Wanneer je van plan bent een vakantiebestemming te kiezen zul je niet meteen aan een land als Ghana denken. Dit was bij mij ook het geval, maar dat veranderde toen mijn zus besloot in Offinso ontwikkelingswerk te gaan doen. Wanneer ik nu terugkijk op zes weken in Ghana, kan ik niets anders stellen dan dat het een geweldige reisbestemming is!

Hoofdstad van Ghana: Accra

Wanneer je vanuit Europa naar Ghana wilt vliegen, land je in de hoofdstad Accra. De eerste paar uren kijk je waarschijnlijk je ogen uit: De confrontatie met de nieuwe cultuur en een grote stad als Ghana zijn erg indrukwekkend. Accra is echter totaal niet vergelijkbaar met de rest van Ghana: De hoofdstad is relatief ontwikkeld en enorm druk en vol met mensen. In verhouding met andere delen van het land is het contrast enorm groot.

Drukke markt Ghana afrikaDe drukte in Kumasi, midden Ghana

Land met een groot contrast

Dit contrast wordt vooral duidelijk wanneer je richting het noorden van Ghana reist. Hoe noordelijker je terecht komt, hoe meer je de echte bevolking van Ghana leert kennen. Kleine dorpjes met zelfgebouwde “huisjes”, oude vrouwtjes met manden op hun hoofd en kleine kinderen die al moeten werken om te overleven. Het is de harde waarheid van het verschil in deze wereld en wanneer je een land als Ghana gaat bezoeken vind ik persoolijk dat je ook de moeite moet nemen om de cultuur echt te leren kennen.

In een verslag op de website van mijn zus schrijf ik het volgende:

Tijdens het reizen langs de kleine dorpjes in het noorden realiseer ik me meerdere malen dat de Ghanese bevolking voornamelijk bezig is met overleven. Zijn we in Nederland druk met sporten of onze volgende vakantiebestemming, hier is het grootste van belang dat er die avond wat te eten op tafel komt. Toch draagt jong en oud deze last met een glimlach. Ook al denken wij dat Afrikanen achter lopen, we kunnen op sommige gebieden nog veel van ze leren.

Mole National Park

Een andere reden om de lange reis naar het noorden te maken is het Mole National Park. Vooral het zien van de wilde dieren en de mooie natuur waren een geweldige reiservaring. Je kunt een tour nemen waarbij je bij zonsopkomst het Mole National Park inloopt en s’middags een gave Jeepsafari onderneemt. Het verblijf buiten het park is mogelijk in kleine autentieke hutjes met lokaal eten en elke avond een kampvuur met Afrikaanse drummuziek.

[row][column width=”50%”]Aap Ghana Afrika Natural Park[/column][column width=”50%”]Hert Ghana Natuurpark Afrika[/column][/row]De mooie dieren in Mole National Park in het noorden van Ghana

Busua en de geweldige kust

Aan de zuidelijke kant van Ghana is weer een heel ander beeld van Afrika te zien. In steden als Cape Coast en Busua kan je genieten van de palmbomen, witte stranden en lekkere cocktails. Je vergeet helemaal dat je in Ghana bent en kunt een paar dagen echt relaxen. Als reisadvies wil ik ook geven om eerst naar het noorden te reizen en dan pas naar het strand te gaan. Ghana is een geweldig land maar je kunt na een reis naar het noorden wel wat rustgevende dagen aan het strand gebruiken. Vooral het plaatsje Busua is een geweldig plaatsje waar je heerlijk kunt surfen en genieten van de vakantiesfeer.

[row][column width=”50%”]Strand Ghana Busua Afrika[/column][column width=”50%”]Vissers strand Ghana[/column][/row]Twee gezichten van het strand in Ghana (klik om te vergroten)

Conclusie

Ghana is een land met vele gezichten. Je kunt enerzijds de Afrikaanse levenstijl ervaren en anderzijds aan het strand liggen alsof je in Ibiza bent. Markten in steden als Accra en Kumasi zijn daarentegen weer een heel ander verhaal. Ghana is een echte reistip en als je op zoek bent naar een bijzondere reisbestemming en je wilt eens wat anders: Vlieg naar Accra!

Wanneer je reisadvies over Ghana hebben wilt, mag je me altijd benaderen.

Oude afrikaanse vrouwen GhanaEen mooi voorbeeld van twee dames die getekend zijn door het leven

Accra Zonsondergang GhanaEen mooie zonsondergang in Accra, Ghana

Kind in Ghana Schattig AfrikaHet dagelijkse leven in Ghana

zonsondergang ghana afrikaHet strand van Ghana

 [row][column width=”50%”]Moeder met kind afrika ghana[/column][column width=”50%”]Kind Ghana Afrika[/column][/row]Mooie mensen in Afrika, Ghana

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

4 Comments

 1. Wij gaan begin volgend jaar weer naar Ghana. We zijn er vaker geweest, maar nog nooit in Busua. Dit keer zouden we graag een paar dagen daar heen gaan. Heb je misschien nog een tip wat betreft een goede, maar betaalbare accommodatie in Busua? We dachten eerst aan Busua Inn maar lezen daar toch mindere verhalen over doordat het midden in het dorp ligt (geluidsoverlast en stank?). We reizen met onze twee dochters van 5 en 8 jaar, dus zoeken iets wat een beetje rustig ligt met een schoon strand. Ook zoeken we nog een beetje betaalbare en fijne locatie in Accra… Mocht je daar nog tips voor hebben of andere tips? Alles is welkom!

  • Job Reply

   Hallo San,

   bedankt voor de reactie.

   Het is alweer een tijdje geleden dat wij in Ghana en Busua waren maar we vonden het zeker één van de hoogtepunten van onze trip. Ik kan me jammer genoeg niet meer herinneren waar we overnacht hebben, maar ik denk dat het verstandig is om naar de reviews van andere bezoekers te kijken.

   In Busua hebben wij vooral genoten van het surfen. Er zitten enkele surfshops waar je boards kunt huren en ook bodyboards kunnen voor jullie dochters wel leuk zijn.

   Veel plezier!

 2. Leuk dat ik dat deze post vond. Ghana is inderdaad indrukwekkend, en voor ieder wat wils. De grote verschillen tussen arm en rijk vind ik ook altijd zo schrijnend.

  • Job Reply

   Hoi Jennifer,

   leuk van je te horen. Ghana is inderdaad een prachtig land. Leuk dat jij er je plekje hebt gevonden!

   Groeten!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.