Als gezin met kinderen zijn we vaak op zoek naar activiteiten in Berlijn die leuk zijn voor de kinderen. Het is daarbij een grote bonus als de activiteiten ook leuk zijn voor ons. Het Natuurkundemuseum in Berlijn is precies zo’n activiteit. Ik ben met mijn ouders en mijn zoon in dit museum geweest en alle drie generaties hebben een geweldige tijd gehad. Het is geen verrassing dat jaarlijks meer dan 700.000 mensen dit museum bezoeken en de gemiddelde beoordeling op Google 4,5 van 5 sterren is.

De ingang van het Natuurkundemuseum in Berlijn

De Geschiedenis van het Natuurkundemuseum

Technisch gezien werd het Natuurhistorisch Museum in Berlijn (Naturkundemuseum) in het jaar 1810 opgericht als onderdeel van de Universiteit van Berlijn. Eerst richtte het museum zich vooral op mineralen. Later in 1857 werd de afdeling paleontologie geopend. In 1889 werd een nieuw gebouw geopend in de Invalidenstraße, dat de naam Museum für Naturkunde kreeg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het oostelijke deel van het museum zwaar beschadigd. Tussen 1950 en 1989 werden de vaste tentoonstellingen gerestaureerd. In 2007 werden vier nieuwe tentoonstellingen geopend, waaronder Dinosaur World. In 2018 is het Natuurkundemuseum voor het laatst uitgebreid en heeft het nog meer ruimte voor zijn collectie.

Dinosaurus in het Natuurkundemuseum in Berlijn
Dinosaurus in het Natuurkundemuseum in Berlijn

Waarom het Natuurkundemuseum bezoeken?

Zoals hierboven vermeld, is het Natuurkundemuseum geweldig voor alle leeftijden. Maar er zijn nog een aantal andere redenen waarom je dit museum in Berlijn moet bezoeken:

  1. Het is betaalbaar: Slechts 8 € is een hele scherpe prijs voor zo’n gaaf museum.
  2. Gratis audiogidsen: Je kunt online naar de audiogidsen luisteren zonder dat het geld kost
  3. Genoeg ruimte: Hoewel veel mensen dit museum bezoeken, is er genoeg ruimte voor iedereen
  4. Geweldig voor alle generaties: Dit museum in Berlijn heeft iets voor elke leeftijd
  5. Gemakkelijk te bereiken: Gelegen dicht bij de Friedrichstraße, kun je een bezoek combineren met winkelen in Berlijn

Huidige tentoonstellingen

Er zijn in het Natuurkundemuseum enkele permanente tentoonstellingen en ook tijdelijke tentoonstellingen met een speciaal thema of onderwerp. Hieronder hebben we onze drie favoriete tentoonstellingen op een rijtje gezet:

1. Dinosaur World

In het Natuurhistorisch Museum kun je allerlei prehistorische dieren observeren. De meest indrukwekkende is waarschijnlijk de 13,27 meter grote Brachiosaurus. Dit is het grootste opgezette dinosaurus-skelet ter wereld. Naast de Brachiosaurus heeft de Dinosaur World nog vele andere dinosaurussen en prehistorische dieren te bieden.

2. Kosmos & Zonnestelsel

Een andere geweldige tentoonstelling in het Natuurkundemuseum is die over de Kosmos en het Zonnestelsel. Ben jij ook niet gefascineerd door de wereld buiten onze planeet? Als dit het geval is, ga je het hier zeker naar je zin hebben. Leer meer over de oerknal, meteorieten en de andere planeten in het zonnestelsel.

3. Evolutie in Actie

Een van mijn persoonlijke favorieten is de tentoonstelling Evolutie in Actie. Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien, kun je heel veel dieren van dichtbij zien. Van grote dieren zoals zebra’s tot kleine vogels. Het is geweldig om hier naar de audiogidsen te luisteren en meer te weten te komen over deze dieren.

