Het EK staat voor de deur. Op Vrijdag 10 Juni gaat de eerste wedstrijd tussen gastgever Frankrijk en Roemenie van start. Ook al is Nederland dit keer niet van de partij kan het weldegelijk de moeite waard zijn om de wedstrijden te volgen. In dit artikel hebben we de beste locaties om het EK 2016 in Berlijn te volgen op een rijtje gezet.

Het Duitse elftal

Het Nederlands en Duitse Elftal hebben een lange geschiedenis. Veel Nederlanders zijn automatisch tegen de Deutsche Mannschaft maar de laatste jaren zijn er ook best wat Nederlanders die kunnen genieten van het Duitse voetbal. Dit heeft er deels mee te maken dat grote Nederlandse spelers als Robben en Huntelaar op het moment in de Bundesliga spelen. Natuurlijk is het een catastrofe dat Oranje er bij het Europees Kampioenschap 2016 niet bij zal zijn. Maar als je in Berlijn woont of in de zomer in Berlijn zult zijn kan het evengoed leuk zijn om het Duitse team te volgen of een alternatief team te kiezen: Waarom niet ons buurland Belgie bijvoorbeeld? Voor wie je ook bent, toffe plekken om voetbal te kijken zijn altijd belangrijk.

Plekken om voetbal te kijken in Berlijn

In een grote stad als Berlijn het EK 2016 kijken kan op veel verschillende plekken. Dit moet ook wel want wanneer 3,5 Miljoen mensen (+ toeristen) voetbal willen kijken krijg je automatisch slimme ondernemers die public viewing gaan organiseren. Op de vraag “Waar kan je het beste voetbal kijken in Berlijn?” hebben we hieronder het antwoord zo duidelijk mogelijk weergegeven. Zoals gezegd zijn er veel public viewing plekken bij maar ook barretjes, biergartens en hostels.

Hopelijk zitten er leuke locaties bij en suggesties zijn natuurlijk altijd welkom!

1. Fanmeile (Brandenburger Tor)

Net als andere voetbaltoernooien kan er ook tijdens het Europees Kampioenschap 2016 weer op de Fanmeile bij Brandenburger Tor voetbal gekeken worden. De bekende Straße des 17. Juni zal in de maanden Juni en Juli weer in het teken staan van voetbal.  De Fanmeile opent op 12 Juni omdat dan de eerste wedstrijd van Duitsland gespeeld zal gaan worden. Honderduizenden voetballiefhebbers komen naar deze plek om voetbal te kijken in Berlijn. Naast meerdere grote schermen zijn er vele barretjes, stands en zelfs muziekstages aanwezig op de Fanmeile.

Fanmeile Berlijn
Fanmeile Berlijn (copyright spox.com)

Het is nog even afwachten welke wedstrijden er precies uitgezonden zullen worden: Tijdens de poule-fase worden waarschijnlijk alleen de wedstrijden van Duitsland uitgezonden. Dit betekent dat vooral Polen, Noord-Ierland en Oekraïne hun eigen land op deze toplocatie kunnen aanmoedigen. Na de poulefase is het afwachten of ook de “niet-Duitse” wedstrijden van het EK 2016 worden uitgezonden (twee jaar geleden werden beide halve finales wel uitgezonden).

Maar ook wanneer er geen wedstrijden van jouw favoriete land worden uitgezonden is de sfeer en locatie echt de moeite waard als je een keer op een speciale manier voetbal wilt kijken in Berlijn.

Naam: Fanmeile EK 2016 (Brandenburger Tor)
Adres: Straße des 17. Juni
Entree: Gratis
Welke wedstrijden: Afhankelijk van het Duitse team

[AdSense-A]

2. Kulturbrauerei

Een locatie waar wel alle wedstrijden worden uitgezonden is de Kulturbrauerei. Hier kun je elke dag terecht om het EK 2016 te volgen. Fijn is ook dat de ligging voor de meeste mensen ideaal is: Meteen aan U-Bahn station “Eberswalder Strasse” zal een 24 vierkante meter groot scherm opgezet worden. In totaal worden bij Duitse wedstrijden tot 4000 mensen verwacht en bij andere wedstrijden rond 1500. De entree kost voor Duitse wedstrijden 3 euro en voor alle andere wedstrijden is het gratis.

Kulturbrauerei Berlijn
Voetbal kijken in Berlijn? Kulturbrauerei ligt lekker centraal

De Kulturbrauerei is een grote binnenhof waar enkele clubs en restaurants aan gelegen zijn. Op het terrein is dan ook voldoende eten en drinken aanwezig en de sfeer is heel goed. Je zit op van die standaard houten bankjes dus als je drie wedstrijden achter elkaar wilt kijken kun je eventueel een kussentje meenemen. De Kulturbrauerei is een prima alternatief wanneer je het EK 2016 in Berlijn wilt volgen.

Naam: Kulturbrauerei Berlin
Adres: Schönhauser Allee 36
Entree: 3€ bij Duitse wedstrijden, anders Gratis
Welke wedstrijden: Elke dag, elke wedstrijd

3. Sommergarten James June

Wanneer je in Berlijn bent wil je natuurlijk ook een keer in een biergarten genieten van een lekkere gele rakker. Als je daarbij dan ook nog voetbal kunt kijken is het plaatje compleet. De grote tuin van de James June biedt tijdens het Europees Kampioenschap voetbal alle wedstrijden op vier verschillende schermen aan. Twee van deze schermen zijn buiten te vinden en twee binnen. Dat betekent dat je hier ook voetbal in Berlijn kunt kijken als het regent.

