Sri Lanka is een perfecte bestemming om enkele weken te backpacken. Omdat het land qua oppervlakte ongeveer zo groot is als Nederland en België samen kun je een groot deel van de highlights in korte tijd bezichtigen. Hierdoor kun je genieten van een betaalbare vakantie met zeer veel afwisselende activiteiten. In dit backpacker-reisverslag kun je lezen hoe onze twee weken in Sri Lanka in Oktober er uitgezien hebben. Naast beschrijvingen van de dagen en veel foto’s kun je tussendoor handige informatie en insider-tips vinden.

img_1433
Welkom in Sri Lanka!

Dag 1: Aankomst (Bandaranaike – Colombo)

Wanneer je naar Sri Lanka vliegt, land je op het vliegveld Bandaranaike. Dit vliegveld ligt op ongeveer 32km afstand van de hoofdstad Colombo. Dit klinkt als een kleine afstand maar dit is meteen de eerste les die je leert in Sri Lanka: Reizen kost veel tijd. Het busje deed over de afstand tussen Bandaranaike en Colombo ongeveer twee uur. Wanneer je overdag aankomt kun je “gewone” bussen nemen maar omdat wij pas na 20.30 arriveerden moesten we een soort kleiner privé-busje nemen. De kosten hiervoor waren 250 rupees per persoon (1,75€) dus niets om je druk over te maken. In Colombo zijn we bijna meteen gaan slapen omdat we de volgende dag op tijd met de trein richting het zuiden wilden reizen.

Dag 2: De trein in Sri Lanka

Als je het mij vraagt is de trein één van de mooiste attracties van Sri Lanka. Dat klinkt misschien vreemd maar omdat de trein in Sri Lanka langs het strand, door de  bergen en dwars door de natuur rijdt, heb je een prachtig uitzicht. Je slaat twee vliegen in één klap omdat je je volgende bestemming bereikt en ook genieten kunt van het land. Onze eerste treinreis ging richting Bentota en duurde ongeveer 2 uur. Als je kunt kiezen zou ik aanraden om een express-trein te nemen want deze stoppen niet op elk station. Verder heb je 3 verschillende klassen in de trein in Sri Lanka: Persoonlijk vond ik zelfs de 3e klasse prima te doen. Kosten zijn ongeveer 1 euro voor meerdere uren reizen.

Treinreizen Sri Lanka
Treinreizen in Sri Lanka

Dag 3: Bentota

Bentota is een strandplaatsje ongeveer 80km onder Colombo. Veel toeristen vluchten richting het zuiden omdat je hier relatief snel met een cocktail in je hand op het strand kan liggen. In Bentota zijn naast enkele grote hotels ook een aantal schattige accommodaties te vinden: Wij sliepen in een leuke cabanna op loopafstand van het strand (20€ per nacht). In Bentota kun je een leuke markt bezoeken (alleen op maandag) en natuurlijk is het heerlijk om op het strand te zijn. Omdat de Bentota Ganga door dit stadje loopt kun je ook een leuke boot-tour maken. Wij zagen tijdens deze trip slangen, veranen, apen en enkele krokodillen (kosten 10€).

Veraan Sri Lanka Bentota
Tijdens onze boottour in Bentota zagen we meerdere Veranen

[information]

Sri Lanka in Oktober

Het bezoeken van Sri Lanka in Oktober kan gezien worden als een gewaagde keuze. Het land kent een combinatie van tropische klimaten en in Oktober begint de noordoost-moesson. Dat betekent dat je in deze maand eigenlijk alle soorten weersomstandigheden tegen kunt komen. Het kan best veel regenen in bepaalde delen van het land maar in het Oosten en Noorden heb je hier weinig last van (op een stevige regenbui aan het einde van de middag na). Wij hebben twee perfecte weken gehad met af en toe een regenbui aan het einde van de middag maar niets wat onze vakantie heeft beïnvloedt.

