Alexanderplatz heeft zowel binnen de blog Enjoy-Berlin als binnen de stad Berlijn een centrale plaats. Iedereen die weleens in Berlijn geweest is, kent dit plein en heeft er waarschijnlijk enkele uurtjes verbracht. Voornamelijk in het toeristische seizoen staat het plein vol met kunstenaars, straatmuzikanten en andere sfeermakers. Verder is het een perfect startpunt voor vele verschillende activiteiten die we later in dit artikel nog bespreken. Alexanderplatz, of in de volksmond eigenlijk meestal ‘Alex’ genoemd, heeft genoeg te bieden.

Een korte geschiedenis van Alexanderplatz

Het centrale plein in het hartje van Berlijn werd tot leven geroepen in het begin van de 19e eeuw. Het toenmalige handelsplein met de naam Ochsenplatz werd hernoemd naar de Russische Tsaar Alexander de Eerste (1777-1825). Door de jaren heen heeft het plein erg veel verschillende functies gehad: Lange tijd was het plein bekend als veemarkt waar mensen samen kwamen om te handelen en zaken te doen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Alexanderplatz veel gebruikt vanwege zijn ondergrondse bunkers. Dit had ook tot gevolg dat het een geliefd doelwit was voor de vijanden van de Duitsers en Adolf Hitler en het plein redelijk wat schade heeft opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Alexanderplatz vroeger
Zo zag Alexanderplatz er vroeger uit

Station Alexanderplatz

De transformatie naar een modern en centraal verkeerspunt begon met de bouw van het grote Berlijnse rails-netwerk in 1882 en later ook het ondergrondse transport-gedeelte in 1913 (U-Bahn). Vandaag de dag stoppen een indrukwekkend aantal van een half miljoen mensen dagelijks op station Alexanderplatz. Je kunt vanaf dit station eigenlijk alle delen van de stad gemakkelijk bereiken met zowel de U-Bahn, S-Bahn als ook de Tram en Bus. Naast een groot aantal mensen dat het station gebruikt trekt Alexanderplatz zelf ook enorm veel mensen: Dagelijks zijn er ongeveer 300.000 mensen op dit plein te vinden en daarom oogt het eigenlijk altijd bruisend en gezellig.

Station Alexanderplatz
Station Alexanderplatz (S-Bahn)

Oriëntatiepunt van Berlijn

De centrale ligging heeft er altijd voor gezorgd dat het plein Alexanderplatz gebruikt wordt als oriëntatiepunt binnen Berlijn. Dit is voor een groot deel te danken aan de Fersehturm, deze is namelijk vanaf bijna overal in Berlijn te zien. Door de herkenbaarheid en de centrale ligging wordt Alexanderplatz erg vaak gebruikt als ontmoetingsplaats. Een bijkomend voordeel is dat vanaf hier vele andere attracties in Berlijn binnen handbereik liggen. Neem bijvoorbeeld de East-Side Gallery en Hackischer Markt). Je dag hier starten is daarom naast gemakkelijk ook nog eens effectief.

De Fersehturm

Eén van de grotere attracties voor de bezoekers van Alexanderplatz is de Fersehturm. De toren is 368 meter lang en het is mogelijk om de gigantische koepel op ruim 200 meter hoogte te betreden. Je kunt ervoor kiezen om alleen van het uitzicht te kiezen of lekker een hapje te eten in het restaurant. Ook dan moet je trouwens de entreekosten voor deze attractie betalen, maar je zult zelden met zo’n mooi uitzicht gegeten hebben.

[row][column width=”50%”]

Alexanderplatz Fernsehturm
Het station met daarachter de TV-Tower

[/column][column width=”50%”]

Weltzeituhr Fernsehturm
Weltzeituhr Fernsehturm

[/column][/row]

Die Weltzeituhr

Als je toch rondloopt op Alexanderplatz moet je ook zeker de grote wereldklok (Weltzeituhr) van dichtbij bekijken. De klok is in het jaar 1969 gebouwd en laat de tijden van maar liefst 148 steden in de wereld zien. Het gevaarte weegt 16 ton en is bijna 10 meter hoog. De attractie draagt er mede aan bij dat Alexanderplatz zoveel gebruikt wordt als trefpunt in Berlijn. Als je namelijk afspreekt onder de Weltzeituhr krijg je nooit discussie over of iemand te laat is gekomen of niet.

Galeria Kaufhof

Gelukkig komen de meeste toeristen niet alleen naar Alexanderplatz om te winkelen want het plein zelfheeft niet erg veel winkels te bieden. Wel zijn er enkele grote warenhuizen: Saturn, Primark en Galeria Kaufhof zijn voor sommige bezoekers al voldoende voor een hele middag shoppen in Berlijn. Vooral de Galeria Kaufhof is wel echt de moeite waard: In deze vijf verdiepingen tellende winkel is werkelijk bijna alles te verkrijgen. Naast dit warenhuis zitten er nog enkele grote winkels op het Alex zelf maar voor het echte shop-plezier kan je beter in het dichtbijgelegen Winkelcentrum Alexa gaan kijken.

Galeria Kaufhof Alexanderplatz
Galeria Kaufhof is het grote warenhuis midden op Alexanderplatz

Overige activiteiten op Alexanderplatz

Op loopafstand van Alexanderplatz is bijna alles te vinden voor een leuke dag met vrienden of familie. Je kunt onder de Fernsehturm (TV-Tower) naar het Casino, er zit een grote bioscoop, een bowlingbaan en vele verschillende barretjes met lekkere cocktails en muziek. Ook is het mogelijk om van één van de grote gebouwen op het plein, het Park-Inn hotel, af te springen. Als je trouwens in November of December in Berlijn bent kun je op Alexanderplatz ook nog genieten van een gezellige kerstmarkt.

Straatmuzikanten Alexanderplatz
Op Alexanderplatz kun je menig straatmuzikant vinden

Al met al kunnen we stellen dat je Berlijn niet echt bezocht hebt als je niet op Alexanderplatz bent geweest. Zoals geschreven ligt het plein heerlijk centraal in Berlijn en is er meer dan voldoende te doen voor jong en oud. Uitleg over aanreismogelijkheden zijn overbodig want je kunt met bijna elke U-bahn en S-Bahn bij dit beroemde plein terecht komen.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

2 Comments

 1. Beste Job,

  van 21 april tot 24 april ben ik in Berlijn met een groep studenten ‘ondernemer detailhandel’ (18, 19 jaar). Ik vraag me af wat een goede en betaalbare reismogelijkheid door de stad is om bezienswaardigheden en bezoek verschillende winkelgebeiden te combineren.

  Met vriendelijke groet,
  Sandra Mos

  • Enjoy-Berlin Reply

   Hoi Sandra,

   Sorry voor mijn late reactie, ik was in het buitenland. Het openbaar vervoer in Berlijn is perfect, gewoon een dagkaart kopen en je kunt de trein, tram en bus gebruiken.

   Jammer genoeg staken ze wel vandaag dus reken met iets langere wachttijden.

   Succes ermee!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.