Een deel van de populariteit van Berlijn komt voort uit het feit dat de prijzen in verhouding met Nederland gewoon heel aangenaam zijn. Je kunt er voor ongeveer tien euro van een uitgebreide maaltijd (inclusief drankje) genieten en ook kroegen en clubs zijn in verhouding met steden als Amsterdam, Barcelona, Londen en Parijs erg betaalbaar.

Ook in Berlijn verschillen de prijzen!

Het zal echter geen verassing zijn, dat ook in Berlijn de prijzen enorm kunnen verschillen. Per gebied, restaurant, club en activiteit kun je vaak uit verschillende aanbieders kiezen en precies daarom schrijven wij artikelen zoals de beste hamburgers en vermelden daar ook de prijs. Als bezoeker van een grote stad is het niet altijd makkelijk om geld te sparen.

Precies om deze reden hebben we in dit artikel nog enkele algemene tips op een rijtje gezet voor een goedkope vakantie in Berlijn.

1. Kies de juiste omgeving

Zoals hierboven al aangegeven, zijn er delen van Berlijn waar de prijzen een stuk hoger zijn. In principe kun je in Berlijn dezelfde regel aanhouden als in veel andere grote steden: Rondom toeristische attracties zijn de prijzen altijd hoog. Daar weten de restaurants, bars en kroegen dat de mensen slechts één keer komen. Verder is het oosten van Berlijn een stuk goedkoper als het westen. Kreuzberg, Neukölln en Friedrichshain zijn wat erg goed betaalbare buurten in Berlijn.

Een typisch beeld in Berlijn-Kreuzberg
Een typisch beeld in Berlijn-Kreuzberg

2. Kies de juiste tickets voor het openbaar vervoer

Er zijn verschillende tickets te verkrijgen voor het openbaar vervoer in Berlijn. Een normaal kaartje is 2 uur geldig maar mag niet voor de heen en terugweg gebruikt worden. Wat een hoop moeite en geld spaart, is een weekend of dagkaart kopen. Op de BVG-Website kun je meer informatie vinden over de verschillende tarieven van de organisatie achter het openbaar vervoer in Berlijn. Hieronder staan alvast enkele treinkaartjes in Berlijn onder elkaar weergegeven:

 • Einzelfahrschein: De meeste mensen zullen gebruik maken van een normaal ticket. Dit ticket is 2 uur geldig en kost 2,80€. Wanneer je slechts één of twee keer met de trein reist is dit geen slechte keus maar er zijn alternatieven.
 • Kurzstrecke: Het “korte-afstandticket” koste slechts 1,70€ en is geldig voor de afstand tussen drie Haltes/stations. Wanneer je dus niet ver weg hoeft kun je beter dit kaartje kopen.
 • Tageskarte: Een dagkaart is geldig op de dag van afstempelen tot de volgende ochtend 03.00. Het ticket kost 7€ dus wanneer je meerdere attracties gaat bekijken is dit een slimme oplossing.
 • Kleingruppen-Tageskarte: Wanneer je met een kleine groep reist, kun je een speciaal ticket kopen wat 19,90€ kost voor 2-5 personen. Bij twee personen dus niet persé gunstig maar met zijn vijfen zeker de moeite waard.

Berlin Welcome Card & CityTourCard
Naast de bovenstaande opties om geld te besparen kun je ook nog speciale toeristentickets kopen. Neem bijvoorbeeld de CityTourCard of de Berlin WelcomeCard kiezen. Naast gratis reizen krijg je bij dit ticket korting op 50 toeristische attracties. Je kunt een kaart voor 2 tot 6 dagen kopen en de prijs wordt natuurlijk aantrekkelijker als je meerdere dagen kiest. Op de link hierboven kun je de verschillende prijzen van deze kaarten zien.