Daarbij komt dat het bezoeken van Sri Lanka in Oktober ook enkele hele grote voordelen heeft:

Goedkoop Vliegticket
Wij betaalden slechts 450€ voor het vliegticket. In de andere maanden van het jaar kan een ticket makkelijker enkele honderden Euro’s meer kosten. Dit geld kun je in Sri Lanka weer aan leuke activiteiten uitgeven.

Minder drukte
Zeker op toeristische plekken als Yala Nationaal Park en Adams Peak kan het in het hoogseizoen zeer druk zijn. Wanneer je Sri Lanka in Oktober bezoekt heb je hier geen last van. Persoonlijk vind ik teveel toeristen erg vervelend omdat het een plek minder autentisch maakt.

Broedseizoen dieren
In Oktober zijn bepaalde dieren in Sri Lanka in hun broedtijd en laten ze zich hierdoor meer zien of leggen eieren op het strand. Ook is Oktober een prima maand om dolfijnen en walvissen te spotten. [/information]

Dag 4: Galle

Ook op weg naar Galle hebben we weer een uurtje van het briljante uitzicht uit de trein genoten. Galle is een stadje waar je veel Nederlandse namen tegenkomt. De Groote Kerk en het Utrechtsche Plein zijn enkele voorbeelden. De stad is opgedeeld in de Town en het Fort en beide zijn leuk om te bezoeken. Er is een strand in Galle en je kunt er een geweldige zonsondergang zien, zoals de foto hieronder laat zien. Het is aan te raden om in het Fort te slapen, hier heb je veel leuke restaurants en barretjes.

Zonsondergang Galle Sri Lanka
Zonsondergang Galle

Dag 5: Tissamaharama

Om de nationaal parken in het zuiden van Sri Lanka te bezoeken, moet je ergens overnachten. Wij hebben er voor gekozen om van Galle naar Tissamaharama te reizen. Hier wordt je bij aankomst al overvallen door “vrienden” die je de beste deal voor een trip naar een nationaal park kunnen bieden.

Enkele tips voor het boeken van een trip in een Nationaal Park in Sri Lanka:

 • Betaal niet meer dan 6000 Rupee (40 Euro) voor een morgentrip (05.00 – 12.30)
 • Een morgentrip is meer dan voldoende. De dieren laten zich tussen 10.00 en 16.00 sowieso zelden zien
 • Let erop dat je een beetje een goede jeep boekt, de kwaliteit verschilt.
 • Je hebt chauffeurs die een eigen pad uitstippelen maar er zijn er ook veel die alleen maar achter elkaar aanrijden. Deze laatste groep telefoneert veel en rijdt dan zsm naar een plek waar een luipaard gezien. Vind ik persoonlijk niet tof.
 • Onderhandel dat je op de terugweg bij het busstation afgezet e.d.

[row][column width=”50%”]

Jeep Yala Nationaal Park
Jeep in Yala Nationaal Park

[/column][column width=”50%”]

Zonsopkomst Yala Nationaal Park
Zonsopkomst Yala Nationaal Park

[/column][/row]

Dag 6: Yala Nationaal Park

Het is wel even slikken wanneer de wekker om 04.30 gaat maar voor een goed doel als een nationaal park sta je makkelijker op als voor je werk. De zonsopkomst is prachtig en Yala Nationaal park is echt de moeite waard (vooral in Oktober). Hier kun je luipaarden, zwarte beren, olifanten, krokodillen, apen en nog vele andere dieren zien. Rond 10.00 wordt er een tussenstop gemaakt bij het strand en daar heb je ook een prachtig uitzicht (zie foto aan het einde van dit artikel).

