Het is voor een club niet erg gemakkelijk om naam te maken in een stad als Berlijn. De concurrentie is groot en de clubs die de dienst uitmaken gaan vaak al wat langer mee. Dit is echter niet het geval bij Kater Holzig. De club is sinds zijn opening, drie jaar geleden, een groot succes geweest en sindsdien eigenlijk niet meer weg te denken uit het nachtleven van Berlijn. Toch kwam vorige week een treurige mededeling naar buiten…

De Kater Holzig gaat sluiten

Het is officieel en ook de Kater Holzig zelf maakt er geen geheim van: De club in Berlin-Mitte gaat sluiten. Op de homepage van de website is een countdown te zien en als je de kalender erbij pakt kan je uitrekenen dat 31 December 2013 de laatste feestavond van de Kater Holzig gevierd zal gaan worden.Berlijn moet het in het nieuwe jaar zonder de Kater doen en dit is een groot verlies.

Kater Holzig CountdownCountdown of de website van Kater Holzig (© katerholzig.de)

Redenen voor de sluiting

De Kater Holzig is eigendom van de drie vrienden Juval Diezinger, Steffi-Lotta en Christoph Klenzendorf. Alledrie hebben ze al vaker aangegeven dat het succes rondom de Kater Holzig niet altijd vanzelfsprekend is geweest. Voor de bezoekers leek de club één groot succes maar de locatie en het oude gebouw hebben de laatste jaren meer dan eens voor problemen gezorgd. Zo waren er problemen met de naastliggende club Lichtpark en heeft ook de gemeente meerdere keren moeilijk gedaan over de locatie. Daarnaast bleek tijdens de eerste zomer dat de binnenplaats bijna de gehele dag in de schaduw ligt en ook het gebouw zelf bleek bijna niet te onderhouden. Steffi Lotta noemt het hele project een “Fass ohne Boden”.

Kater HolzigDe Kiosk in de voortuin van de Kater(© bluespot.de)

Terug naar het terrein van Bar25

Dat de Kater Holzig zo snel naam gemaakt heeft, had de club deels te wijden aan de erfenis van zijn voorganger: Bar25. Van begin 2004 tot eind 2010 was de Bar25 nog een groter begrip in Berlijn dan de Kater Holzig ooit geweest is (zie ook Erfenis van Bar25). Bar25 was een project van dezelfde drie mensen en daarom zal het deze jaarwisseling dus niet de eerste keer zijn dat de eigenaren van deze twee clubs hun bezoekers moeten teleurstellen. Gelukkig hebben ze ook goed nieuws: Er zal een nieuwe club geopend worden op het terrein waar voorheen Bar25 te vinden was.Op dit moment is hier de Holzmarkt te vinden en hier zullen de Berlijnse inwoners weer terecht kunnen in het weekend.

Kater HolzigDe binnenhof van de Kater Holzig (© katerholzig.de)

Verwachtingen zijn hoog

Dat zowel Kater Holzig als Bar25 een geheel eigen stijl had was duidelijk. De clubs zijn perfecte uithangborden voor het nachtleven in Berlijn, een nachtleven waar alles mogelijk is: In de Kater Holzig werden flirt-partys voor gehandicapten georganiseerd en ook de hele trend rondom confetti-regens is hier ontstaan. Enerzijds zal het ook zeker een heel groot gemis zijn dat de Kater Holzig niet meer te bezoeken zal zijn, anderzijds zal het team ons waarschijnlijk niet teleurstellen tijdens hun volgende project.

kater holzig 1 en 2De beroemdste kater van Berlijn (© katerholzig.de)

Zoals al aangegeven is de club Kater Holzig een begrip in het nachtleven van Berlijn. Als muziek en clubliefhebber moet je deze club een keer gezien hebben en daarom wil ik ook zeker aanraden om de komende 10 weken nog een keer langs te gaan bij de club aan de Michaelsbrucke. Meer informatie over Kater Holzig kun je hier vinden.

Bron informatie: www.morgenpost.de/berlin-aktuell/article120816871/Kater-Holzig-macht-rueber-auf-die-andere-Spreeseite.html

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.