Als vakantieland zijn lang niet alle Nederlanders gecharmeerd van Duitsland. Ze trekken liever naar het warme zuiden van Europa of blijven aan de kust in ons koude kikkerlandje. Echter, rond de kerst veranderd deze houding en trekken we in grote getallen naar onze oosterbuur om de heerlijke kerstsfeer mee te pakken. Waar Nederland er op het gebied van kerstmarkten magertjes vanaf komt, zijn er in Duitsland door het hele land kerstmarkten te vinden. Het is dan ook zeker de moeite waard om in december een tripje naar Duitsland te boeken.

Weihnachtsmarkt

Al sinds halverwege de vorige eeuw worden in Duitsland vele kerstmarkten georganiseerd. Kerst wordt bij onze oosterburen op veel grotere schaal gevierd dan in Nederland. Dit heeft voor een deel te maken met het feit dat er in Duitsland (bijna) geen Sinterklaas gevierd wordt. De weihnachtsmarkten brengen de Duitsers in de échte kerststemming en zorgen voor een groot gevoel van samenhorigheid. Op de knusse marktjes wordt in kleine tentjes genoten van dampende glühwein en een lekkere bratwurst. Naast het ontstressen van de Duitse bevolking, is een kerstmarkt ook een geweldige toeristische trekpleister. De gezelligheid en de typisch Duitse producten maken Duitsland een populair land voor de vrije dagen tijdens de kerstvakantie.

Kerstmarkt in Berlijn Alexanderplatz
Kerstmarkt bij Alexanderplatz

Kerst in Berlijn

Wanneer je dan toch besloten hebt om in December een paar dagen naar Duitsland te gaan, is Berlijn zeker een aanrader. Ook al is Berlijn een grote stad, in elke straat is de kerstsfeer terug te vinden. Overal kunnen kerstbomen, sfeerverlichting en andere versieringen gevonden worden. Ook zijn er door de stad heen tientallen kerstmarkten terug te vinden. Van Charlottenburg tot Friedrichshain en de ene is nog groter en uitgebreider dan de ander. Gelukkig kun je met het openbaar vervoer alle kerstmarkten makkelijk bereiken, het is namelijk erg gezellig op een kerstmarkt en de glühwein kan rijkelijk vloeien.

Aangezien enkele weihnachtsmarkten dichtbij de populaire Berlijnse attracties gevestigd zijn, is kerst in Berlijn erg gemakkelijk te combineren met een toeristisch programma. De markten rondom Alexanderplatz en Potsdammer Platz worden dan ook veel aangedaan door toeristen. Weihnachtsmarkten bij Kurfurstendamm en Alexa zijn daarentegen weer goed te combineren met een middagje shoppen. Het wordt moeilijk om alle kerstmarkten in Berlijn te bezoeken, daarom heb ik een lijst met mijn favorieten gemaakt.

Typische Duitse Lekkernijen

Eén van de leukste dingen aan een kerstmarkt in Duitsland zijn de typisch Duitse producten. Een groot aantal producten blijven het hele jaar verborgen en komen op de verschillende kerstmarkten opeens tevoorschijn. Overal op de kerstmarkten zie je mensen heerlijk een glaasje glühwein drinken en genieten van gebakken champignons of kastanjes. Hieronder volgen enkele producten die bijdragen aan het heerlijke kerstgevoel.

Glühwein: Je kunt een kerstmarkt in Berlijn natuurlijk niet verlaten zonder een lekkere mok glühwein gedronken te hebben. De letterlijke vertaling van het woord komt neer op “gloeiwijn” en het gaat dan ook om verwarmde wijn. Glühwein is echter geen gewone wijn, er zijn extra ingrediënten toegevoegd als: kaneel. honing, suiker, kruidnagel en citrusschillen. Het resultaat is heerlijk en omdat het een warme drank is, past glühwein perfect in de koude kersttijd. Voor 0,2l glühwein betaald men tussen de 2,50 en 3 euro.

Suikerpinda’s: Wanneer je op een kerstmarkt loopt en je afvraagt waar die heerlijke lucht vandaan komt: dit zijn de verse, geroosterde suikerpinda’s. De heerlijke zoete en aangebakken lucht van deze pinda’s is maar moeilijk te weerstaan. De kraampjes liggen vol met tientallen verschillende varianten. De kleine lekkernijen zijn niet goedkoop, 100 gram kost al gauw 2,50.

Gepofte Kastanjes: In Duitsland zal je de eetbare kastanjes meestal tegenkomen onder de naam Maronni. Deze gepofte lekkernij kom je in de rest van het jaar weinig tegen maar op de kerstmarkten mogen ze niet ontbreken. De kastanjes kosten 3 euro per 100gram op de kerstmarkt bij Alexanderplatz.

Gebakken Champions: In Nederland verwerken we champignons (Pilze) in veel gerechten maar eten ze niet regelmatig `solo´. Als Nederlandse bezoeker van een kerstmarkt moet hier eigenlijk verandering in komen. De pilze worden op speciale manier bereid en zijn zeker het proberen waard. Voor 3 euro heb je 100 gram van deze heerlijke champignons.

Bratwurst: Dit typisch Duitse product is het hele jaar door te verkrijgen, maar ook op de kerstmarkten kun je een heerlijke bratwurst verorberen. In typische kraampjes worden ze gemaakt op een grote ronde barbecue. Je kunt naast een bratwurst ook kiezen voor steak, boulette of andere soorten worsten. Een stuk vlees op brood kost tussen de 2,50 en de 4 euro.

Internationale producten: Op de kerstmarkten in Berlijn zijn ondertussen ook veel internationale producten ingeburgerd. Eén van de mooie toevoegingen zijn natuurlijk de Hollandse Poffertjes.  De kleine pannenkoekjes zijn onder andere te krijgen bij de kerstmarkt achter Alexa (zie foto). Maar naast poffertjes zijn ook pizza, noodles en tapas terug te vinden op de meeste kerstmarkten. Al zijn het een beetje valsspelers onder het kopje “typische Duitse producten”, ze smaken er niet minder om.

Praktische informatie

Op 26 november openen de meeste kerstmarkten in Berlijn de deuren. Ongeveer een maand later, op kerstavond, komt er op de meeste plaatsen een einde aan de kerstvreugde. Een enkele markt blijft nog tot het einde van het jaar open en sommige markten zijn niet op beide kerstdagen geopend. De openingstijden variëren maar gemiddeld is een kerstmarkt van 10.00 tot 22.00 geopend. Overdag zijn vooral de kerstmarkten rondom de winkelgebieden goed bezocht, s’avonds is het wat drukker bij de kerstmarkten met een schaatsbaan of attracties als een reuzenrad.

Wanneer je in december in Duitsland bent, moet je zonder twijfel een kerstmarkt bezoeken. Individuele informatie over de kerstmarkten in Berlijn is terug te vinden in het artikel: De beste kerstmarkten in Berlijn.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.