PS. Yala Nationaal Park sluit 1 maand per jaar vanaf begin September tot ongeveer 6 Oktober (check de officiele site voor info)

Yala Nationaal Park Sri Lanka
Yala Nationaal Park Sri Lanka

[information]

Yala Nationaal Park vs. Bundala vs. Uda Walawe

In Sri Lanka zijn een aantal geweldige nationale parken te vinden. Veel bezoekers zullen in het zuiden twijfelen tussen de parken Yala, Bundala en Uda Walawe. Wanneer je geen tijd hebt om ze alle drie te bezoeken zou ik in Oktober persoonlijk aanraden om Yala Nationaal Park te bezoeken. Dit park heeft het meeste dieren te bieden en is één van de grootste highlights van Sri Lanka. In het hoogseizoen kan Yala Nationaal Park onaangenaam druk zijn en juist daarom is het perfect om dit park te bezoeken als je in Oktober in Sri Lanka bent. Bundalla heeft een prachtig landschap maar veel minder dieren (vooral vogels) en Uda Wallawe staat vooral bekend om zijn olifanten (die je in Yala ook te zien krijgt).[/information]

Dag 7: De langste reis in Sri Lanka

Nadat we uit het nationaal park kwamen hebben we de langste afstand van onze reis afgelegd. Vanaf Tissa moet je twee keer overstappen (Wellawaya en Monaragala) om uiteindelijk in het oosten in Arugam Bay te geraken. Over de bussen in Sri Lanka kun je niet klagen (al kun je merken dat de gemiddelde lengte 1,75 is). Daarbij komt dat de chauffeurs rijden alsof ze proberen Michael Schumacher te imponeren. De gehele reis duurt ongeveer 7 uur en kost ongeveer 4 euro per persoon.

[row][column width=”50%”]

Bussen in Sri Lanka
Bussen in Sri Lanka

[/column][column width=”50%”]

Treinreis Sri Lanka
Reizen met de trein in Sri Lanka

[/column][/row]

Dag 8+9: Arugam Bay

Wanneer je Sri Lanka in Oktober bezoekt is de oostkust een perfecte bestemming. Hier is de kans op regen gering en dit bleek tijdens onze reis ook. Arugam Bay staat bekend als een van de beste plekken om te surfen in Sri Lanka. Vanaf het eerste moment dat je in Arugam Bay aankomt realiseer je ook dat dit een ander stukje Sri Lanka is: Je komt hier veel gespierde surfdudes en gebruinde dames in hele kleine broekjes tegen. Elk ho(s)tel heeft een hangmat en je kunt er zelfs Champions League kijken als je wilt.

Surfen in Sri Lanka
Uitzicht vanaf mijn surfboard

Dag 10: Ella Rock zonder Gids

Ella is een leuk stadje met een centrale ligging in Sri Lanka. Wanneer je hier bent ligt het voor de hand om een bezoek te doen aan Mini Adams Peak, een Tea Factory en de Ella Rock. Vooral deze laatste is een populaire bezienswaardigheid. Vooral de trip ernaar toe is erg indrukwekkend en afwisselend. In Ella zullen verschillende mensen zeggen dat je een gids nodig hebt voor Ella Rock maar dat is onzin. Binnenkort zal ik een uitgebreider artikel schrijven met een routebeschrijving naar Ella Rock.

Ella Rock top
De top van Ella Rock

Dag 11: Hortons Plains & Worlds End

Nog een absolute highlight van Sri Lanka is Worlds End. Dit is een beroemd punt bovenop een berg gelegen in het Hortons Plains nationaal Park. Je loopt hier door een prachtige omgeving tot je aankomt bij een plek met de toepasselijke naam Worlds End. Je hebt hier vanaf 900 meter hoogte een prachtig uitzicht en kunt kilometers ver kijken. Naast Worlds End heb je in Hortons Plains ook nog een mooie waterval en met een beetje geluk zie je enkele dieren.

[row][column width=”50%”]

Horton Plains
Horton Plains

[/column][column width=”50%”]

Mooie uitzichten genoeg!
Mooie uitzichten genoeg!

