Een van de voordelen van het wonen in een grote stad als Berlijn zijn de vele gratis evenementen. Tussen Mei en September kun je bijna elk weekend een gratis straat-festival, parade of ander evenement bezoeken. Deze straatfeesten verschillen uiteraard van elkaar en sommige zijn meer de moeite waard dan anderen. Om je te helpen bij het kiezen, hebben we de beste gratis evenementen in Berlijn in 2024 op een rijtje gezet.

Een straatfeest parade in Berlijn (© Enjoy-Berlin.nl)
Een straatfeest parade in Berlijn (© Enjoy-Berlin.nl)

Gratis straatfeesten en festivals

Gratis openbare evenementen maken steden aantrekkelijk voor zowel inwoners als bezoekers. In Berlijn heeft de stad dit goed begrepen en investeert veel tijd en geld in cultuur, nachtleven en andere vormen van entertainment. In Berlijn worden er ook veel evenementen onder de schuilnaam van demonstraties georganiseerd: Dit zijn evenementen die geen geld uit kunnen/willen geven voor een dure locatie en daarom in beweging blijven (zie een voorbeeld op de afbeelding hierboven). Sommige van deze demonstraties zijn door de jaren uitgegroeid tot hele grote straatfeesten met honderdduizenden bezoekers . Als je je afvraagt wat het beste moment is om Berlijn te bezoeken, kun je de volgende gratis evenementen in gedachten houden:


1 Mei 2024
Dag van de Arbeid

Straat-festivals zijn natuurlijk het leukst als het lekker weer is. Daarom is de Dag van de Arbeid een beetje de opening van het straat-festival seizoen in Berlijn. De Dag van de Arbeid vindt plaats op de 1 Mei, wat een Nationale Feestdag is in Duitsland. Duizenden mensen van over de hele wereld komen samen in Berlijn om te genieten van muziek en entertainment. De Dag van de Arbeid is een typisch straatfeest met veel kleine muziekpodia waar DJ’s en bands optreden. Je hoeft nergens entree te betalen, dus je kunt veel verschillende plekken bekijken zonder risico.

Straatfeest tijdens 1 Mei in Berlijn (© Enjoy-Berlin.nl)
Straatfeest tijdens 1 Mei in Berlijn (© Enjoy-Berlin.nl)

Live muziek in Kreuzberg – Demonstraties na 18:00

Hoewel er overal in de stad optredens zijn, is Kreuzberg de place-to-be tijdens de Dag van de Arbeid in Berlijn. Hier bevinden zich de meeste muziekpodia en komen de meeste mensen samen. Naast muziek kun je bijna overal zelfgemaakt eten en drinken kopen van lokale bewoners. Al met al heeft de Tag der Arbeit een fijne sfeer en is zeker een bezoekje waard.

Het is overigens wel belangrijk om te weten dat na 18:00 de demonstraties beginnen en er meestal rellen zijn tussen de politie en demonstranten. Om deze reden is het het beste om overdag van dit straat-festival in Berlijn te genieten en daarna je weg te vinden naar een andere open-air of club in Berlijn.

Samenvatting: Een straat-festival in Berlijn Kreuzberg met veel verschillende podia. Er zijn rockbands, coverbands en DJ’s die elektronische muziek spelen in het park of op straat.

Naam: Dag van de Arbeid
Tijden: 12:00 – 18:00
Waar: Kreuzberg + rest van Berlijn
Wanneer: 01.05.2024
Website: Geen officiële website


19 Mei 2024
Karneval der Kulturen (Optocht op Zondag)

Karneval der Kulturen (of Carnaval of Cultures) is misschien wel het populairste gratis straatfestival dat Berlijn te bieden heeft. Het is een vierdaags evenement dat begint op vrijdag 17 mei 2024. Tijdens dit evenement wordt gevierd dat Berlijn zoveel prachtige culturen te bieden heeft. Het draait allemaal om diversiteit en het accepteren van andere roots dan die van jezelf. Het hoogtepunt vindt elk jaar plaats op zondag waar meer dan een half miljoen mensen de grote parade bezoeken.

