Berlijn staat bekend als een een van de meest multiculturele steden ter wereld. Meer dan een half miljoen inwoners zijn niet geboren met de Duitse nationaliteit. Als we daarbij nog de miljoenen toeristen optellen, komen een hele hoop verschillende nationaliteiten bij elkaar. Tijdens het jaarlijkse evenement Karneval der Kulturen staan de mooie kanten van deze nationaliteiten in het middelpunt.

Wat is Karneval der Kulturen in Berlijn?

In 1996 werd Karneval der Kulturen voor het eerst georganiseerd in de straten van Kreuzberg. Dit vierdaagse evenement speelt zich nog steeds in Kreuzberg af maar ook in bijna alle andere delen van de stad wordt er gefeest. Bij dit gratis jaarlijks evenement draait het om het samenbrengen van verschillende culturen en solidariteit. Er zijn gratis concerten, bijzondere voorstellingen en speciale feestjes in de clubs in Berlijn.

Karneval der Kulturen Berlijn Optocht
Het straatfeest KdK in Berlijn (© Enjoy-berlin.nl)

De grote parade op zondag (Straßenumzug)

Het grote hoogtepunt van Karneval der Kulturen in Berlijn vind elk jaar op Zondag plaats. Hier gaat namelijk de grote parade (Straßenumzug) van start. Rond 12:30 gaan 100 verschillende versierde karren met dansers als een stoet door de stad en komen pas rond 21:00 aan bij het eindpunt. Miljoenen mensen staan langs de kant van de straat of dansen mee achter hun favoriete wagen. Er zijn karren die een nationaliteit vertegenwoordigen maar ook Berlijnse clubs en verenigingen die zich inzetten voor een multiculturele samenleving. Al met al onstaat een hele speciale sfeer met afwisselende muziek en veel vreugde.

Carnaval der Kulturen Berlin
Een groep kleurrijke muzikanten in de Straßenumzug

Feesten tot diep in de nacht

Het straatfeest duurt tot ongeveer 21:00 omdat dan alle karren bij het eindpunt in de Hermannstraße aangekomen zijn. Daarna is het “carnaval” in Berlijn echter nog niet afgelopen. Veel mensen bouwen buiten hun eigen muziekinstallatie op en bieden gratis muziek aan. Mensen dansen of lopen door de straten. Als ook dat voorbij is, kun je natuurlijk in een club nog gaan stappen (zie onze Party-Kalender). Je hoeft je ook op deze avond dus geen zorgen te maken dat je niet kunt feesten tot diep in de nacht.

Carnaval der Kulturen in Berlijn 2012
Het kan best druk worden tijdens de parade

Praktische informatie – Veelgestelde vragen

Als je van plan bent Karneval der Kulturen in Berlijn dit jaar te gaan bezoeken, kan het zijn dat je nog wat vragen hebt. Hieronder hebben we wat veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Wil je zelf op zoek naar meer informatie, kun je op de officiele website kijken.

Op welke datum zal Karneval der Kulturen in 2023 plaats vinden?

Karneval der Kulturen in Berlijn gaat dit jaar van 26 tot 29 Mei plaats vinden. Het grote straatfeest op Zondag is op 28 Mei.

Wanneer gaat de parade op Zondag van start?

De eerste karren rijden om 12:30 weg in de Yorckstraße op de hoek van de Großbeerenstraße

Tot hoe laat duurt Karneval der Kulturen op Zondag?

De karren komen om 21:00 aan in de Hermannstraße maar daarna zijn er nog veel kleine straatfeestjes te vinden. Daarna kun je altijd nog in een club verder feesten.

Wat is een goede plek om de Straßenumzug van Karneval der Kulturen mee te maken?

Wij raden aan om een beetje aan het einde van de route, rond Hasenheide te gaan staan. Zo mis je geen karren en kun je tot later in de avond feesten.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.