[/column][/row]

Dag 12: Adams Peak

Op sommige websites wordt geschreven dat Adams Peak in Oktober dicht is. Dit is onzin. Het enige verschil is dat tijdens het pilgrim-seizoen (Januari tot Mei) de weg naar boven verlicht is. Het was nog steeds een spectaculaire ervaring om de 5200 treden omhoog te lopen en de zon op te zien komen vanaf deze prachtige berg. Zorg wel dat je een beetje conditie hebt want deze 5200 treden zijn een echte uitdaging. Persoonlijk sport ik 3x per week en heb er 2,5 uur over gedaan (en was kapot!). Het helpt natuurlijk wanneer je goede schoenen meeneemt en warme kleding is ook handig omdat het bovenop de top erg frisjes is.

Adams Peak
Adams Peak

[information]

De mensen in Sri Lanka

Wat Sri Lanka zo’n geweldig land maakt zijn de mensen. Je krijgt van iedereen een lach, de mensen zijn enorm behulpzaam en de kinderen zijn prachtig. Net als in Ghana willen de locals je natuurlijk vaak iets verkopen maar dit gaat zeer zelden op een onaangename manier. Wanneer je eerlijke informatie wilt inwinnen kun je wel het beste iemand vragen die geen baat heeft bij de keus die je maakt (bijvoorbeeld iemand die op de bus wacht in plaats van de chauffeur zelf).

Klein Meisje Sri Lanka
Schattig Meisje in Sri Lanka

Extra tip: Ga een keer een dag met een TukTuk-chauffeur op pad. Dit kost ongeveer 2000 Rupees (13 Euro) en daarvoor laten ze je geweldige plekjes zien en vertellen hele mooie verhalen.[/information]

Dag 12+13: Kandy

Na Colombo is Kandy de grootste stad van Sri Lanka. Hier moet je, zeker als je vanuit het noorden komt, wel eventjes aan wennen. Kandy staat bekend als de culturele hoofdstad van Sri Lanka maar daarvan is vooral rondom de stad veel te merken. Je kunt hier naar meerdere tempels, tea factories en buddha-standbeelden gaan kijken. Fijn is wel dat het rondom die attracties in Oktober niet zo druk is maar verder was ik persoonlijk niet heel erg onder de indruk van Kandy. Wij hebben voor ongeveer 16€ een TukTuk (inclusief) chaffeur gehuurd en ons naar allerlei plekjes laten rijden.

Tempel Kandy
Tempel van de tand in Kandy

Dag 14+15: Negombo

Aan het einde van twee weken Sri Lanka is nog eventjes op het strand luieren ook wel heerlijk. Negombo is daar de perfecte plek voor. Negombo is een leuk plaatje met enerzijds een centrum met winkels en marktkraampjes en daarnaast ook een erg lang strand. Daarbij komt dat Negombo dichter bij het vliegveld ligt dan Colombo. Wij zijn op vrijdag ook nog naar een markt in Colombo geweest maar net als veel andere hoofdsteden was het hier wel erg druk en overweldigend.

[row][column width=”50%”]

Visser Sri Lanka
Een visser in Sri Lanka

[/column][column width=”50%”]

Het strand van Negombo
Het strand van Negombo

[/column][/row]

[information]

Kosten twee weken Sri Lanka

Hoeveel kost twee weken backpacken in Sri Lanka? Dit is me na terugkomst regelmatig gevraagd. Je kunt een reis natuurlijk altijd zo duur maken als je zelf wilt maar wij hebben per persoon ongeveer 1100€ voor twee weken uitgegeven (inclusief vlucht). Hieronder heb ik wat gangbare dingen op een rijtje gezet om een indruk te geven van de prijzen in Sri Lanka:

Overnachting (10 Euro p.p)
Een normale overnachting in een simpele kamer met warme douche kost in Sri Lanka ongeveer 10 Euro per nacht. Er zijn wel steden waar het iets duurder is (Galle, Dalhousie), maar er zijn ook veel plekken waar je het goedkoper kunt krijgen. Als je 10 Euro als dagelijkse uitgave voor accommodatie rekent zit je er niet ver naast.

Ontbijt (2-4 Euro)
Ontbijt zit heel regelmatig bij de accommodatie inbegrepen. Dit vind ik persoonlijk ook een aanrader omdat de hotels en hostels meestal redelijk weten wat toeristen willen eten. Een ontbijt bestaat meestal uit thee/koffie met fruit, brood, ei en jam. Wanneer je toch buiten de deur gaat ontbijten ben je meestal 2-4 Euro voor een ontbijt kwijt.