Een kleurrijke groep tijdens Karneval der Kulturen (© Enjoy-Berlin.nl)
Een kleurrijke groep tijdens Karneval der Kulturen (© Enjoy-Berlin.nl)

Hoogtepunt: Straatparade & DJ’s op zondag

Het grote hoogtepunt van Karneval der Kulturen is de grote optocht op zondag. Tijdens deze Straßenumzug rijden honderden versierde vrachtwagens en voertuigen in een parade door Berlijn-Kreuzberg. Elke vrachtwagen vertegenwoordigt een land, een gemeenschap of soms ook clubs in Berlijn. Persoonlijk sta ik graag aan de kant van de weg om veel verschillende groepen te zien. Als je echter liever één DJ, groep of land wilt blijven volgen, kun je ook achter de wagen blijven lopen/dansen. Naast de optocht zijn er ook veel DJ’s die hun eigen kleine podia creëren in de parken rondom de grote parade.

Als je meer wilt weten, kun je onze volledige blogpost over Karneval der Kulturen in Berlijn lezen.

Samenvatting: Een van de beste gratis evenementen in Berlijn. Honderden veelzijdige optredens bewegen door Kreuzberg. Je kunt achter één vrachtwagen aanlopen of langs de kant van de weg staan en ze allemaal ervaren.

Naam: Carnaval der Culturen / Karneval der Kulturen
Tijden: 12:00 – 21:00
Waar: Kreuzberg
Wanneer: Pinksterzondag (20.05.2024)
Website: www.karneval.berlin


21ste van juni 2024
Fête de la Musique (Wereld Muziek Dag)

Fête de la Musique, of World Music Day, is een gratis muziekevenement in Berlijn dat sinds 1995 wordt georganiseerd. Het vindt elk jaar plaats op 21 Juni, de langste dag van het jaar. Berlijn verandert tijdens dit gratis evenement in één groot muziekpodium met honderden optredens door de hele stad. Van professionele orkesten tot amateur-DJ’s en van rockbands tot kinderen die hun talent laten zien: Dit jaarlijkse evenement in Berlijn heeft het allemaal te bieden.

Een perfect voorbeeld van Fete de la Musique in Berlijn (© fetedelamusique.de)
Een perfect voorbeeld van Fete de la Musique in Berlijn (© fetedelamusique.de)

Gratis muziekoptredens door de hele stad

Er is maar één dag per jaar waarop je kunt genieten van honderden kleine concerten in Berlijn zonder te betalen voor een ticket. De sfeer in de stad is ongelooflijk en het is geweldig om te juichen, dansen en feesten met de talentvolle muzikanten. Fête de la Musique begint rond de lunch (12:00) en gaat door tot middernacht. Uiteraard is het in Berlijn nooit een probleem om ook daarna nog een lekker feestje te vinden.

Samenvatting: Tijdens Fête de la Musique verandert Berlijn in één groot muziekpodium. Het is het meest veelzijdige straatfestival in Berlijn met bijna elke muziekstijl vertegenwoordigd.

Naam: Fête de la Musique
Tijden: 12:00 – 00:00
Waar: Overal in de stad
Wanneer: 21.06.2024
Website: www.fetedelamusique.de


27 Juli 2024
Christopher Street Day

De meeste gratis straatfestivals in Berlijn richten zich op een bepaald doel: Zug der Liebe richt zich bijvoorbeeld op politieke opinies en bij Karneval der Kulturen gaat het om diversiteit. Deze doelen helpen de organisaties van deze evenementen om vergunningen te krijgen, vrijwilligers te krijgen en de samenleving een boodschap mee te geven. De Christopher Street Day richt zich op de rechten van LGBTQ-mensen. De naam CSD komt van de straat waar in 1969 de rellen in New York City plaatsvonden. Gedurende vele dagen vochten demonstranten letterlijk voor de rechten van homoseksuelen. Tegenwoordig is de Christopher Street Day een zeer vreedzame demonstratie in het midden en westen van Berlijn.

