Intussen woon ik zelf bijna 7 jaar in Berlijn en aan het begin kwamen er natuurlijk enorm veel vrienden en bekenden langs. Iedereen wilde zien waar we terecht waren gekomen. Het aantal bezoekers nam tussendoor af maar de laatste twee jaar kunnen we vooral de vrienden weer heel makkelijk overtuigen om de reis te maken. Dit lukt vooral met behulp van enkele belangrijke voordelen van Berlijn, die ik tot nu toe nog helemaal niet op deze blog op een rijtje gezet had.

Stedentrip voor jongeren: Berlijn of een andere stad?

Vanuit de bezoekers gezien begrijp ik het ook wel. De concurrentie is enorm: Er zijn mooie steden als Praag, Londen, Barcelona en Parijs die je ook kunt kiezen als je van plan bent een stedentrip te gaan maken. Naast het feit dat ze mij natuurlijk moeten bezoeken, helpen de volgende argumenten altijd heel goed om ze te overtuigen.

Tv-toren (fernsehturm) tijdens Festival of Light
Tv-toren (fernsehturm) tijdens Festival of Light

Berlijn is betaalbaar

Dit is misschien wel de belangrijkste reden. Afgezien van de huizenmarkt is Berlijn gewoon een heel betaalbare stad. Een flesje bier kun je al voor 2€ drinken en een lekker hoofdgerecht is te krijgen voor rond de 8€. Verder zijn ook de reis en de accommodatie goed betaalbaar. Kun je een Stedentrip in Berlijn (vlucht + hotel + ontbijt) voor drie dagen al voor rond 200€ regelen, ben je in Parijs, Madrid of Londen bijna het dubbele kwijt.

Het nachtleven is fenomenaal

Vooral voor jongere bezoekers is het noemen van het nachtleven van Berlijn ook meteen een erg sterk argument om ze te overtuigen. Wanneer je meerdere dagen in Berlijn bent, is het geweldig om verschillende clubs en kroegen te bezoeken. De clubs hebben gewoon net even een andere feeling als de clubs in Nederland doordat er wat minder regeltjes in Berlijn zijn. Het ziet er allemaal lekker rauw uit en er komen regelmatig hele grote namen optreden. En entree ligt tussen de 10 en de 15 Euro maar ook dat is natuurlijk betaalbaar in verhouding met andere steden die in aanmerking komen voor een stedentrip.

Klangkuenstler
Klangkuenstler (facebook.com/185963664756887)

Het hele jaar rond veel activiteiten

Als ik zou mogen kiezen, zou het van mij wel altijd zomer mogen zijn in Berlijn. Hier is de stad op zijn allerbest. Je kunt lekker van het water genieten (door bijvoorbeeld te Stand Up Paddlen) maar je kunt ook lekker in één van de vele parken gaan liggen of een fietstour maken. Maar ook in de winter kan ik erg van de stad Berlijn genieten: Je hebt natuurlijk de beroemde Duitse kerstmarkten die vanaf midden November beginnen maar ook in de herfst kun je dingen als Escape Games of een sportwedstrijd gaan bekijken. Er is gewoon enorm veel te doen.

Genieten van het uitzicht tijdens Stand up Paddling (© Enjoy-Berlin)
Genieten van het uitzicht tijdens Stand up Paddling (© Enjoy-Berlin)

In Berlijn mag je jezelf zijn

Als laatste argument gebruik ik nog weleens dat het heerlijk is om in Berlijn even helemaal weg te zijn. Je kunt in Berlijn echt zijn wie je wilt. In verhouding met Nederland wordt hier veel minder op je uiterlijk gelet. Dit kan erg fijn zijn voor mensen die even klaar zijn met “de maatschappij”. Lekker een stedentrip naar Berlijn boeken en even helemaal jezelf zijn. Of iemand anders. Net waar je zin in hebt. Niemand kijkt hier raar op als je een rare kleur haar of een vreemde kledingstijl kiest. Alles is mogelijk.

Al met al heb vind ik het nooit zo moeilijk om mijn stadje te verkopen aan toekomstige bezoekers. Vooral jongeren hebben het hier tijdens een weekendtrip gewoon heel erg naar hun zin. Voor de wat oudere mensen heeft Berlijn dan weer veel cultuur en geschiedenis te bieden maar voor deze doelgroep schrijven we misschien nog wel een keer een ander artikel.

Author

Mijn naam is Job en ik ben in 2012 naar Berlijn vertrokken omdat ik een leuk meisje in Australië had leren kennen. Sinds meer dan 5 jaar schrijf ik over de mooiste plekjes, leukste activiteiten en gaafste evenementen in Berlijn.

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.