Als mensen het over het nachtleven van Berlijn hebben, hebben ze het meestal over clubs als de Berghain en Watergate. Het is jammer dat de club Sisyphos vaak over het hoofd gezien wordt, want het is sinds 2008 één van de beste clubs in Berlijn.

Sisyphus Club

De Sisyphos ligt 2 kilometer oostelijk van Station Ostkreuz. De club is te herkennen aan de beroemde ingang met de twee eenden (zie foto). Het is meteen herkenbaar wanneer er een feest gaande is want dan staat er meestal een rij van meerdere honderden meters. De Sisyphos staat ook bekend om zijn open-airs en extreem lange feesten: Zo was er recentelijk weer een feestje dat vrijdag begon en tot woensdag doorging: Non-stop met slechts één keer entree betalen.

De beroemde ingang van Club Sisyphos
De beroemde ingang van Club Sisyphos

Hammahalle & Dampfer

Een reden dat de club Sisyphos zo populair is, zijn de veelzijdige floors. De twee grotere dansvloeren zijn binnen te vinden en heten Hammahalle en Dampfer. Hier kun je heerlijk opgaan in muziekstijlen als techno, house en electro. Grote namen als Daft Punk en Anja Schneider hebben in de laatste jaren opgetreden in deze Berlijnse techno-club.

Open-Air Tuin

Dan is er nog de grote tuin die perfect past bij een heerlijke open air op een warme zomerdag. Mensen kopen een ticket in de avond en blijven overdag lekker hangen en genieten van het zonnetje en de gezelligheid. Je kunt samen dansen maar er is ook meer dan genoeg ruimte om te chillen. De zon gaat op en de zon gaat onder: Je raakt gevangen in het moment en wilt niet meer naar huis.

De open-air tuin van de Sisyphos
De open-air tuin (© Jedentageinset)

De beste live sets in de Sisyphos

DJs willen graag in een club als Sisyphos draaien. Dit soort clubs zijn een hele gave ervaring die een beetje te vergelijken is met een Duits dance-festival. Daarnaast weten DJs ook dat ze veel aandacht op Soundcloud en social media gaan krijgen als ze een liveset in de Sisyphos neerzetten. Hierdoor hebben veel bekende DJs wel interesse om in deze club te gaan draaien. Hier zijn onze 5 favoriete livesets in de Sisyphos die een beeld geven hoe gaaf een feestje in deze club in Berlijn kan zijn:

 1. Thomas Schumacher b2b Victor Ruiz (Mei 2018)
 2. Lexer on Sisyphos Strand (Augustus 2018)
 3. Mike Book & Daniel Jaeger (September 2020)
 4. Mikah in Dampfer (November 2021)
 5. Jan Oberlaender – Nichtgeburtstag (Oktober 2017)
Nog een impressie van de Sisyphos
Nog een impressie van de Sisyphos (© Sisyphos)

Veelgestelde vragen

Als je de Sisyphos in Berlijn nog nooit hebt bezocht, heb je misschien nog enkele open vragen. Aangezien we al eerder in de club zijn geweest, zullen we proberen ze te beantwoorden.

Hoeveel mensen passen er in de Sisyphos?

In totaal passen er in deze club ongeveer 1500 bezoekers tegelijk.

Binnenkomen in de Sisyphos: Hoe zorg je ervoor niet afgewezen te worden?

Feit is dat de Sisyphos te populair is voor zijn capaciteit. Dit betekent dat een enorm aantal mensen niet binnen zullen komen. Als je je kansen wilt vergroten, moet je passen in het nachtleven van Berlijn. Draag donkere kleding, kleed je niet te veel en zorg dat je weet welke dj’s er draaien. Kies ook verstandig het tijdstip van aankomst (zie volgende vraag).

Waarom zijn Berlijnse uitsmijters zo onvriendelijk?