Het straatfestival Christopher Street Day (© Enjoy-Berlin.nl)
Het straatfestival Christopher Street Day (© Enjoy-Berlin.nl)

Geweldige sfeer met fijne muziek

Je hebt misschien al eens gehoord dat de sfeer op gay-feestjes meestal erg goed is. Dit geldt ook voor de Christopher Street Day. Iedereen is in een goede stemming en staat open voor diversiteit en het accepteren van elkaar. De heerlijke muziek die uit de vele wagens komt, is de kers op de taart en zorgt voor een geweldig gratis evenement in Berlijn. De CSD begint bij de Leipziger Straße, rijdt voorbij het winkelgebied van Kurfürstendamm en eindigt bij de Brandenburger Tor.

Samenvatting: Een van de meest indrukwekkende parades in Berlijn. Als je een DJ of Truck leuk vindt, moet je erachter blijven lopen, wat behoorlijk vermoeiend kan zijn. Maar de sfeer is geweldig en je kunt ook gewoon langs de kant van de weg gaan staan.

Naam: Christopher Street Day (CSD)
Tijden: 12:30 – 19:00
Waar: Start Leipziger, einde Brandenburger Tor
Wanneer: 27.07.2024
Website: csd-berlin.de


26 August 2023
Zug der Liebe

De Zug der Liebe (Trein van de Liefde) is een jaarlijks straat-festival in Berlijn dat muziek combineert met politiek activisme. Dit gratis evenement werd oorspronkelijk geïnspireerd door de Love Parade. Het principe van Zug der Liebe is vergelijkbaar met de straatparade van Karneval der Kulturen: Veel versierde wagens rijden langzaam als een parade door de stad en mensen kunnen dansen terwijl ze ermee meelopen of ze één voor één voorbij zien komen. Het verschil is dat de wagens hier meestal een boodschap of politiek standpunt over willen brengen.

Zug der Liebe in Berlijn (© Enjoy-Berlin.nl)
Zug der Liebe in Berlijn (© Enjoy-Berlin.nl)

Praktische informatie & After party

In 2023 is het de 8e keer dat de Zug der Liebe wordt georganiseerd. De parade start om 13.00 uur bij het bekende Mauerpark, rijdt langs hotspots als Volkspark Friedrichshain, Roten Rathaus en Alexanderplatz. Rond 21.00 uur eindigt de parade aan de Jakobstraße. Mocht je na 21.00 uur nog willen feesten dan kun je naar de officiële afterparty in het Ritter Butzke of feesten in andere clubs zoals Sisyphos, Watergate of About Blank.

Samenvatting: Zug der Liebe is leuk voor iedereen die ook van Duitse technofestivals houdt. Hier spelen bijna alle wagens elektronische muziek. Het is een bewegende parade net als Carnaval of Cultures en CSD.

Naam: Zug der Liebe
Tijden: 13.00 – 22.00
Waar: Start Mauerpark // End Jakobstraße
Wanneer: Saturday 26.08.2023
Website: zugderliebe.org


Veelgestelde vragen

Als de informatie in dit artikel niet alle vragen beantwoord heeft, kunnen de veelgestelde vragen hieronder eventueel verder helpen:

Mag ik mijn eigen alcohol meenemen naar gratis straatfestivals in Berlijn?

Ja, dat kan. Bij alle gratis evenementen in dit artikel mag je je eigen eten en drinken meenemen. Het is natuurlijk wel een vriendelijke gedachte om de lokale bevolking te belonen die zelfgemaakt eten en cocktails probeert te verkopen.

Wat is de beste tijd om Berlijn te bezoeken?

De beste tijd om Berlijn te bezoeken is als er een gratis evenement georganiseerd gaat worden. Dit is sowieso al tijdens de zomermaanden en als je dan ook nog met je gezelschap naar een straatfeest of gratis festival kan, heb je een gegarandeerd leuke tijd.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.