Het EK kijken in de James June
Het EK kijken in de James June

Tijdens de voetbalwedstrijden kun je in de James June ook een pizza of burger bestellen. Grappig is ook dat je, wanneer je met een grotere groep bent, een tap met 12,5 liter bier op je tafel kunt bestellen. Dan hoef je dus niet meer op te staan tijdens de wedstrijd. De James June is een prima locatie met een fijne ligging en zeker de moeite waard om tijdens het EK 2016 een keer te bezoeken.

Naam: James June
Adres: Karl-Marx-Allee 93
Entree: Gratis
Openingstijden: Elke dag, elke wedstrijd

4. Hauptbahnhof Allermunde

Ook in de buurt van Hauptbahnhof kun je met een groot gezelschap voetbal kijken in Berlijn. Direct achter Hauptbahnhof vind je Allermunde en daar is plek voor ongeveer 1000 personen. Er hangt een gigantisch scherm in de buitenlucht en zoals je op de foto kunt zien heb je een prima uitzicht.

Allermunde Berlijn EK 2016
Allermunde bij Hauptbahnhof (Copyright Allermunde)

Naast verschillende drankjes zijn de standaard ongezonde maar lekkere snacks ook aanwezig (pizza, burger, friet). Dat is bij dit EK in Frankrijk wel de moeite want sommige wedstrijden beginnen al om 15.00 en dan krijg je vast en zeker honger als je tot de wedstrijd van 21.00 wilt blijven zitten. Uiteraard is de entree gratis maar het is wel aan te raden om op tijd aanwezig te zijn omdat dit natuurlijk één van de meest centrale plekken in Berlijn is om het EK 2016 te kijken.

Naam: Allermunde, Hauptbahnhof
Adres: Washingtonplatz 1
Entree: Gratis
Welke wedstrijden: Elke dag, alle wedstrijden

[AdSense-A]

5. Mercedes Welt Berlin

Als je iets meer in het westen van Berlijn voetbal kijken wilt, kun je in de Mercedes Welt terecht. Deze locatie heeft voor maar liefst 3000 man plek en de entree is ook hier helemaal gratis. Je zult het Europese Kampioenschap op twee verdiepingen kunnen volgen op een heerlijk groot (48 kwadraat-meter) scherm. Wel moet erbij gezegd worden dat de wedstrijden van andere landen als Duitsland een stuk “kleiner” georganiseerd zullen worden.

Mercedes Welt Berlin
EK kijken in Berlijn? Mercedes Welt Berlin is een optie (blog.mercedes-benz-passion.com)

De Mercedes Welt is te vinden in Charlottenburg aan de Salzufer 1. Het makkelijkst kan je reizen naar station Berlin-Tiergarten en vanaf daar kun je lopen naar de Mercedes Welt. Het zit uiteindelijk niet ver van de Fanmeile af, dus dit is ook een goed alternatief wanneer de Fanmeile te druk is.

Naam: Mercedes Welt Berlin
Adres: Salzufer 1
Entree: Gratis
Welke wedstrijden: Elke dag, elke wedstrijd

Bonus: EK voetbal kijken in de kroeg

Je kunt het tijdens het Europees Kampioenschap 2016 natuurlijk ook gewoon wat kleinschaliger aanpakken en naar een gezellige kroeg in Berlijn gaan. De meeste bars en kroegen in Berlijn doen mee aan het EK-spektakel dus je zult ongeveer overal terecht kunnen. Hier zijn enkele suggesties die wij persoonlijk heel tof vinden:

Simon-Dach Straße
De buurt rondom de Warschauer Brucke komt ook vaak voorbij in mijn party-agenda, dit is gewoon een heel gezellig buurt. Vooral de Simon-Dach Straße is echt een aanrader want hier doen eigenlijk alle kroegen mee aan de EK-gekte en bieden de wedstrijden op beamers en grote televisies aan.

Simon Dach Berlin
De Simon-Dach-Straße is een perfecte plek om voetbal te kijken in Berlijn (morgenpost.de)

St. Christophers Hostel/Belushi’s Bar
Deze gezellige tent is deels een kroeg/bar maar fungeert ook als hostel. Hier worden eigenlijk het hele jaar erg veel sportwedstrijden uitgezonden en rondom het EK kun je in dit hostel dan ook weer veel gezelligheid verwachten. Het publiek zal wel wat jonger zijn en je zult veel nationaliteiten ontmoeten aangezien dit echt een backpacker-plek van Berlijn is. Maar als je in een gezellige sfeer voetbal wilt kijken in Berlijn, is Christophers Inn zeker een goed alternatief. In dit artikel is meer te lezen over deze locatie.

Geronimo
Een locatie waar ook veel voetbal uitgezonden wordt, is de Geronimo. Deze bar ligt op loopafstand van station Ostkreuz en heeft naast een gezellige sfeer ook hele redelijke prijzen. Je zit binnen op van die ouderwetse Berlijnse banken en buiten zijn houten tabels te vinden. Tijdens het EK zal het in deze relatief kleine bar/kroeg best druk worden, dus het is wel aan te raden om te reserveren.

Geronimo Berlijn
Geronimo in Berlijn (© controlcenter.citycards.de)

[AdSense-A]

Het EK in Berlijn samengevat

Natuurlijk heb ik nu maar een kleine greep uit de mogelijkheden weergegeven. Er zijn nog vele biergartens, kroegen, public-viewings en hostels waar je ook het EK 2016 in Berlijn kunt volgen. Toch is dit een leuke selectie met veel verschillende soorten locaties waar het overal erg gezellig zal zijn deze zomer. Persoonlijk zou ik een mix kiezen uit enkele massale aangelegenheden (Fanmeile) en ook hier en daar naar een gezellige Duitse kroeg om een potje voetbal kijken in Berlijn.

Hopelijk kunnen jullie lekker genieten van alle wedstrijden en komt jullie favoriete land na Nederland erg ver in het toernooi.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.