Een weekendje Berlijn zouden we allemaal wel vaker als 1-2 keer per jaar willen doen. Maar helaas ligt Berlijn toch nog op een te grote afstand om snel eventjes langs te wippen voor een bakje koffie. Van Amsterdam naar Berlijn is ongeveer 650km, wat betekent dat je toch al snel 6 uur in de auto moet zitten. Maar de auto is natuurlijk niet de enige optie en daarom is het toch nog wel handig om de verschillende reisopties te vergelijken. Ondertussen pendel ik al meer dan 10 jaar lang regelmatig tussen Nederland en Berlijn en ik heb de reismethoden al erg vaak kunnen vergelijken.

In dit artikel heb ik de verschillende opties op een rijtje gezet en meteen daarbij ook enkele tips gegeven waar je op kunt letten als je gaat reizen naar Berlijn. null

De trein: Meest comfortabele reismethode

Een zeer comfortabele en vaak ook goed betaalbare manier om te reizen naar Berlijn is de trein. De trein doet er ongeveer 7 uur over om van Amsterdam naar Berlijn te komen. De prijs is erg afhankelijk van het moment van boeken, vroeg-boekers betalen al meerdere jaren slechts 39 Euro en vlak voor vertrek lopen de prijzen op tot meer dan 100 euro (beide voor een enkele reis).

Naast het moment van boeken kan ook het kanaal van invloed zijn. De kaartjes kunnen geboekt worden via de Nationale Spoorwegen maar ook via de Deutsche Bahn.

Check altijd zowel de NS als ook de Deutsche Bahn voor treinkaartjes. Soms verschillen de prijzen.

Een Nederlandse Trein (© facebook.com/nederlandsespoorwegen)
Een Nederlandse Trein (© facebook.com/nederlandsespoorwegen)

Hauptbahnhof
Groot voordeel is ook dat je op Hauptbahnhof aankomt en geen auto hoeft te parkeren. Hierdoor zit je eigenlijk direct in het midden van Berlijn en kan je planning meteen beginnen. Vaak zullen reizigers naar Berlijn pas na hun werk op donderdag of vrijdag in de trein stappen, gelukkig kom je dan vanaf Hauptbahnhof ook meteen lekker snel in een leuke bar waar je het weekend gezellig kunt beginnen.

Waarom? Meest comfortabele reismethode
Waarom met de trein naar Berlijn? De trein simpelweg de meest comfortabele reismethode. Vooral als je niet hoeft over te stappen zit je in de trein gewoon heerlijk ruim met je laptop en genoeg beenruimte. Je kunt even opstaan en zelfs wat gaan eten of drinken in het restaurant.


[AdSense-A]

Georganiseerd liften: Mitfahrgelegenheit

Wanneer je niet te vroeg kunt boeken en de trein daardoor wat duur geworden is, is meerijden met anderen een perfect alternatief. Zelf ben ik menig maal met anderen meegereden en ik bied zelf ook regelmatig een rit naar Nederland of Berlijn aan. Het leuke is dat je nieuwe mensen leert kennen en de ritjes vaak erg gezellig zijn.

Niet altijd 100% betrouwbaar
Een nadeel van georganiseerd liften naar Berlijn is dat je niet complete zekerheid hebt dat iemand ook werkelijk op komt dagen. Dit kan vervelende gevolgen hebben als je afspraken hebt gemaakt in Berlijn. Dit laatste nadeel kan wel bestreden worden: Bel de chauffeur altijd nog even op één dag voordat je van plan bent naar Berlijn te reizen. Zelf heb ik in de laatste 10 jaar ongeveer 3-4 keer het probleem gehad dat mensen niet op kwamen dagen (het percentage is dus klein).

Reizen Berlijn Mitfahrgelegenheit
Meerijden naar Berlijn (Afbeelding: fahrrueckt.de)

Websites 
Er zijn verschillende websites die lifters en chauffeurs met elkaar in verbinding zetten. Je kunt op zulke websites zelf een rit aanbieden maar ook op zoek naar iemand die op de gewenste datum richting het oosten gaat rijden. Daarbij bieden ze ook vaak de mogelijkheid aan om een chauffeur of lifter te beoordelen. Het is verstandig om hier op te letten want je wilt een betrouwbare en vriendelijke chauffeur. Zelf zoek ik altijd lifters via BlaBlaCar omdat deze site heel gebruiksvriendelijk is. De website neemt overigens wel een kleine vergoeding voor het “bemiddelen” maar daarvoor krijg je ook je geld terug wanneer de chauffeur niet komt opdagen.

