“Hoorde je dat” zegt Christian tegen me wanneer we midden op het terrein van de Russische Pantserkazerne in Bernau lopen. Ik stop met lopen en we luisteren samen. Weer horen we het geluid maar kunnen niet precies vaststellen wat het is. Gelukkig is het geluid vrij ver weg maar evengoed stijgt ons adrenaline-niveau meteen naar een hoogtepunt. We kijken elkaar aan en klimmen door het ingeslagen raam van het volgende verlaten gebouw rondom Berlijn.

Wanneer je van spanning, street-art en het nemen van mooie kiekjes houdt, zijn de verlaten gebouwen in en rondom Berlijn een perfecte activiteit.

Verlaten gebouwen in Berlijn

Lange tijd was het dak van de verlaten ijsfabrik in Berlin-Mitte één van onze favoriete plekken om in het weekend lekker een pilsje te drinken. Helaas is de Eisfabrik intussen niet meer zo makkelijk toegankelijk doordat er een hek om het gebouw staat en er meestal bewaking rondloopt. Gelukkig heeft Berlijn nog vele andere verlaten gebouwen maar die liggen meestal net iets buiten de stad: Zo ook de Russische Pantserkazerne in Bernau.

Street-Art rondom Berlijn
Eén van de vele verlaten ruimtes van de Pantserkazerne in Bernau

Russische Pantserkazerne in Bernau

Bernau bei Berlin is een stadje ongeveer 10 kilometer noordoostelijk van Berlijn. In de Schwanebecker Chaussee is het gigantische terrein van de Russische Pantserkazerne te vinden. Hier staan een tiental grotere en kleinere verlaten gebouwen die tijdens en na de oorlog voor verschillende doeleinden gebruikt werden. Doordat eerst het Rode Leger en later ook de 90ste pantserdivisie hier verbleven is, zijn er veel Russische kenmerken in de verlaten gebouwen te vinden. De gebouwen staan ondertussen alweer meer dan 20 jaar leeg (sinds 1993) en daarom de perfecte locatie voor een spannende activiteit met een bijzondere geschiedenis.

Panzerkazerne Russchisch Berlijn
De Russisch Pantserkazerne ligt ongeveer 15km boven Berlijn

[information]Interessant feitje: In Bernau (maar ook in vele andere Duitse steden) zijn bepaalde straten extra sterk gebouwd om het gewicht van de vele pantsers te kunnen dragen.[/information]

Fascinerende street-Art

Als ik een reden zou moeten noemen waarom je dit verlaten gebouw unbedingt bezocht moet hebben, is het wel de fantastische street-art die overal in de Pantserkazerne in Bernau te vinden is. Zoals hierboven te lezen is zijn er meerdere gebouwen op dit terrein en in bijna al deze gebouwen kun je geweldige kunstwerken bewonderen. Veel ervan bezitten een politieke boodschap, sommige zijn ook heerlijk luguber maar er zitten ook hele kleurrijke muren tussen. Onderaan dit artikel kun je nog een aantal foto’s vinden van deze street-art.

Waarschijnlijk de mooiste street-art in de Panzerkazerne
Waarschijnlijk de mooiste street-art in de Pantserkazerne

Bereikbaarheid en binnenkomen

Bernau is met de auto vanaf het midden van Berlijn in ongeveer een half uur te bereiken. Geef het adres Schwanebecker Chaussee op en normaal gesproken moet de Russische Kazerne aan de linkerkant te zien zijn. Het verlaten terrein ligt tegenover een filiaal van Fressnapf (dierenvoer). Wanneer je geen auto hebt kun je met de S2 richting Bernau reizen en uitstappen bij station Bernau-Friedenstal. Het terrein zelf is erg makkelijk binnen te komen vanaf een zijpad van de Schwanebecker Chaussee, een foto van de ingang die wij genomen hebben kun je hieronder vinden.

De ingang van de Russische Panzerkazerne in Bernau
De ingang van de Russische Pantserkazerne in Bernau

Beveiliging?

Natuurlijk zitten aan het bezoeken van verlaten gebouwen in Berlijn best een aantal risico’s verbonden. Het is over het algemeen niet toegestaan om je op dergelijke terreinen te bevinden en daarom loopt er vaak beveiliging rond. Op het terrein van de Russische Pantserkazerne hebben wij geen beveiliging gezien, al zagen we vlak voordat we in de auto stapten wel een man in opvallende fluoriserende jas met een herdershond.

