Een grote en interessante stad als Berlijn is de trotse bezitter van vele bijzondere feitjes. De stad Berlijn is uniek en heeft vele bijzondere toeristische attracties. Deze attracties strijden onderling voor verschillende podia en Berlijn doet internationaal natuurlijk ook mee om de ereposities. Ook al komen in de verschillende artikelen op Enjoy-Berlin vaak al veel feiten over Berlijn naar voren, vandaag willen we nog eens wat bijzondere feitjes over de stad op een rijtje zetten.

De stad Berlijn en zijn feitjes

Wanneer je bij de eerst volgende rondleiding eens flink indruk wilt maken op je reisgenoten is het verstandig om de onderstaande fieten over Berlijn eens goed in je op te nemen. Overweldig je vrienden of familie met feitjes over Berlijn en geef ze antwoord op vragen over het hoogste gebouw, de langste straat en de hoogste berg. Ook kun je antwoord geven op vragen over het aantal inwoners, de oppervlakte van de stad Berlijn en welke bevolkingsgroepen er zoal in Berlijn aanwezig zijn.

Inwoners

Berlijn heeft in totaal ongeveer 3,5 miljoen mensen. Om precies te zijn wonen er 3.460.700 inwoners in de hoofdstad van Berlijn. Hiermee staat Berlijn op de derde plaats van alle steden in Europa. Op de eerste plaats staat Moskau met 10,5 miljoen inwoners en op de tweede plek staat London met 7,5 miljoen. Ons kleine landje brengt helaas geen top-tien positie met zich mee.

Oppervlakte

[row][two-thirds]Hierboven wordt al beschreven dat Berlijn op de derde plek in Europa staat als het om het aantal inwoners gaat. Maar hoe zit het precies met de oppervlakte waarop deze inwoners moeten leven?  Met zijn 892 km² staat Berlijn op de zesde plaats als we het over de kubieke oppervlakte van de stad hebben. Op de eerste plek staat London (1.572 km²), de tweede plek wordt ingenomen door Rome (1.285 km²) en de derde plek gaat naar Moskau met 1.081 km². Het is dus te stellen dat Berlijn niet extreem dichtbevolkt is. Steden als Amsterdam hebben een stuk hoger aantal inwoners per vierkante kilometer.

Hoogste attracties

Eén van de feiten over Berlijn die je eigenlijk wel hoort te weten is het hoogste gebouw: De Fernsehturm is met zijn 368 meter het hoogste gebouw in Berlijn. De toren in de buurt van Alexanderplatz  is bijna 10 meter hoger dan de Sendemast in Berlin-Frohnau met 358,6 meter. Op de derde plaats staat ook een Sendemast, maar deze komt niet in de buurt van de twee koplopers: De Sendemast Scholzplatz is slechts 230 meter hoog en staat op plaats 3 van de hoogste gebouwen in Berlijn.

[/two-thirds][one-third]

Fernsehturm Alexanderplatz Berlin

[/one-third][/row]

Straten in Berlijn

Wanneer men alle straten in Berlijn samen rekent, bezit de stad over niet minder dan 5.413 km openbare wegen. Wanneer deze straten achter elkaar gelegd zouden worden, kun je landen als Kameroen of Pakistan bereiken. De langste straat in Berlijn heeft een lengte van maar liefst 11,9 kilometer. De straat heet het Adlergestell en ligt in Treptow. De kortste straat, de Eiergasse, is slechts 16 meter lang en ligt in de buurt van het Nikolaiviertel. De allerbreedste straat van de hoofdstad van Berlijn ligt in Tiergarten en is een erg bekende straat: De Strasse des 17. Juni is maar liefst 75 meter breed.

Teufelsberg Berlijn uitzichtHoogste punt

Met een gemiddelde van ongeveer 73 meter boven de zeespiegel is Berlijn redelijk hoog gelegen. Het hoogste punt van de stad is de Großer Muggelberg, met zijn 114,7 m boven de zeespiegel. De berg is gelegen in het district Treptow-Kopenick. De Muggelberg krijgt concurrentie van een berg in het westen van Berlijn. Hier ligt namelijk de Teufelsberg, die exact op dezelfde hoogte ligt. Uiteindelijk verdiend de Muggelberg de eerste plaats wat meer, in tegenstelling tot de Teufelsberg is deze berg namelijk op natuurlijke wijze ontstaan. (De foto laat het uitzicht vanaf Teufelsberg zien)

Multicultureel Berlijn

Zoals hierboven al aangegeven wonen er ongeveer 3,5 miljoen mensen in Berlijn. Berlijn is echter een multiculturele stad en de inwoners komen uit veel verschillende landen in de wereld. Van het totaal aantal inwoners zijn bijna een half miljoen (457.806) afkomstig uit een ander land. Benieuwd waar de meeste buitenlanders vandaan komen?

1. Turkije = 104.556
2. Polen = 40.998
3. Servie = 19.230
4. Italie = 15.842
5. Rusland = 15.332

Bron: Statistisches Landesamt Berlin-Brandenburg

Grootste winkelcentra

In het artikel over de beste shopgebieden in Berlijn kwam al naar voren dat er enkele grote winkelcentra en warenhuizen in Berlijn aanwezig zijn.  Totaal heeft de stad een oppervlakte van 1.190.000 m² aan winkelcentra. De absolute koploper is de Gropius Passagen met 85.000 m². Dit centrum ligt echter best een stukje buiten de stad. De nummer 2 en 3 van de lijst van grote winkelcentra liggen wel in het centrum van Berlijn: De Potsdamer Platz Arkaden heeft een oppervlakte van 48.000 m² en bezit plaats twee en Alexa staat op plaats drie met een totale oppervlakte van 43.000 m². Genoeg shopplezier in Berlijn dus!

Bron: Een groot deel van de bovenstaande feiten komt uit het boek Absolut Berlin van Axel Schock

Winkelcentrum Alexa Berlijn in de avond
Op nummer drie van de lijst met winkelcentra staat het Winkelcentrum Alexa

 

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

2 Comments

  • Enjoy-Berlin Reply

   Bedankt Nick. Op het internet kun je hierop niet echt een duidelijk antwoord vinden.

   De meeste websites schrijven dat alles westelijk van de Ural Mountain Europa is. Dan zou Moskau weldegelijk Europa zijn.

   Belangrijkste is natuurlijk dat de feitjes over Berlijn je geholpen hebben :)

   Cheers!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.