De East Side Gallery is een van mijn favoriete toeristische attracties in Berlijn. Dit komt voornamelijk doordat je er voor een langere periode van kunt genieten. De schoonheid van de Brandenburger Tor of de Tv-Tower zijn natuurlijk niet te ontkennen maar beide gebouwen heb je na een minuut of 10 ook wel gezien.

1300 Meter kunst

De East Side Gallery is met zijn 1300 meter het langste stuk Berlijnse muur wat nog in tact is. De muur is door maar liefst 118 verschillende kunstenaars beschilderd en daardoor zit er erg veel variatie in deze historische attractie. De East Side Gallery is tot stand gekomen door de samensmelting van twee Duitse kunst-associaties en bestaat uit 105 verschillende beschilderingen.

East side galllery in BerlinDe East Side Gallery biedt 118 verschillende kunstwerken

Grootste outdoor-kunstgalerij ter wereld

De beschilderingen van de East Side Gallery verschillen erg in stijl en vertellen niet zelden een politiek verhaal. De meeste beschilderingen hebben te maken met vrijheid en een betere toekomst, iets wat tijdens de stand van de muur natuurlijk enorm speelde in Berlijn. De East Side Gallery is momenteel de grootste en langstlopende outdoor-kunstgalerij ter wereld.

Vandalisme

Jammer genoeg zijn er al sinds de muur bestaat veel mensen geweest die ook een stukje van zichzelf willen achterlaten op de muur. Sommige stelletjes willen hun namen vereeuwigen en andere jongeren willen hun clan op de East Side Gallery “taggen”. Persoonlijk heb ik dit gedrag altijd heel erg storend gevonden, aangezien het de schoonheid van de kunstwerken vergalt. Als je het mij vraagt is dit gewoon vandalisme.

East side gallery in Berlijn (handen toeristen)De tekeningen van bezoekers op de Berlijnse Muur

Hek om de muur

Een mooie attractie als de East Side Gallery moet natuurlijk beschermd worden. Er zijn door de jaren heen al verschillende delen van de muur gerenoveerd doordat deze delen te veel waren aangetast door vandalisme. Nu is er in Oktober een treurige beslissing genomen: Vanaf heden staat er een hek om de East Side Gallery zodat mensen de muur niet meer kunnen bekladden. Het bewaken van dit stuk Berlijnse Muur zou 1,3 Miljoen Euro per jaar gaan kosten dus dat was geen optie. Ook een ander alternatief: Het neerzetten van een plexiglas-wand, bleek niet haalbaar omdat deze binnen de kortste keren met stickers vol zou zitten. Dus bleef een hek zoals op de foto hieronder zichtbaar is over: Enorm jammer en een verdienste van vele jaren dom gedrag.

Hek East Side Gallery

Conclusie

Toch blijft de East Side Gallery een geweldige attractie. Je kunt de verschillende kunstwerken nog altijd van dichtbij bekijken en daar gaat het uiteindelijk om. Het hek neemt een stukje van de schoonheid weg maar het is nog steeds het langste stuk Berlijnse Muur wat nog te aanschouwen is. De East Side Gallery is overigens eenvoudig te bereiken: Je kunt met de S-Bahn uitstappen bij station Ostbahnhof of Warschauer Straße.

 
Stuk van de East Side Gallery in BerlijnDe meeste kunstwerken hebben een achterliggende boodschap

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.