Streetfood Sri Lanka
Streetfood – Prijs: 20 cent per stuk

Lunch en Avondeten (3-5 Euro)
Lunch en Avondeten zijn over het algemeen te krijgen voor ongeveer 3-5 euro. Veel lokale restaurants serveren een vrij simpele curry: Rijst met meerdere kleine schaaltjes waar dan verschillende ingrediënten in zitten. Toeristisch eten zoals een goede pizza of hamburger kan al snel oplopen tot 5-10 Euro.

Transportmiddelen (0,5 – 10 Euro)
Zoals hierboven al geschreven moet je ongetwijfeld met de trein door Sri Lanka gaan reizen. De trein is de goedkoopste attractie in Sri Lanka. Je betaalt meestal niet meer dan 1 Euro voor meerdere uren in de trein. De bus is wat minder comfortabel en hier zit ook wat meer speling in de prijs (afhankelijk van de “Clergy”).[/information]

Backpacken in Sri Lanka samengevat

Dit artikel en de foto’s moeten eigenlijk al voor zich spreken. Sri Lanka is een prachtig land en het is super dat je zoveel kunt zien in korte tijd. De grote bezienswaardigheden liggen redelijk dicht bij elkaar en ondanks de langzame transportmiddelen kun je in 2 weken een groot aantal van de 20 topattracties in de Lonely Planet zien. Een bezoek aan Sri Lanka in Oktober zou ik persoonlijk zeker aanraden: Een beetje flexibiliteit met betrekking tot het weer komt wel van pas maar wij hebben geen enkele belemmering gemerkt.

Hieronder nog enkele andere foto´s van Sri Lanka, voor het geval je nog niet overtuigd bent:

Aap in Sri Lanka
Deze aap hebben we gespot in de botanische tuinen in Kandy
Fruits in Sri Lanka
Fruit in Sri Lanka
Thee-plukker Sri Lanka
Een thee-plukster in Sri Lanka
Een jongetje op de rails
Een jongetje op de rails
Trein Sri Lanka
Nog een foto van de Trein in Sri Lanka
Aap Sri Lanka
Een baby-aapje
Kinderen School Strand Sri Lanka
Een schoolklas op het strand
Yala Nationaal Park
Yala Nationaal Park
Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

4 Comments

 1. Hoi!
  Zalig artikel, ik heb er al ontzettend veel zin in.

  Wanneer en via welke site hadden jullie je ticket geboekt? Want ik vind vluchten niet goedkoper dan 630 euro?

  Groetjes

  Melis

  • Job Reply

   Hoi Melis,

   Wij hebben geloof ik 450 Euro per ticket betaald maar ik weet niet precies meer waar dat was. We waren er ook erg vroeg bij.

   Er zijn een hoop van de vergelijk-websites, daar zou ik het gewoon eens proberen.

   Geniet ervan in Sri Lanka!

 2. Hej, mooie route! Wij willen graag in november gaan backpacken voor 2 weken in Sri Lanka. Was erg benieuwd of je echt je bergschoenen nodig hebt, of dat sportschoenen/running schoenen ook prima zijn…
  Ik hoor het graag, dank voor het gave verslag!
  Groetjes
  Linda

  • Job Reply

   Hoi Linda,

   Leuk vooruitzicht dat jullie naar Sri Lanka gaan. Het was zeker één van de gaafste trips die ik gedaan heb.

   Ik had geen bergschoenen mee, maar ik ben daar vrij “makkelijk” in. We hebben wel erg veel gelopen maar ik deed dat gewoon op mijn sneakers. Dus waarschijnlijk heb je aan stevige sportschoenen meer dan genoeg.

   Maar ik weet niet hoe snel jullie last van je voeten krijgen natuurlijk ;)

   Fijne vakantie alvast!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.