Berlin Welcome Card & de CityTourCard
Berlin Welcome Card & de CityTourCard

3. Kies de juiste plek om te overnachten

Wanneer je enkele nachten in Berlijn blijft overnachten, kan het natuurlijk best veel geld sparen als je een voordelige accommodatie weet te vinden. Wanneer je de eerste keer naar Berlijn komt zul je misschien graag in het midden van de stad verblijven maar dit is in principe voor de meeste bezoekers overbodig. De meeste toeristen vermaken zich juist heel goed in gezellige buurten net wat verder van het centrum. Je kunt bijvoorbeeld in Lichtenberg, Weißensee of Biesdorf verblijven en nog steeds binnen 20 minuten in de stad zijn. Aangezien je die rit slechts 2-4x per dag gaat maken, is dat goed te overleven.

Als jonge reiziger zou ik er daarnaast altijd voor kiezen om in een hostel te verblijven. Hier maak je snel nieuwe contacten en de prijzen zijn vaak erg gunstig. Maar ook hotels zijn al vanaf 25 euro per nacht te verkrijgen in Berlijn. Waar je ook boekt: Kijk eerst even op internet rond en vergelijk de prijzen van de verschillende aanbieders.

Het openbaar vervoer in Berlijn
Het openbaar vervoer in Berlijn

4.Reizen naar Berlijn

Naast het transport in Berlijn zelf kun je ook flink wat besparen op de reis van Nederland naar Berlijn. Eerder schreef ik al een artikel met tips voor het reizen naar Berlijn. Daarom gaat het vooral om de verschillende reismethoden en welke uiteindelijkh het meest goedkoop is. De kans bestaat dan natuurlijk ook dat je 12 uur in een bus moet zitten. Wanneer je liever comfortabel naar Berlijn komt reizen houdt is het vooral aan te raden om je goed te laten adviseren en veel te vergelijken. Bij de trein kun je de NS en de Deutsche Bahn met elkaar vergelijken en ook de verschillende vliegmaatschappijen verschillen enorm van prijs. Je kunt zelf op zoek gaan naar de beste prijs of natuurlijk hulp inschakelen van een ervaren aanbieder als Jong Intra Vakanties. Vergeet niet dat je best veel tijd verliest als je enorm moe in Berlijn aankomt, dit is zeker voor een weekendje erg zonde.

5. Maak gebruik van korting

Ook in Berlijn krijg je op veel attracties korting als je student bent of als je ouder dan 65 jaar bent. Neem hiervoor dus wel een bewijs mee want de Duitsers zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen. Het kan al snel 30-50% verschil maken als je als “ermäßigt” in dergelijke attracties mag dus het is zeker de moeite waard. In sommige gevallen heb je ook andere kortingen zoals groepskortingen of familie-kortingen. Het beste is altijd even de website checken van de attractie: Vaak zijn online-tickets ook goedkoper!

6. Ga vroeger stappen dan de rest

Het gaat in Berlijn allemaal om cool en hip zijn maar ik heb ook nog een tip om geld te besparen tijdens het stappen in Berlijn. Bij veel clubs in Berlijn kan namelijk geld bespaart worden op de entreeprijs. Het enige wat je hiervoor moet doen is voor middernacht in de club aankomen. Uit mijn hoofd weet ik dat in ieder geval de Rosi’s, Matrix, Crack Bellmer deze regeling hanteren. Uiteindelijk geef je natuurlijk wat meer geld uit voor drankjes maar dat heb je zelf in de hand.

Hopelijk helpen deze tips om je een betaalbare trip naar Berlijn te laten hebben. Het geld wat je niet uitgeeft moet je natuurlijk wel apart leggen voor je volgende trip naar Berlijn! Wanneer je zelf nog tips hebt om geld te besparen in Berlijn, laat het me dan even weten!

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

2 Comments

 1. Hallo,

  Wegens een geannuleerde Ryanairvlucht zit ik met een hotelkamer waar ik niets mee kan doen.
  Hotel Scandic Kerfürstendamm. Ken jij iemand die ik hier plezier mee doe? 142 euro
  3-5 januari.
  4 personen (dubbel bed en stapel bed)
  Zelf ga ik naar Motel One van 30/12 tot 1 januari.

  Sigrid

  • Job Reply

   Hoi Sigrid,

   sorry voor de late reactie, we waren afgelopen weken in Nicaragua.

   Ik zal even rondvragen in mijn vriendengroep, maar zo kort na Oud en Nieuw schat ik de kans niet zo groot in.

   Succes ermee!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.