Bij een groot deel van de Nederlandse bevolking is het bekend dat auto’s in Duitsland goedkoper zijn. Hierdoor besluiten intussen best wel wat Nederlanders een auto in Duitsland te kopen omdat ze er een hoop geld mee sparen. Wanneer je een auto in Berlijn wilt kopen of een auto uit Duitsland wilt importeren, kan dit artikel je met enkele tips op weg helpen.

Wil je een auto in Berlijn kopen? Scroll dan meteen verder naar onder.

Waarom zijn auto’s goedkoper in Duitsland?

Als belangrijkste reden waarom mensen een auto in Duitsland willen kopen is het prijsverschil. Je kunt al snel 30% op de inkoopprijs sparen als je een auto uit bijvoorbeeld Berlijn koopt. Waarom is dit eigenlijk het geval?

  • In Duitsland worden vaker nieuwe auto’s gekocht en zijn auto’s over het algemeen luxer uitgerust. Hierdoor zijn vooral gebruikte auto’s , die wel zeer compleet zijn, goedkoop te verkrijgen.
  • De Duitse markt is gigantisch, waardoor er ook veel meer verschillende aanbieders van elke merk en type auto te vinden zijn. Hierdoor is de keus groter en kun je een scherpere prijs vinden.
  • Omdat er veel autobedrijven in Duitsland gevestigd zijn, zijn er ook veel proefrit-auto’s en auto’s die door medewerkers korte tijd gereden worden. Deze auto’s worden dan weer verkocht en zijn natuurlijk in topstaat.
Enkele Duitse Automerken (© www.intermobil-berlin.de)
Enkele Duitse Automerken (© www.intermobil-berlin.de)

Hoe ouder de auto, hoe minder BPM je moet betalen

Als je een auto naar Nederland wilt importeren, moet je er wel rekening mee houden dat je BPM (Belasting personenauto’s en motorrijtuigen) moet betalen. Gunstig is het echter, dat op oudere auto’s minder BPM betaald hoeft te worden. Dit betekent dat een auto van 9 jaar en ouder bijna gratis in te voeren is maar een auto die minder dan een halfjaar oud nog best veel geld kosten. Daarom is het verstandig om vooral wat oudere auto aan te schaffen wanneer je een auto uit Duitsland wilt importeren. Het verschil in prijs schijnt op te kunnen lopen tot 30%. Wanneer je de auto uiteindelijk in Nederland wilt gaan rijden moet je wel rekening houden met BPM (belasting personenauto’s en motorrijtuigen). Hiervoor geldt dat hoe nieuwer de auto is die je wil importeren, hoe minder aftrek je krijgt.

Auto-Onderdelen voor oudere auto’s

Wanneer je een oudere auto naar Nederland wilt importeren moet je natuurlijk goed oppassen dat de auto die je in Duitsland koopt geen mankementen heeft. Maak altijd een proefrit en investeer eventueel liever wat geld in een controle als je echt zeker wilt zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat je bewust een goedkopere auto met wat problemen wilt kopen om vervolgens op te knappen in Nederland. Het voordeel hierbij is dat ook de auto-onderdelen in Duitsland ook goedkoper te krijgen zijn als in Nederland. Dit heeft ook weer met de overvloed aan auto’s te maken. Een bedrijf wat hier goed gebruik van maakt is Auto-Onderdelenexpert: Omdat ze zowel in Duitsland als Nederland auto-onderdelen aanbieden zijn de prijzen hier erg scherp.

Het kan extra geld sparen als je zelf een auto kunt repareren (© Bild.de)
Het kan extra geld sparen als je zelf een auto kunt repareren (© Bild.de)

Waarom een auto in Berlijn kopen?

Al ligt Berlijn niet echt om de hoek en zijn er zeker steden waar je sneller heen kunt rijden, toch zijn er enkele voordelen om een auto in Berlijn te kopen:

  • Een studie van RTLnext heeft bewezen dat er vooral in Berlijn veel goedkope auto’s te krijgen zijn (meer info).
  • Je kunt het bekijken van een auto in Berlijn heerlijk combineren met een weekendje weg. Zo kun je op gemak de auto testen en als je met het vliegtuig bent gekomen meteen naar huis rijden.
  • Er zijn verschillende plekken in Berlijn waar je veel tweedehands-auto’s kunt vinden. Als je dus lekker van de stad aan het genieten bent, kun je maar zo je droomauto tegenkomen. De meeste van zulke auto’s kun je in het oosten vinden, vooral in Kreuzburg en Neukölln.
Er staan in Berlijn genoeg mooie auto's te koop op straat (© Finanztip.de)
Er staan in Berlijn genoeg mooie auto’s te koop op straat (© Finanztip.de)

Exclusieve auto’s in Berlijn

Als je wat meer te besteden hebt en op zoek bent naar erg exclusieve auto’s, kun je eens een kijkje gaan nemen in de Classic Remise. Hier staan honderden hele bijzondere auto’s te koop en ook al wil je geen auto kopen zul je hier als autoliefhebber een hele leuke middag hebben. Van Lamborghinis tot Ferrari’s en van Porche tot bijzondere oldtimers, je kunt ze hier allemaal vinden. Deze review van Classic Remise zegt wel genoeg over de populariteit van deze locatie in Berlijn.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.