Als het op clubs en feestjes aankomt is Berlijn één van de meest populaire steden in Europa. De extreme openingstijden, de toffe line-ups en de betaalbare prijzen maken het gewoon een ideale stad om een avondje lekker te gaan stappen. Al worden er ook regelmatig clubs gesloten (e.g. Magdalena, Kater Holzig), toch zijn er enkele clubs die niet uit Berlijn zijn weg te denken. De Watergate is zo’n club en is zeker een bezoek waard.

Club Watergate in Berlijn

De Watergate ligt qua locatie precies op de grens tussen Friedrichshain en Kreuzberg. De club is in 2002 opgericht en is niet meer weg te denken uit het nachtleven van Berlijn. De club Watergate wordt vaak in één adem genoemd met andere grote namen als Kater Blau, Sisyphos en Berghain. Persoonlijk vind ik de Watergate in dat rijtje echter een uitzondering omdat het niet dat rauwe en donkere heeft wat veel andere clubs in Berlijn hebben. Deze club heeft een indrukwekkende ligging, een mooi interieur met spectaculaire lichten en er treden regelmatig bekende, populaire dj’s op.

Watergate view
Het geweldige uitzicht in de Watergate (© storgram.com)

Ligging direct aan de Spree

De populariteit van de Watergate heeft voor een groot deel te maken met de ligging van de club. Als je op de onderste verdieping aan het dansen bent, kijk je direct uit op de Oberbaumbrücke en de Spree. Het is vooral een aanrader om in de club te blijven tot de zon opkomt: Je hebt dan vanaf het balkon een prachtig uitzicht. Gelukkig is lang feesten in Berlijn niet echt een probleem aangezien er elke week genoeg bekende DJs te aanschouwen zijn.

Watergate
Uitzicht vanaf het terras van de Watergate (© Water-Gate.de)

Sven Väth, Kalkbrenner en meer

De Watergate staat in Berlijn bekend om zijn imposante line-up. Wekelijks kun je hier van bekende internationale DJs genieten. Enkele voorbeelden zijn DJs als Paul en Fritz Kalkbrenner, Anja Schneider, Pan-Pot, Oliver Koletzki en Fatboy Slim. De club Watergate heeft ook zijn eigen label en brengt ook regelmatig cd’s uit. Wanneer je meer informatie wilt, kun je een kijkje nemen op hun website.

Sven Väth Watergate
Svan Väth op de Mainfloor van de Watergate (© Water-Gate.de)

Waterfloor en Mainfloor

Club Watergate is opgedeeld in twee verdiepingen. Boven is de ietwat grotere Mainfloor te vinden en de zaal beneden heeft de toepasselijk naam Waterfloor gekregen. De Mainfloor is vooral de moeite waard door zijn spectaculaire lichtinstallatie, een groot deel van het plafond bestaat uit één grote kleurrijke discolamp. Ook is de geluidsinstallatie op de bovenverdieping iets beter. Beneden op de Waterfloor heb je daarentegen meer mogelijkheden om even een drankje op een bank te doen en heb je ook direct toegang tot het balkon op de Spree.

Watergate
Watergate Mainfloor
The Waterfloor downstairs

Hoe kom je binnen in de Watergate?

Het deurbeleid van de Watergate is niet zo streng als de Berghain of de Kater Blau. Toch worden er elke avond mensen geweigerd. Zeker als er echt een grote naam op het programma staat kan het best lastig zijn om binnen te komen. Het is dan aan te raden om met kleine groepjes te komen. Vooral groepen jongens hebben het vaak moeilijker binnen te komen in de Watergate. Verder is het verstandig om je normaal te gedragen in de rij en het kan voordelig zijn als je weet wie er optreden.

Prijzen en praktische informatie

In verhouding met de meeste andere clubs in Berlijn is de Watergate niet goedkoop. De gemiddelde entree ligt in Berlijn tussen de 10 en 12 Euro en hier betaal je standaard 15€. Ook een biertje is wat duurder dan in de meeste clubs met een prijs van 4€ per flesje (0,33l). Wanneer je dit echter afzet tegen de line-up en de geweldige locatie, valt de prijs zeker te accepteren. Persoonlijk zou ik de Watergate vooral bezoeken wanneer er een DJ draait die je graag een keer live wilt meemaken. Via de Facebook van Watergate of de officiele website kun je in de gaten houden wie er draaien. Om in de goede stemming te komen kan de Soundcloud met muziek uit de Watergate een bezoekje waard zijn: Hier vind je verschillende nummers van de uitgebrachte cd’s en ook livesets uit de club zelf.

Watergate ingang
De ingang van de Watergate op een drukke avond

Feiten over de Watergate

Al met al is het voor een liefhebber van elektronische muziek zeker de moeite waard om de Watergate een keer te bezoeken. Hieronder de belangrijkste info van de Watergate Club in Berlijn nog even op een rijtje.

Adres: Falckensteinstraße 49
Openbaar vervoer: Station Warschauer Straße of Schlesisches Tor
Entree: 15 euro
Bier: 4 euro (Becks)
Website: www.water-gate.de

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

2 Comments

 1. Hallo,
  Rond nieuwjaar is er elke avond wel iets te doen in Watergate.
  Je kan echter geen tickets kopen, zie ik, enkel aan de deur.
  Hoe lang is het typisch aanschuiven voor zo’n discotheek?

  Bedankt,
  Karel

  • Enjoy-Berlin Reply

   Hoi Karel,

   De watergate is inderdaad een populaire discotheek. Het ligt er aan op welk tijdstip je naar binnen wilt en de wachttijd kan wel oplopen tot meer dan een uur.
   Maar ik zou aanraden om voor 1 uur te gaan, dan denk ik dat je binnen een half uur wel binnen bent. Drukste moment bij de clubs in Berlijn is tussen 02.00 – 04.00.

   Veel plezier!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.