Het internet staat vol met recensies over onvriendelijke uitsmijters in Berlijn. Sisyphos is hier geen uitzondering. De reden dat uitsmijters vaak onvriendelijk zijn, is omdat ze niet met je willen discussiëren. Als je elke avond duizenden mensen moet afwijzen, zul je op zoek gaan naar manieren die het meest effectief zijn. Mensen op een vriendelijke manier afwijzen leidt tot veel meer discussies. Dus schudden ze gewoon hun hoofd of zeggen “not tonight” en proberen ze zich weg van elke discussie te houden. Het is ongewoon voor Nederlanders maar het maakt deel uit van het nachtleven in Berlijn.

Wat is de beste tijd van de dag om de Sisyphos te bezoeken?

Als je de kans om in de Sisyphos te komen wilt vergroten, moet je de tijd van aankomst verstandig kiezen. Kies een moment van de dag waarop niet veel andere mensen gaan feesten. Er staat ook een rij voor de Sisyphos om 6.00 uur in de morgen, maar die is niet zo lang als de rij om 3.00 uur. Het kan ook slim zijn om al overdag naar binnen te gaan (bijv. lunchtijd), een stempel te halen en later terug te komen.

Hoeveel kost de entree van de Sisyphos?

Meestal kost de ingang van de Sisyphos ongeveer 15-20€. Er zijn feestjes die duurder zijn en kunnen oplopen tot 20-25€. Vergeet niet dat deze feesten vaak meerdere dagen doorgaan en dat je maar één keer entree betaalt omdat je dan een stempel hebt.

Hoe bereik je de Sisyphos?

Vanaf station Ostkreuz is het ongeveer 2km lopen naar de Sisyphos. Met een drankje in je hand en wat vrienden komt dit wel goed. Als je niet wilt lopen, kunt je een taxi nemen (ongeveer € 10 vanaf Ostkreuz) of tram 21 nemen en uitstappen bij station Gustav-Holzmann-Straße.

Sisyphos in 2012
Sisyphos in 2012

Samenvatting: Weerspiegeling voor het nachtleven van Berlijn

De eerste keer dat ik de Sisyphos bezocht was in 2012. Ik woonde nog niet zo lang in Berlijn en we kwamen al om 1 uur ‘s nachts aan. In het begin waren er ongeveer 20 mensen en we begonnen ons af te vragen of dit echt de beroemde Sisyphos Club was waarover ons was verteld. Pas rond 4 uur in de ochtend werd het drukker en plotseling explodeerde het feest. Het feest duurde 48 uur en het was een van de beste feesten die ik tot nu toe in Berlijn heb meegemaakt. Naar mijn mening is de Sisyphos net wat meer de moeite als clubs als About:Blank, Watergate en Ritter Butzke en het is echt een goed voorbeeld van het nachtleven van Berlijn.

Naam: Sisyphos Club
Adres: Hauptstraße 15
Muziek: techno
Entree: 15-20 €
Bier: 3,50€
Website: sisyphos-berlin.net

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

4 Comments

 1. 1 woord: aweome! Sisyphos is heerlijk om te afteren op een zonnige zondagmiddag. Ze hebben dan wel een streng deurbeleid tegen toeristen. Duits is zeker gewenst! Job, i love your blog!

  • Enjoy-Berlin Reply

   Bedankt voor je leuke reactie Mees! Ik ben ook groot fan van de Sisyphos, zeker nu de zon weer begint te schijnen. Jij hebt ook een leuke blog trouwens :)

  • Streng deurbeleid? Duits gewenst?
   Nope!
   Ben er als (Engels sprekende) Nederlander gewoon binnen gekomen op een zaterdag-nacht,
   prime-time. Zelfs nog een gemoedelijk praatje gehouden met de deurmannen.

   • Enjoy-Berlin Reply

    Fijn dat het geen probleem was om binnen te komen!

    Helemaal mooi dat je de club nog even hebt kunnen zien want de Sisyphos is helaas wel gesloten op dit moment. Er zijn onderhandelingen en de kans bestaat dat hij in 2014 weer open gaat maar niets is zeker…

    Ik zal proberen dit artikel up to date te houden!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.