Verlaten gebouw Berlijn - Panzerkazerne
Verlaten gebouw Berlijn – Pantserkazerne

Risico’s en gevaar

In totaal zijn wij ongeveer 3 uur op het terrein van de Russische Pantserkazerne geweest en we zijn niet lastig gevallen door beveiliging, zwervers of andere ongure types. Toch moet je je realiseren dat je helemaal alleen bent en dat verlaten gebouwen een populaire plek zijn voor mensen die geen eigen huis hebben. Daarnaast gaan de gebouwen van de Pantserkazerne tot wel 4 verdiepingen de hoogte in. Dat betekent dat je een geweldig uitzicht hebt maar ook dat je erg goed op moet passen. Kijk altijd waar je de volgende stap zet en of de ondergrond sterk genoeg is.

[row][column width=”50%”]

Achtung verboten - verlaten gebouw
Achtung betreten verboten

[/column][column width=”50%”]

Bernau verlaten gebouw
Een schrikmomentje in Bernau

[/column][/row]

Tips voor het bezoeken van verlaten gebouwen

Omdat het bezoeken van verlaten gebouwen toch net een beetje anders is als een wandeling langs de Brandenburger Tor, hebben we hieronder enkele tips opgeschreven die je het beste even kunt lezen voordat je een verlaten gebouw bezoekt:

[row][column width=”50%”]

Verlaten gebouw Bernau
Kleine dingen worden mooi na 20 jaar leegstand…

[/column][column width=”50%”]

Oude typmachine verlaten gebouw
Een oude typmachine (uit de oorlog?)

[/column][/row]

Wanneer? Tenzij je echt van groot gevaar houdt zou ik persoonlijk aanraden de verlaten gebouwen overdag te bezoeken. Dit is ook voor de foto’s een stuk gunstiger en het is ook wel fijn als je wat ziet wanneer je ergens bent waar je nog nooit geweest bent.
Gezelschap? Ga nooit alleen een verlaten gebouw bezoeken. Dit is vragen om problemen want er kan altijd iets gebeuren en dan wil je niet alleen zijn.
Wat meenemen? Natuurlijk wil je je camera niet vergeten, maar het kan ook handig zijn om een digitale camera mee te nemen in plaats van een spiegelreflex van 500 Euro. Ook zijn goede schoenen belangrijk, je zult op veel verschillende ondergronden lopen en er ligt vaak veel glas in verlaten gebouwen. Verder is wat te eten voor grotere terreinen verstandig en een telefoon ook een aanrader.
Twijfel? “Bij twijfel niet inhalen” zou mijn moeder zeggen. Natuurlijk een cliché maar wanneer je niet zeker bent of deze activiteit geschikt voor je is kun je hem beter niet uitvoeren. Er zijn risico’s aan verbonden en Berlijn heeft mooie attracties in overvloed.

Beetje tegenstrijdig met de laatste zin maar hieronder volgen nog enkele overtuigende foto’s waarom je wél de Russische Pantserkazerne in Bernau moet gaan bezoeken:

Street Art in Bernau bij Berlijn
Street Art in Bernau bij Berlijn
Een van de vele grote ruimtes in het verlaten gebouw in Bernau
Een van de vele grote ruimtes in het verlaten gebouw in Bernau
Ook buiten vind je veel mooie muurschilderingen
Ook buiten vind je veel mooie muurschilderingen
Street-Art verlaten gebouw in Bernau
Street-Art verlaten gebouw in Bernau
Graffiti Bernau
Een vrij lugubere afbeelding
Berlijn Graffiti verlaten gebouw
Veel van de street-art graffiti bestaat uit mooie spreuken
Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

4 Comments

  • Job Reply

   Zeker doen Faloesy, is echt de moeite waard.

   Als je graag verlaten gebouwen bezoekt, is het boek Abandoned Berlin wel een aanrader. Hij staat in mijn boeken-artikel.

  • Vincent Salarie Reply

   Hallo, ik ga 1 februari 2019 naar Berlijn om wat urbex lokaties te bezoeken en vraag me af of dit nog toegankelijk is?

   • Job Reply

    Hoi Vincent,

    ik ben er sinds het schrijven van dit artikel niet meer geweest dus kan het je niet met zekerheid zeggen. Er is een website die Abandoned Berlin heet en daar kun je het beste enkele locaties bij elkaar in de buurt uitzoeken. Dan heb je altijd een plan B. Let wel op: Ook de beveiliging is soms veranderd, waardoor er honden en bewakers kunnen rondlopen (wat toen niet zo was).

    Succes ermee!

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.