Wanneer je echt gratis wilt zoeken naar lifters, kun je het beste op Facebook een berichtje achter laten in groepen als Nederlanders in Berlijn of Mitfahrgelegenheit Berlin – Niederlanden.

Waarom? Ook goedkoop op korte termijn!
Een groot voordeel van georganiseerd liften is dat je ook kort van tevoren nog een hele scherpe prijs kunt verwachten. Voor een ritje van Amsterdam naar Berlijn moet je ongeveer 30-35 Euro rekenen.


Ongeorganiseerd liften: Langs de weg

Wil je echt zo weinig mogelijk uitgeven bij het reizen naar Berlijn? Dan kan ongeorganiseerd liften jouw passende reismethode zijn. Laat je afzetten bij een tankstation langs de snelweg en gooi je charmes in de strijd bij de Oosterburen of Nederlanders die op weg zijn naar Duitsland.

Minder moeilijk dan verwacht
Wat ik van veel mensen meekrijg is dat deze optie gemakkelijker werkt dan verwacht. Veel mensen houden wel van wat extra gezelligheid en als je vriendelijk overkomt zul je snel een lift vinden. Toch zou ik voor de zekerheid rekening houden met een wat langere reistijd. Je kunt ook pech hebben en een hele dag van je leuke trip naar Berlijn verspillen. Als je slechts een weekendje vrij hebt is dit natuurlijk niet echt ideaal. Tijd is uiteindelijk ook geld.

Tip: Aan de Duitse Nummerborden kun je zien waar mensen vandaan komen. Begint het nummerbord met een “B” dan zijn dit de perfecte mensen om aan te spreken.

Liften als backpacker in Australie: Een echte roadtrain
Liften als backpacker in Australie: Een echte roadtrain

Waarom? Gratis naar Berlijn
Als je voldoende tijd hebt, kun je met deze methode natuurlijk geld sparen wat je tijdens je trip in Berlijn uit kan geven aan eten, drinken of stappen. Je levert echter wel veel tijd in en deze manier van reizen is niet voor iedereen weggelegd.


[AdSense-A]

Vliegen naar Berlijn

Het grote voordeel van vliegen naar Berlijn blijft natuurlijk de tijdwinst. Waar je met alle bovenstaande opties toch minstens 6-7 uur kwijt bent om naar Berlijn te reizen ben je met het vliegtuig in 50 minuten in de hoofdstad van Duitsland. Natuurlijk moet je daarbij nog wel (gemiddeld) 2-3 uur optellen voor het bereiken van het vliegveld en het inchecken en wachten. Toch kun je, zeker als je bijvoorbeeld in Amsterdam of Eindhoven woont, best veel tijd besparen door naar Berlijn te vliegen.

Vliegen naar Berlijn (afbeelding: Frankwatching.com)
Vliegen naar Berlijn (© Frankwatching.com)

Wanneer je goedkope vluchten naar Berlijn wilt boeken kun je het beste op internet op zoek gaan naar low-budget vliegmaatschappijen. Er zijn tegenwoordig voldoende websites die alle prijzen met elkaar vergelijken. Het is net als met de trein belangrijk dat je vroeg boekt en de tijd in het jaar heeft ook invloed op de prijs. Maar als je in een niet te populaire maand naar Berlijn wilt vliegen en je bent er vroeg genoeg bij, kun je al een enkeltje voor 25-40 Euro krijgen.

Waarom? De snelste reismethode naar Berlijn
Vliegen blijft de snelste reismethode, zeker als je bij een vliegveld in de buurt woont. Als je vroeg genoeg boekt, hoeft het nog niet eens zo duur te zijn ook.


