Belangrijke update: De ijsfabriek is helaas gesloopt en kan ondertussen niet meer bezocht worden. Een groot verlies voor Berlijn maar er zijn gelukkig nog voldoende andere verlaten gebouwen te bezoeken.

Wanneer je de eerste keer in Berlijn bent zul je de eerste dagen waarschijnlijk genieten van geweldige attracties als de Reichstag, Fernsehturm en Berliner Dom. Deze attracties moet je natuurlijk een keer gezien hebben. Wanneer je echter wat langer in Berlijn bent of de toeristische attracties op een eerdere trip al hebt bekeken, kan het zijn dat je meer geinteresseerd bent in een attractie die wat minder voor de hand ligt. De verlaten eisfabriek aan de Köpenickerstrasse is zeker één van de meest alternatieve attracties die Berlijn op dit moment te bieden heeft.

Panorama eisfabrik Berlin

Het verhaal achter de ijsfabriek in Berlin-Mitte

Berlijn staat bekend als een stad met een rijke geschiedenis. Veel panden en locaties hebben hierdoor een bijzonder verhaal en dat geldt ook voor de ijsfabriek die gelegen is aan de Köpenickerstrasse. Deze fabriek in Berlin-Mitte behoort tot de oudste ijsfabrieken in Duitsland en heeft voor meer dan 100 jaar kunstmatig ijs geproduceerd. Het gebouw aan de Köpenickerstrasse is in 1893 in gebruik genomen en is tot 1995 gebruikt. Het pand staat intussen dus al ruim 15 jaar leeg en wordt op dit moment voor hele andere doeleinden gebruikt dan het produceren van ijs.

Eisfabrik Berlin KopenickerstrasseDe eisfabrik aan de Köpenickerstrasse

Goedkope slaapplek

Een van de primaire doeleinden van de leegstaande eisfabrik is het bieden van een gratis slaapplek voor inwoners van Berlijn die geen dak boven hun hoofd kunnen betalen. Wanneer je door het verlaten pand loopt zul je zien dat verschillende deuren afgesloten zijn, achter deze deuren hebben doorgaans enkele mensen hun slaapruimte ingericht. Aangezien het pand 11.000 m² groot is heb je hier als bezoeker totaal geen last van.

Dakterras met Street-art

Hoewel er dus enkele kamers “bezet” zijn, is het grootste deel van de ijsfabriek leeg. Leeg staat in dit geval niet gelijk aan saai want alle muren van het verlaten pand zijn versierd met graffiti en hierdoor een genot voor elke liefhebber van street-art. Hoewel dit opzich al een reden kan zijn om de ijsfabriek te bezoeken, is er nog meer te beleven in dit reusachtige gebouw. Vooral op het dak van de ijsfabriek zitten meestal veel mensen te genieten van het uitzicht. De ijsfabriek ligt direct aan de Spree en geeft uitzicht op zowel de Fernsehturm als de Schillungsbrucke.

Eisfabrik Berlin dak KopenickerstrasseHet dak van het verlaten pand

De Köpenickerstrasse

De verlaten ijsfabriek is gelegen aan de Köpenickerstrasse nummer 40/41. Vanaf Ostbahnhof is het pand daarom via een korte wandeling te bereiken. Deze locatie is niet alleen makkelijk te bereiken maar ligt ook direct tussen enkele grote clubs in Berlijn. Wanneer je op het dak een paar drankjes gedronken hebt kun je daarna enorm gemakkelijk bij clubs Kater Holzig, Magdalena en Lichtpark komen.

[row][column width=”50%”]Eisfabrik Berlin Kopenickerstrasse Street art[/column][column width=”50%”]Eisfabrik Berlin Kopenickerstrasse Street art[/column][/row]Er is genoeg mooie street-art te vinden bij de verlaten ijsfabriek

Tips

Om een geslaagd bezoek aan de verlaten ijsfabrik in Berlijn te hebben zijn hieronder nog drie handige tips weergegeven.

 • Zorg dat je er snel bij bent want een groot stuk land in het midden van Berlijn zal niet voor meerdere jaren leeg blijven staan. Op dit moment is het zeker één van de gaafste plekken in Berlijn om met je vrienden samen te komen voordat je een avondje gaat stappen. Het verlaten pand lijkt echter gebruikt te gaan worden voor het grote MediaSpree project wat er aan zit te komen. Berlijn zou Berlijn niet zijn als hier niet tegen geprotesteerd zou worden, maar uiteindelijk draait het in deze wereld toch om geld.
 • Neem rustig in de avond een kijkje in de ijsfabriek maar persoonlijk zou ik er niet voor kiezen om midden in de nacht in het verlaten pand rond te gaan lopen. Ten eerste verdienen de “inwoners” ook hun nachtrust en ten tweede is het misschien gewoon veiliger om voor het donker een bezoek te doen.
 • Een grote aanrader kan zijn om het verlaten gebouw te bezoeken tijdens zonsondergang. De zon gaat namelijk onder achter de Fernsehturm en dit is een genot voor het oog en je camera.

ijsfabriek Berlin dak KopenickerstrasseDe zonsondergang

De eisfabriek samengevat

De verlaten ijsfabriek is een attractie met twee verschillende kanten: Enerzijds kun je enorm mooie foto’s maken en heb je een geweldig uitzicht maar anderzijds zie je ook veel glasscherven, uitwerpselen en rotzooi rondzwerven. Daarnaast is het natuurlijk enorm jammer dat een mooi en historisch gebouw langzaam ten onder gaat maar aan de andere kant hebben erg veel mensen  op deze manier nog plezier van iets wat al vele jaren niet meer gebruikt wordt.

Uiteindelijk moet je zelf maar oordelen: Het verlaten pand is naar mijn mening echt een bezoekje waard. Er hangt een fijne sfeer en deze verlaten eisfabrik zou in geen andere stad ter wereld zou goed tot zijn recht komen als in Berlijn.

 [row][column width=”50%”]Eisfabrik Berlin[/column][column width=”50%”]ijsfabriek Berlin [/column][/row]De negatieve kant van de ijsfabriek
ijsfabriek Kopenickerstrasse BerlinEen van de verlaten ruimtes

[google-map-v3 width=”450″ height=”300″ zoom=”15″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Köpenickerstrasse 41, 10179 Berlin{}1-default.png{}Berlin” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

3 Comments

 1. Hoi Job, wat een leuke blog heb jij! Ik ga hem zeker aanraden wanneer vrienden naar Berlijn gaan. En natuurlijk zelf kijken wanneer ik zelf weer die kant uit ga. Berlijn hoort bij mijn lievelingssteden :-)

  De ijsfabriek ga ik in ieder geval onthouden!

 2. He Job. Gaaf blog heb je. Dank voor je mail. Had een reply gestuurd, maar kreeg de melding dat je mailbox vol is. Ik ga je blog zeker volgen, want in sept ga ik naar Berlijn :)

  • Enjoy-Berlin Reply

   Hoi Nathalie! Bedankt voor je comment! Wat raar van mijn mailbox, ik zal even wat verwijderen dan.

   Gaaf dat je in september komt, als je nog tips wilt hoor ik het wel :)

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.