“Schuhe aus bitte” zegt de vrouw achter de kassa bij de Ritter Butzke. Ich vraag beleefd: Bitte? en zij hoort aan mijn accent dat ik geen Duitser ben, vervolgend zegt ze: Take off your shoes please. Ik weet nog steeds niet of ik het goed verstaan heb maar zie mijn buurman zijn schoenen uit doen dus ik volg braaf het bevel op. Vijf minuten later sta op mijn blote voeten te housen op het rode tapijt van de Ritter Butzke.

Shoeless

De situatie hierboven beschrijft mijn eerste bezoek aan de Ritter Butzke. Het bleek toen, in de zomer van 2012, een speciaal feestje te zijn die onder de naam Shoeless bekend staat. Naast Shoeless worden er in de Ritter Butzke regelmatig originele feestjes georganiseerd en deze club in Kreuzberg past dan ook perfect in het creatieve uitgaansleven van Berlijn. Ondanks het feit dat de club nu een bekende naam is, heeft de Ritter Butzke best een bijzondere geschiedenis.

Ritter ButzkeEén van de zalen (copyright: gruenderszene.de)

Club Ritter Butzke

In Februari 2007 wordt de naam Ritter Butzke voor het eerst op de straten van Berlijn gefluisterd. De eerste periode is de Ritter Butzke een echte Berlijnse underground-club en worden er feestjes gegeven voor een select publiek. Door een anonieme tip verdwijnt de club een korte periode van de radar om vervolgens in Oktober 2009 de Ritter Butzke officiel te heropenen. Sindsdien is de club niet meer underground te noemen: Wekelijks stromen zowel toeristen als inwoners van Berlijn naar de Ritter Butzke om een mooie avond te hebben.

Ritter ButzkeDe grote zaal van de Ritter Butzke (Copyright: Facebook Ritter Butzke)

Sterke Line-Up

De reden dat de Ritter Butzke goed bezocht wordt zit hem in verschillende oorzaken. Ten eerste is de club qua uitstraling en setting echt de moeite waard. De club oogt erg huiselijk en de één van de zalen heet niet voor niets Living Room. Naast een leuke setting heeft de Ritter Butzke ook een erg sterke Line-Up. Dat is natuurlijk altijd subjectief, maar grote namen als Oliver Koletzki, Alle Farben, Niconé  en Tiefschwarz gaven in de Ritter Butzke al sterke optredens weg.

In de maandelijkse party-agenda komen dan ook regelmatig feestjes in de Ritter Butzke naar voren.

Ritter Butzke entranceDe ingang van de Ritter Butzke

Praktische informatie over de Ritter Butzke

De prijzen in de Ritter Butzke zijn redelijk te noemen, je betaald voor een  biertje 3 Euro (Pilsner Urquell). Verder varieert de entree een beetje maar ligt normaal gesproken tussen de 10 en 15 euro. Persoonlijk vind ik het deurbeleid niet erg lastig voor Berlijnse begrippen maar ik lees op internet dat er wel mensen zijn die moeite hebben om binnen te komen. Een aanrader is altijd om vroeg te gaan en te zorgen dat je in kleine groepjes van jongens en meisjes naar binnen gaat, uitsmijters houden niet van grote groepen en niet van teveel jongens.

Ritter Butzke BerlijnDe gave setting van de Ritter Butzke!

Zoals aangegeven is de Ritter Butzke gelegen in het stadsdeel Kreuzberg. Vanaf Alexanderplatz kan je de u8 richting Hermannstraße nemen en uitstappen bij Moritzplatz. Van daaruit loop je via de Oranienstraße de Lobeckstraße in en daar vind je de Ritter Butzke. Onderaan dit artikel kun je alle informatie over deze club nog een keer onder elkaar terugvinden.

Samengevat

De Ritter Butzke is voor zowel toeristen als inwoners van Berlijn zeker de moeite waard. De echte Berlijnse underground-feestgangers zullen misschien niet meer precies vinden wat ze zoeken maar voor de overige mensen is deze club zeker geschikt voor een leuke avond. In de zomer kun je in de tuin ook geweldige feestjes hebben en in de winter kun je genieten van de sterke line-up.

[row][column width=”50%”]DJ outside Ritter Butzke Berlijn[/column][column width=”50%”]Outside Ritter Butzke Berlin[/half][/row]Buiten staat een Auto die omgebouwd is tot een DJ-Booth

Wanneer je meer wilt lezen over de toekomstige feestjes kun je terecht op de website of de facebook van de Ritter Butzke. Ook kun je een kijkje nemen op de Soundcloud als je een beetje in de stemming wilt komen voor een stapavond in Berlijn.

Naam: Ritter Butzke
Adres:
Ritterstraße 24-26
Openbaar Vervoer: U8 (Moritzplatz)
Entree: 10-15 €
Bier: 3 € (Pilsner Urquell)
Shots: 2,50 €

[google-map-v3 width=”450″ height=”300″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Ritterstrasse 26, Berlijn{}beergarden.png{}Shoeless in de Ritter Butzke” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.