Met de auto naar Berlijn

Hoe gunstig het reizen met de auto is, is natuurlijk altijd afhankelijk van het aantal passagiers en je auto. Een Hummer gebruikt een stuk meer benzine als een Nissan Micra. Het loont zich eigenlijk vooral als je met 2-3 vrienden naar Berlijn rijden kan, dan ben je voor 20 euro per persoon klaar (enkele reis). De totale Benzinekosten zullen meestal tussen de 60 en de 90 euro voor een enkele rit liggen. Als je met je vrienden naar Berlijn gaat is het natuurlijk ook gezellig om even bij te kletsen, muziek te luisteren en alvast plannen te maken voor je tijd in Berlijn.

Milieu-sticker verplicht in Berlijn?
Vergeet niet een milieusticker aan te schaffen wanneer je in de binnenstad van Berlijn wilt rijden. Het gaat hierbij niet alleen om parkeren, je mag er ook niet rijden. Wanneer je je afvraagt wat de binnenstad van Berlijn is kun je je aan de afbeelding hieronder orienteren. Je kunt de milieusticker bij de ANWB kopen of ook online bestellen. De kosten voor een sticker liggen bij 12,50€ en hij blijft geldig zolang je in dezelfde auto blijft rijden. Op internet is nog veel meer te lezen over de Milieusticker in Berlijn.

Milieusticker Berlijn
Het gebied waar de milieusticker in Berlijn verplicht is (© milieustickervoorduitsland.nl/)

Parkeren in Berlijn
Als je dan de verplichte milieusticker hebt, kun je overal in de binnenstad rijden en parkeren. Vaak is het op best wel centrale plekken in Berlijn nog steeds gratis en de parkeerkosten liggen sowieso een stuk lager als in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld rondom Treptower Park nog steeds gratis parkeren, ook al ben je daar heel dichtbij het leuke stadsdeel Friedrichshain.

Voorkom een boete van meer dan 100 Euro en zorg dat je een milieusticker aanschaft als je in de binnenstad van Berlijn wilt rijden.

Er staan in Berlijn genoeg mooie auto's te koop op straat (© Finanztip.de)
Er staan in Berlijn genoeg mooie auto’s te koop op straat (© Finanztip.de)

Nuchter naar huis!
Hou bij het reizen met de auto wel in de gaten dat er iemand terug moet rijden. Vaak moet je rond 11.00 je hostel uit en ook in Duitsland kennen ze ook de alcoholtest. Daarom zou ik eerder aanraden om je koffers nog een paar uurtjes in de auto te leggen en nog even te genieten van de stad en tegelijkertijd te ontnuchteren. Als je nog op zoek bent naar een activiteit voor de zondag: Mauerpark is op zondag bijvoorbeeld heel tof en ook Escape Games of een middagje Welness zijn altijd de moeite waard voordat je vakantie voorbij is.

Waarom? Flexibel op heen- en terugreis
De auto is vooral een fijne optie als je flexibel wilt blijven. Zowel op de heen als terugreis kun je zelf bepalen wanneer je wilt vertrekken. Met wat vrienden is het daarnaast nog gezellig en goedkoop ook.


[AdSense-A]

Conclusie

Het ligt dus erg aan je voorkeuren welke optie je het beste kunt nemen als je van plan bent naar Berlijn te reizen. Wanneer je voor prijs gaat kan je het beste voor liften gaan, wanneer je van comfort houdt kan je het beste kiezen voor de trein. Het ligt er ook heel erg aan hoe vroeg je wilt gaan boeken, als het lastminute is zou ik misschien gaan liften of een auto proberen te regelen maar als je nu al weer dat je over 3-4 maanden in Berlijn wilt zijn, kun je prima een ticket voor de trein of het vliegveld boeken.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

2 Comments

 1. Vraagje over parkeren in Berlijn: Kent men in Berlijn ook P+R parkeerplaatsen (gratis parkeren en dan verder reizen met openbaar vervoer)? Ik verblijf binnenkort in een mooi hotel in hartje Berlijn maar vind de parkeerkosten van ruim 18 euro per dag nogal aan de hoge kant…
  Johan.

  • Job Reply

   Hallo Johan,

   zover ik weet zijn er niet echt georganiseerde P+R-plekken omdat er gewoon nog heel veel plekken in en vooral net buiten de ring zijn waar je gratis kan parkeren. Dus als u gewoon een plekje niet te ver van een station zoekt, werkt het precies zo als een P+R.

   Succes ermee!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.