Ondertussen woon ik bijna 7 jaar in Berlijn en gelukkig komen nog steeds erg vaak vrienden en familie uit Nederland op bezoek. Ik merk als gastgever echter best vaak, dat de bezoekers niet aan alle belangrijke punten gedacht hebben. Dit kan voor onverwachte verassingen zorgen, die soms ook met onaangename kosten verbonden zijn. Om bezoekers van Berlijn vanaf nu te kunnen helpen, hebben we vijf essentiële voorbereidingen voor je naar Berlijn gaat op een rijtje gezet.

1. Met de auto? Koop een Milieusticker

Dit hebben we al best vaak meegemaakt. In Nederland schijnt het nog niet helemaal aangekomen te zijn. Maar wanneer je met je auto in het centrum van Berlijn wilt rijden, heb je een milieusticker nodig. Als je auto gecontroleerd wordt en je geen milieusticker hebt, krijg je een boete. De boete voor geen milieusticker ligt in Berlijn op 120 Euro (stand 2017). Het is dus zeker slim om als voorbereiding een milieusticker te bestellen. Dit kan onder andere bij ANWB en TUV.

Er staan in Berlijn genoeg mooie auto's te koop op straat (© Finanztip.de)
Er staan in Berlijn genoeg mooie auto’s te koop op straat (© Finanztip.de)

2. Maak je reisverzekering in orde

Wanneer je buiten Nederland op reis gaat, is het verstandig om te controleren of je reisverzekering in orde is en de belangrijke kosten van ongemakken overneemt. Er kan altijd een ongeval gebeuren en vooral als het om je eigen gezondheid gaat, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Naast een doorlopende reisverzekering waarvoor je jaarlijks betaald kun je ook een kortlopenende reisverzekering afsluiten die slechts voor één reis afgesloten kan worden. Dit is voordelig als je niet zo vaak op vakantie gaat.

3. Maak een bucket-list

Een bucket-list is een lijstje met activiteiten die je persé wilt doen. Wanneer je slechts enkele dagen naar Berlijn gaat wil je geen tijd verspillen met de planning en het kan ook handig zijn om je accommodate in de buurt van je activiteiten te kiezen. Het is ook voordelig om hetgeen je wilt ondernemen thuis al met je reisgezelschap besproken te hebben. Persoonlijk raden wij ons bezoek altijd aan om 1-2 volledige dagen bezienswaardigheden als de Berliner Dom, de TV-Tower, de Brandenburger Tor en de East-Side Gallery te gaan bekijken. Het kan echter ook de moeite zijn om wat minder drukke en toeristische plekken te bezoeken, zeker als je al eens in Berlijn geweest bent. Als het lekker weer is kun natuurlijk ook lekker op het water zijn en stand up paddling uitproberen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je liever nog een dagje ontspannen wilt in een wellness-resort in Berlijn. Kortom: Zorg dat je deze keuzes vooraf al gemaakt hebt zodat je geen tijd verliest of lange discussies in je hotelkamer moet hebben.

Berlijn Festival of Lights Berliner Dom
De Berliner Dom met daarachter de Fernsehturm (© Enjoy-Berlin.nl)

4. Spijker je Duits nog even bij

Jonge Duitsers spreken vaak goed Engels maar de oudere generaties hebben soms best wel moeite met de taal. Daarom kan het goed zijn om voordat je naar Berlijn gaat nog even de belangrijkste Duitse zinnetjes te oefenen. Het komt in een restaurant ook gewoon netjes over als je kunt bestellen en de rekening kunt vragen in de taal van het land waar je bent. Uit ervaring weet ik ook dat een deel van de Berlijners je wat vriendelijker behandelt als je je best doet om Duits te spreken.

5. Van plan te gaan stappen? Check vooraf de feestjes

Berlijn is onder andere erg populair vanwege zijn spannende nachtleven. De stad heeft honderden bijzondere clubs en er spelen elk weekend grote DJs waarvoor je in andere steden vaak veel meer geld moet betalen. In onze maandelijkse party-kalender kun je de beste feestjes in de actuele maand in Berlijn vinden. De prijs, locatie en het deurbeleid verschilt per club dus voordat je naar Berlijn gaat kan het handig zijn om alvast na te denken over het nacht-programma.

Claptone
Claptone (© facebook.com/pg/claptone.official/)
Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.