Dat Berlijn een populaire stad is komt op deze blog regelmatig genoeg naar voren. Veel Nederlanders kiezen er dan ook voor de stad meerdere keren per jaar te bezoeken. Voor sommige is dit echter niet voldoende en daarom emigreren ze en worden full-time Berliner. Prachtig natuurlijk, maar de volgende stap is vaak het zoeken naar een baan in Berlijn en dat gaat niet iedereen even goed af. Daarom hebben we in dit artikel enkele tips voor werkzoekende op een rijtje gezet.

Emigreren naar Duitsland

De laatste jaren emigreren veel Nederlanders naar omliggende landen als Belgie en Duitsland. In de zomer van 2015 woonden bijna een half miljoen Nederlanders in een ander land. Van deze emigranten woonden meer dan 20% (112 duizend) geregistreerde Nederlanders in Duitsland (bron). Vanzelfsprekend woont een groot deel van deze Nederlanders in het Westen van Duitsland maar ook Berlijn is erg populair. In dit artikel richten we ons op deze laatste groep mensen en vatten enkele tips samen voor mensen die op zoek zijn naar werk in Berlijn.

Verschillen met Nederland

De landen Nederland en Duitsland verschillen niet heel erg van elkaar maar er zijn toch wel een aantal verschillen waarmee je rekening moet houden als je in Berlijn wilt komen werken en wonen.

Autoriteit
Duitsland staat bekend als een land waar meer autoriteit op de werkvloer heerst. Nederlanders gaan al snel zeer vrij met elkaar om maar dat is bij onze oosterburen niet (altijd) het geval. Zeker als je met oudere collega’s te maken hebt is het verstandig om in het begin de kat uit de boom te kijken en veel respect te tonen.

Duzen
Darf ich Sie duzen? Dit betekent dat je iemand om toestemming vraagt om diegene vanaf dat moment te tutoyeren. In Nederland doe je dit vaak op gevoel maar in Duitsland kun je klanten en oudere collega’s pas tutoyeren(duzen) wanneer je hiervoor toestemming gevraagd hebt.

duzen
Duzen of niet? (© miss-verstaendnis.com)

Verwachtingen salaris
Aangezien Berlijn zo populair is, is het voor bedrijven in de meeste branches niet moeilijk om werknemers te vinden. Daarbij komt dat Berlijn ook niet erg ver van de Poolse grens ligt en veel bedrijven daar ook goedkope krachten vandaan kunnen halen. Deze twee, plus nog enkele andere factoren, zorgen ervoor dat de lonen in Berlijn over het algemeen iets lager dan in Nederland. Als je dus in een sollicitatiegesprek zit, is het verstandig hier rekening mee te houden. Soms kan het ook verstandig zijn om iets lager in te zetten qua positie: Beginnen als Trainee en jezelf bewijzen is een weg die velen van ons moeten bewandelen.

Engels of Duits spreken
Hast du mein Kartoffel gesehen? Voordat je een sollicitatiegesprek hebt is het handig om te weten welke talen er van je verwacht worden. Duitsers spreken niet altijd zo goed Engels als Nederlanders. Daarom kan het aan te raden zijn om eerst een cursus Duits te doen voordat je een sollicitatiegesprek bezoekt.

Afhankelijk van de generatie
Dit klinkt allemaal vrij streng maar de punten hierboven gelden gelukkig hoofdzakelijk voor de oudere generatie in Duitsland. De jongere generatie spreekt beter Engels en hangt ook niet zoveel aan oude principes als autoriteit en hierarchie. Er zijn daarom ook veel branches waar het er allemaal wat vrijer aan toe gaat en je minder bang hoeft te zijn voor bovenstaande punten. Enkele branches waar de leeftijd voorbeelden zijn Online Marketing, Horeca en ook de creatieve sector.

De verwachtingen en de realiteit
De verwachtingen en de realiteit (© img0.joyreactor.com)

Een baan zoeken in Berlijn

Nu weet je waar je op moet letten als je wilt werken in Berlijn maar nu moet je ook nog een baan vinden. Persoonlijk zou ik op erg veel advertenties reageren en veel sollicitatiegesprekken aangaan. Deze gesprekken zijn namelijk erg leerzaam en je wordt ook beter naarmate je meer gesprekken gevoerd hebt. Daarbij zie je ook meerdere Duitse bedrijven van binnen en kom je eens in andere hoeken van de stad. Hier zijn enkele methodes om werk te vinden in Berlijn:

Websites
Er zijn op internet enorm veel websites te vinden waar je banen over de hele wereld kunt vinden. Het principe is bij de meeste hetzelfde maar sommige zijn naar mijn mening net wat gebruiksvriendelijker. Zelf heb ik veel interessante banen bij Jozoo kunnen vinden. Je kunt echter ook op de websites van grote bedrijven kijken, sommige daarvan zetten namelijk alleen advertenties op hun eigen website.

Facebook
Ook Facebook wordt enorm veel gebruikt om banen in Berlijn te vinden. Je kunt de zoekfunctie gebruiken of je aanmelden bij verschillende groepen als Jobs in het Nederlands in Berlijn. Ook kun je natuurlijk een oproep plaatsen en hopen dat één van je vrienden iets weet of in de aanbieding heeft.

Op zoek naar een baan in Berlijn
Op zoek naar een baan in Berlijn (© chip.de)

Andere methodes
Er zijn natuurlijk nog genoeg andere methodes: Je kunt het op de persoonlijke manier doen en gewoon bij bedrijven of filialen binnenlopen. Het voordeel daarbij is dat je meteen kunt overtuigen met je charmes. Als je het oldschool wilt aanpakken kun je natuurlijk ook in de krant kijken. Toch zou ik persoonlijk het internet wel gebruiken omdat je hier een gigantisch overzicht hebt in een paar muiskliks.

Samengevat

Werk vinden in Berlijn is niet altijd makkelijk en er zijn best wat dingen die je in je achterhoofd moet houden. Zoals aangegeven is het soms verstandig om iets lager in te zetten en te solliciteren als trainee of stagiaire. Zelf ben ik in 2012 ook als stagiaire begonnen. Je kunt natuurlijk ook langer geduld hebben en hopen dat er iets voorbij komt, maar pas wel op dat er geen gigantisch gat in je CV komt te zitten.

Mocht je nog vragen hebben over werken in Berlijn, laat dan even een reactie achter!

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.