buurt van U-bahn station Samariter Straße ligt een kleine club die bekent is onder de naam Suß war Gestern. De club is een beetje te vergelijken met clubs als Rosi’s en een bar als Belushi’s: Een echt Berlijns uiterlijk met een retro-look en unieke uitstraling. Dit komt in Suß war Gestern bijvoorbeeld naar voren in de bijzondere muurschilderingen, het retro-behang en de mogelijkheid om heel oldskool een spelletje Super Mario Bros op de Nintendo te kunnen spelen. Dit blijft gewoon een heerlijk sfeertje, voornamelijk voor toeristen, omdat ook Suß war Gestern weer net wat anders is als we in Nederland gewend zijn.

 [row][column width=”50%”]Ninentdo Suß war Gestern[/column][column width=”50%”]Suß war gestern Berlin Painting[/column][/row]Nintendo spelen en de alternatieve muurversiering geven Suß war Gestern zijn eigen stijl

Suß war Gestern

Het blijft, ook voor inwoners van Berlijn, best lekker om een keer geen entree te betalen. Soms heb je bijvoorbeeld geen zin om tot 8 uur in de morgen te feesten en wil je liever gewoon 2 uurtjes dansen en weer op huis aan. Dan is 10-15 euro entree best veel geld en is Suß war Gestern een geweldig alternatief. De club heeft drie verschillende zalen en doet qua muziek niet onder voor vele andere clubs in Berlijn.

Suß war Gestern BerlinDe bar van Suß war Gestern

Verschillende muziekstijlen

Op de bovenverdieping in de Suß war Gestern heb je één ruimte aan de kant van de straat met een bar en daar was tijdens mijn bezoek redelijk gemoedelijke Electro te horen. In een tweede zaal op de bovenverdieping, waar het iets donkerder is, werd iets hardere techno gespeeld. Een derde ruimte is in de kelder van Suß war Gestern te vinden: Wanneer je een kleine trap afgaat kun je beneden nog genieten van een lekker stukje HipHop. Tijdens ons bezoek kwamen echte krakers van Dr. Dre, Blackstreet en Fatman & Scoop voorbij.

Suß war Gestern Dj HipHopDe HipHop-Dj in de kelder van Suß war Gestern

Het enige nadeel van de Suß war Gestern vonden wij de warmte. In de kelder is gelukkig wel  airco aanwezig, maar het is nog steeds erg warm in deze club. Verder is de club echt de moeite waard en is het een mooi alternatief als je een keer wat minder geld uit wil geven. De biertjes van 2,50€ zijn namelijk ook erg voordelig in verhouding met andere kroegen en clubs die geen entree vragen.

Belangrijk: De club Suß war Gestern is in de zomer een paar weken gesloten. Dit jaar (2013) zal de club weer open zijn vanaf 25 Juli.

Feiten Suß war Gestern

Adres: Wühlischstrasse 43
Openbaar Vervoer: Samariterstraße of Warschauer Straße
Entree: Gratis
Website: https://www.facebook.com/suess.war.gestern.official

[google-map-v3 width=”450″ height=”300″ zoom=”14″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Wühlischstrasse 43, Berlin{}7-default.png{}Suß War Gestern” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.