Doordat Berlijn de laatste jaren zo’n populaire stad is geworden, zijn erg veel jongeren op zoek naar een woning. Een groot deel van deze jongeren komt uit het buitenland en heeft hierdoor niet zoveel verstand van zaken. Meerdere malen heb ik al vernomen dat er oplichters rondlopen die misbruik proberen te maken van de goedgelovigheid vn deze nieuwelingen. Ik heb de proef op de som genomen en via email contact gehad met één van deze huizen-oplichters.

Omdat ik niet zeker weet of er geen namen van onschuldige mensen zijn gebruikt heb ik de namen in dit artikel gecensureerd.

Te mooi om waar te zijn

De verhalen die ik met betrekking tot dit onderwerp gehoord heb zijn voor een groot deel gebaseerd op naiviteit. Een buitenlandse student komt voor een half jaar in Berlijn wonen en valt voor het sprookje van een geweldige woning in het hartje van Berlijn die voor een prikkie op internet staat. Een les die ik alle kopers meegeven wil: Als iets te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook niet waar. (Deze tip geldt trouwens niet alleen voor de huizenmarkt in Berlijn: Een Iphone op Ebay voor 4 tientjes is ook wat aan de goedkope kant).

De werkwijze van de huizen-oplichters

Op een advertentie van één van deze “sprookjes-huizen” komen altijd veel geinteresseerden af. De oplichter heeft hierdoor een grote groep potentiele slachtoffers en er hoeft maar een paar procent toe te happen om de oplichting erg lucratief te maken.
De oplichter stuurt de geinteresseerden eerst allemaal een mail met een onschuldig verhaal waarin nog geen enkel vuiltje aan de lucht is. De potentiele kopers worden enthousiast en krijgen vervolgens te horen dat ze wel van tevoren een aanbetaling moeten doen. Zoals in het voorbeeld later in dit artikel te lezen is gebruiken de oplichters vaak het excuus in de vorm van: We willen zeker zijn dat je wel “echt” geinteresseerd bent.

Hebbes!

De meeste kopers zullen op dit moment al afhaken of simpelweg zeggen dat ze het huis eerst willen zien voordat ze geld overmaken. Echter, de buitenlandse student die al enkele weken in een hostel verblijft en nu toch echt een appartement nodig heeft hapt misschien wel toe. De oplichters hoeven zo weinig te investeren dat de hele oplichting al rendabel wordt als ze één aanbetaling van 500 Euro ontvangen.

Mijn eigen ervaring met een oplichter

Natuurlijk wilde ik dit allemaal weleens met eigen ogen meemaken. Het bleek niet erg moeilijk om een “sprookjes-huis” te vinden: Ruim 100 vierkante meter voor maar 450 Euro per maand in Berlijn-Mitte. Berlijn is wel goedkoper dan Nederland maar dit was simpelweg te mooi om waar te zijn. (Als het geen nepadvertentie was geweest was ik er meteen gaan wonen).

Nadat ik mijn interesse had getoond via e-mail kreeg ik een antwoord waarin nog geen enkel spoor van oplichting te vinden is.

Zoals gezegd heeft meneer Jorge het helemaal nog niet over een aanbetaling en klinkt dit allemaal nog relatief betrouwbaar (ondanks zijn slechte Duits). Hij geeft slechts aan dat hij weer terug is gegaan naar Spanje en nu iemand zoekt die in zijn woning in Berlijn wil wonen. Hij wil zelfs naar Duitsland vliegen wanneer we interesse hebben om de woning te bezichtigen.
Het vertrouwen van een koper kan bij deze een beetje gegroeid zijn en het enthousiasme neemt daarbij ook toe.

Toch niet zo onschuldig

Omdat we benieuwd zijn naar zijn volgende mailtje sturen we een vrij kort mailtje terug waarin we laten weten dat we de woning graag willen komen bezichtigen.

In het antwoord op die mail komt de aap uit de mouw. Zijn slechte Duits begint verwarrend te worden maar zijn verhaal moet ons doen geloven dat hij vanuit Spanje naar Duitsland komt vliegen en zeker wil weten dat we aanwezig zijn en het geld ook werkelijk kunnen betalen. We moeten daarom 980 Euro overmaken naar zijn rekening omdat hij niet nogmaals besodemieterd wil worden. Hij was al eens eerder naar Berlijn gevlogen voor niets. Ik citeer:

” Ik moet zeker zijn dat je er zult zijn, om me zeker te voelen dat jullie het geld hebben om de woning te betalen. Ik wil niet nogmaals de slechte ervaringen van twee weken geleden herhalen”

Wij sturen vervolgens terug dat we het geld wel hebben en mee zullen nemen naar de bezichtiging. Overmaken vinden wij vanzelfsprekend niet echt een goed idee. Je moet in dit geval ook wel erg naief zijn om deze man te geloven. Ik ga er ook vanuit dat er oplichters rondlopen die in ieder geval perfect Duits spreken en een beetje een gladder verhalen hebben.