Leuk voor kinderen en volwassenen: Het Natuurkundemuseum in Berlijn
Leuk voor kinderen en volwassenen: Het Natuurkundemuseum in Berlijn

Natuurhistorisch Museum – Praktische Tips

Als je van plan bent het Natuurkundemuseum te bezoeken, kunnen enkele praktische tips wel van pas komen. Hieronder hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet die je moet weten voordat je dit museum in Berlijn bezoekt.

Wat zijn de openingstijden?

Het Museum is op maandag gesloten. Doordeweeks zijn de openingstijden van 09.30 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag en op feestdagen is het geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Wat kost een ticket?

Het Natuurkundemuseum is een zeer betaalbaar museum in Berlijn. Voor slechts 8€ kan een volwassene het museum bezoeken en alle kinderen onder de 15 jaar hoeven slechts 5€ te betalen (hetzelfde voor studenten, leerlingen, gepensioneerden, uitkeringstrekkers, werklozen en mensen met een handicap). Een jaarkaart kost slechts 32€.

Kan ik van tevoren kaartjes kopen?

Ja, je moet online kaartjes kopen zodat het museum weet hoeveel mensen er komen (COVID). Ga gewoon naar het ticketshop van het museum en alles wijst zich vanzelf.

Kan ik een kluisje gebruiken om mijn spullen veilig op slot te doen?

Ja, voor slechts € 1 kun je een kluisje gebruiken en tijdelijk al je tassen, jassen en meer kwijt. Persoonlijk zou ik aanraden ze te gebruiken omdat het gewoon fijner is om lekker vrij en onbepakt door het museum te lopen.

Hoe kan ik het Natural Museum of History bereiken?

De makkelijkste manier om het museum te bereiken is met de U-Bahn. De U6 stopt ongeveer 500 meter van de ingang van het museum. Het station heet Naturkundemuseum dus het moet niet moeilijk te herkennen zijn.

De natte collectie
De natte collectie
Nog meer bijzondere dingen op sterk water
Nog meer bijzondere dingen op sterk water

Wat je nog meer wilt weten (FAQ)

Als de informatie in dit bericht geen antwoord heeft gegeven op een vraag die je hebt over het Natuurkundemuseum, vind je hieronder misschien wat je zoekt:

Hoeveel tijd moet ik plannen voor het Natuurkundemuseum in Berlijn?

Gemiddeld blijven mensen zo’n 2-2,5 uur in het Natuurkundemuseum. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel je wilt leren en lezen. Als je alleen maar even overal langs loopt, kun je waarschijnlijk ook na één uur al klaar zijn. Wij raden echter aan de beschrijvingen te lezen omdat het juist zo leuk is met nieuwe kennis uit een museum te stappen.

Wat is de beste tijd om het Natuurhistorisch Museum te bezoeken?

Dat er in de weekenden meer aan de hand is, komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Naast toeristen komen dan namelijk ook de inwoners van Berlijn naar attracties als het Natuurhistorisch Museum. Als het op het tijdstip van de dag aankomt, komen de meeste mensen graag om 10-11 uur aan. Dus als je iedereen voor wilt zijn, moet je arriveren wanneer het Natuurhistorisch Museum zijn deuren opent. Als je liever later op de dag gaat, is het slim om pas rond 16.00 te gaan.

Hoe groot is het Natuurkundemuseum in Berlijn?

Het Natuurhistorisch Museum heeft sinds de uitbreiding in 2018 een expositieruimte van 25.000 vierkante meter. Dit maakt het de grootste musea van Berlijn.

De tentoonstelling met de kosmos en het zonnestelsel
De tentoonstelling met de kosmos en het zonnestelsel

Onze beoordeling + samenvatting

Het Natuurkundemuseum is één van onze favourite musea in Berlijn. Zeker in verhouding tot activiteiten als Little Big City, het Aquarium Berlin en Holland Park is dit gewoon net even wat gaver. Hieronder hebben we onze beoordeling op een rijtje gezet:

Leuk voor for kinderen: 8/10
Leuk voor ouders: 9/10
Prijs: Goedkoop (8€)
Hoeveel tijd: 2-3 uur
Onze beoordeling:
 9/10

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.