Op dit antwoord krijgen wij een mail waarin nogmaals gevraagd wordt om het geld over te halen en begrip te hebben voor zijn situatie. Hij geeft zijn bankgegevens door en geeft aan dat we ongeveer 2-3 dagen nadat het geld op zijn rekening staat af kunnen spreken. Hij kan dan ook gelijk de sleuteloverdracht doen. Hierbij speelt meneer de oplichter natuurlijk in op de fantasie van de geinteresseerde: Als jij in nood zit is het een droom om de sleutel over drie dagen in je hand te hebben. Normaal gaat hier vaak langere tijd overheen.

Mooi feit is ook dat deze mail afgesloten wordt met “Jorge und Familie”. Even het beeld voor ons zien van een 47 jarige man met een dochtertje en een vrouw die nooit een vlieg kwaad zouden doen. Hij stuurt bij deze mail ook nog zijn Identiteitskaart mee zodat we zeker weten dat we met een eerlijke man te maken hebben. Een beetje photoshopper veranderd dit echter in 10 minuten.

De MTCN truc met Western Union

Als wij de Spanjaard nogmaals laten weten dat we geen geld over gaan maken krijgen we een mail terug waarin de betaling op een hele andere manier gerealiseerd kan worden.  Zijn uitleg is erg verwarrend maar het komt er op neer dat we nu geld mogen overmaken naar een familielid of vriend. Zo kan de oplichter zien dat we het geld bezitten en hebben wij toch de zekerheid dat het geld niet weg kan zijn. Maar kunnen wij hier echt zo zeker van zijn?

De truc die Jorge hier namelijk uitprobeert heeft specifiek te maken met  de Western Union bank. Oplichters maken vaak gebruik van de Western Union bank. Wanneer ik geld overmaak naar mijn vader met Western Union dan krijg ik hiervan een MTCN nummer. Mijn vader kan het geld vervolgens afhalen met het MTCN nummer maar niet wanneer meneer Jorge hem voor is. Dit is dan ook de opzet van deze mail.
De oplichter geeft de koper hiermee het gevoel dat hij slechts wil controleren of het geld aanwezig is. Er zijn echter vele voorbeelden van “scams” die met Western Union uitgevoerd zijn. (zie dit voorbeeld)

Geen antwoord meer

Uiteraard laten wij de Spaanse verkoper nogmaals weten dat we niet van plan zijn geld over te maken. Grappig genoeg zegt de Spanjaard in zijn laatste mail ook dat hij, nadat we het geld overgemaakt hebben, twee dag later met ons af kan spreken. Dit is natuurlijk best ongeloofwaardig aangezien hij dan voor een vlucht vanuit Spanje de hoofdprijs betaald. Nadat we Jorge voor de derde keer hebben laten weten dat we geen geld over zullen maken geeft hij de hoop op.

Gebruik je verstand

Hopelijk had deze oplichter nog contact met enkele andere slachtoffers want ik vond zijn aanpak erg doorzichtig. Wanneer je als koper je verstand blijft gebruiken prik je vrij gemakkelijk door de meeste trucs heen. Het punt blijft wel dat deze oplichters zich voornamelijk richten op buitenlandse jongeren: Deze spreken meestal geen vloeiend Duits, hebben haast bij het zoeken van een woning en kennen de gewoontes van een land als Duitsland niet. Zoals gezegd is het gebruik van je gezonde verstand vaak voldoende. Dingen die ongeloofwaardig lijken zijn het vaak ook. Wanneer je twijfelt kun je altijd even langs het adres van de woning gaan en aanbellen. Bekijk hierbij of het huis werkelijk te koop staat en vraag de bewoner of ze bekend is met de advertentie.

Laat je niet besodemieteren

Maak in geen geval geld over naar een vreemde die je nog nooit ontmoet hebt. Het is niet de normale gang van zaken en er is geen fatsoenlijke makelaar of woningverhuurder die hierom zal vragen.
Berlijn is een heerlijke stad maar ook hier lopen slechte mensen rond.

Succes met het zoeken naar geschikte woning!

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.